Aj mikrobióm rastlín je súčasťou boja s patogénmi. Aby sme pochopili jeho miesto a funkciu, musíme najprv nazrieť do procesov fungovania imunitného systému rastlín. Budete prekvapení, nakoľko je podobný tomu nášmu.

Choroby rastlín majú rozsiahle ekonomické, sociálne aj ekologické dôsledky. Odhadované straty najdôležitejších poľnohospodárskych plodín spôsobené rastlinnými patogénmi a škodcami sa odhadujú na 20 - 40 %. Spolu s pridruženými stratami vyplývajúcimi zo zníženej kvality úrody a z následných ťažkostí s jej predajom sú choroby rastlín určite najväčšou prekážkou v snahe o dosiahnutie globálnej potravinovej bezpečnosti. A to ešte neberieme do úvahy dôsledky spôsobené lokálnymi abiotickými stresmi rastlín, ako je sucho, vysoké teploty, devastujúce prudké dažde či neskoré mrazy. Hoci posledné menované faktory sú dnes spojené hlavne s globálnou zmenou klímy, s patogénmi, parazitmi a bylinožravým hmyzom sa snažíme (často aj celkom márne) bojovať.

Keďže dnes je globálnym trendom postupné obmedzovanie používanie pesticídov, pre náš "boj" s patogénmi musíme hľadať nové prostriedky. Už z predchádzajúcich dielov nášho seriálu určite tušíte, že trójskym koňom je ‚zdravý' mikrobióm rastlín. Na rozdiel od neškodných (komenzálnych) či prospešných mikróbov, patogénne mikróby pripravujú rastlinu nielen o živiny, ale narušujú aj jej fyziologické procesy a brzdia jej rast. Zároveň vyvolávajú poškodenie infikovaných pletív pomocou toxínov, enzýmov degradujúcich bunkové steny rastlinných buniek a virulentných bielkovín. Najťažšou úlohou rastlín je rozpoznať a odlíšiť patogénny od neškodných či prospešných mikróbov a primeraným spôsobom aktivovať ochranu, ak už došlo k útoku patogénov.

Rastliny si počas svojho evolučného vývinu vytvorili sofistikované mechanizmy, pomocou ktorých dokážu čeliť útokom patogénov. Je zaujímavé, že tieto mechanizmy sa v mnohých črtách podobajú tým, ktoré poznáme u živočíchov a človeka. Imunitu rastlín tvorí niekoľko stupňov ochrany s odlišnými spôsobmi rozpoznávania a reakcií na aktivitu prítomných patogénov...

Doc. RNDr. M. Mikuš, CSc.


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby