Prevencia a opatrenia pri prvých príznakoch chrípky a nachladnutia.
1. Dezinfekcia obytných priestorov pomocou octu
Na panvicu alebo do hrnca s obsahom 0,5 litra nalejeme ocot, necháme zovrieť, stiahneme plyn a necháme vyparovať počas 20 minúť. V období epidémie chrípky by sme mali toto opatrenie opakovať niekoľkokrát do týždňa.
2. Nápoj zo šípok
Zomlieť sušené plody šípok. 5 polievkových lyžíc sušiny zaliať studenou vodou, nechať zovrieť a 10 minúť variť. Neskôr scediť, nechať v termoske 8 – 10 hodín. Každé 2 – 3 hodiny počas dňa vypiť 1 pohár nápoja. Odporúča sa užívať počas 1 týždňa, ale postupne objem zmenšovať. Po každom požití vypláchnuť ústa, pretože vysoký obsah kyselín v nápoji môže poškodiť zubnú sklovinu.
3. Zmiešať v rovnakom pomere sušené šípky, listy maliny, listy ríbezle, brusníc. 2 polievkové lyžice zmesi zalejeme pohárom vriacej vody, necháme prejsť varom, následne 10 minúť povariť. Necháme odstáť v prikrytej nádobe, precediť, prípadne osladiť. Piť 2-krát denne pol pohára.
4. Kvet lipy a kvet bazy čiernej zmiešať v rovnakých dieloch, 2 polievkové lyžice zaliať pohárom vody, variť 5 – 10 minút. Piť ešte za horúca.
5. Zmiešať rovnaké diely sušených listov mäty piepornej, bazy čiernej, kvetu lipy. 1 polievkovú lyžicu zaliať 2 pohármi vriacej vody, nechať variť 5 – 10 minút. Scediť, nechať vychladnúť, piť na noc po 1 – 2 šálkach napoja.
6. Na zvýšenie imunity v období chrípky zaliať 2 polievkové lyžice listov vlašského orecha 0,5 litrom vriacej vody, nechať v termoske cez noc, piť po ? pohára denne. Okrem toho je vhodné zjesť 5 – 6 vlašských orechov denne.
7. V rovnakých dieloch zmiešať sušenú kôru vŕby, kvet harmančeka, kvet lipy, plodov šípok, citrónovú kôru. 1 čajovú lyžičku zmesi zaliať pohárom vriacej vody, nechať lúhovať 10 minút. Užívať 1/3 pohára 3-krát denne 15 minút pred jedením.
8. Pri prvých príznakoch chrípky treba postrúhať veľkú cibuľu, uložiť ju na poskladaný obväz, priložiť na oblasť prínosových dutín na 10 minút. Zopakovať 3-krát za deň. Vopred natrieť pokožku olejom proti podráždeniu.
9. Pri objavení prvých príznakov chrípky, prechladnutia a angíny je vhodné pridať do pohára čerstvej stavy z mrkvy 3 – 5 roztlačených strúčikov cesnaku. Užívať ? pohára zmesi 3 – 4 krát denne 30 – 40 minút pred jedením. Užívať počas 5 dni.
10. Prevencia pred chrípkou
10 dobre umytých citrónov so šupkou postrúhať na jemnom strúhadle, pridať 10 pretlačených hlavičiek cesnaku, všetko dobre premiešať, zaliať 3 litrami studenej prevarenej vody. Nechať lúhovať v chladničke. Užívať 1 polievkovú lyžicu na lačno a večer pred spánkom.
11. Pri prvých príznakoch chrípky je vhodné prerušiť príjem potravy. Do 1,5 litra prevarenej vody pridať 1 polievkovú lyžicu hrubozrnnej soli, šťavu z 1 citrónu, 1000 mg kyseliny askorbovej (vitamín C ). Postupne vypiť celý pripravený roztok. Ráno by sa mal stav zreteľne zlepšiť .
12. Plody šípok zmiešať s plodmi jarabiny
1 polievkovú lyžicu zaliať 2 pohármi vriacej vody, variť 10 minút. Nechať neskôr 4 hodiny lúhovať v zatvorenej nádobe. Precediť . Užívať 2 – 3-krát denne.
Nádcha: inhalácie a iné recepty
Odporúčaný čas inhalovania pre dospelých 5 – 15 minút, pre deti do 5 minút 1 – 2-krát denne. Kontraindikáciou pre inhalovanie je vysoký krvný tlak.
1. Pri nádche je vhodné užívať kvapky jedle sibírskej, 1 kvapka do každej nosovej dierky.
2. Za hrsť sušených eukalyptových listov nechať prevariť v hrnci 1 – 2 minúty, Inhalovať nad parou, prikryť sa uterákom. Striedať nádych a výdych cez ústa a nos a naopak. Pred spaním sa môže vychladnutý odvar znovu zohriať a nechať ho odparovať v spálni počas spánku.
3. Zemiakové šupky, 1 čajovú lyžicu sušeného tymianu a listov eukalyptu (alebo ovsených šupiek) uvaríme spolu 1 – 2 minúty. Pridáme 2 – 3 kvapky oleja jedle sibírskej. Inhalovať 5 – 7 minút.
4. Čerstvú šťavu z kapusty alebo aloe použijeme ako kvapky do nosa. Aplikovať každé dve hodiny 5 kvapiek počas 2 – 3 dní.
5. Ako prostriedok proti nádche je dobre pripraviť domáci cesnakový olej. Jeden celý strúčik cesnaku zalejeme 1 polievkovou lyžicou rastlinného oleja. Necháme stáť do rána. Kvapkáme do každej nosovej dierky 3 – 4-krát denne.
6. Pripravíme šťavu z cvikle, pridáme med v pomere na 2,5 čajovej lyžičky cviklovej šťavy 1 -lyžičku medu, dobre zamiešať. Kvapkať 4 – 5.krát denne 5 kvapiek do každej nosovej dierky.
7. Do 50 ml prevarenej vlažnej vody pridáme nadrobno pokrájané 3 lyžice cibule a ? čajovej lyžice medu, necháme lúhovať 30 minút. Používame ako výplach dutín.
Kašeľ: recepty
1. Pri suchom kašli necháme variť v ? l vody 10 sušených datlí. Možno zameniť vodu za mlieko. Pijeme kým je nápoj teplý.
2. Pri záchvatoch kašľa pomáha olej jedle sibírskej. Kvapkáme na koreň jazyka 3 kvapky ráno a večer.
3. Zmiešať v rovnakých dieloch šťavu čiernej reďkovky alebo mrkvy s mliekom. Užívať 6-krát denne 1 polievkovú lyžicu.
4. Pokrájať čiernu reďkovku na tenké plátky, nasypeme na ňu cukor. Vzniknutú šťavu užívame každé 2 hodiny po 1 polievkovej lyžici.
5. Dobre umyjeme čiernu reďkovku, zrežeme vrchnú časť plodu, urobíme priehlbinku, nalejeme do nej med, zafixujeme reďkovku v zvislej polohe, aby sa med nevylial. Po 3 – 4 hodinách užívame vzniknutú šťavu 3 – 4-krát denne pred jedením alebo pred spaním 1 čajovú lyžicu.
6. Cibuľový sirup proti kašľu - 1 cibuľu v šupke umyjeme, zalejeme vodou, pridáme 50 gramov cukru. Varíme 30 – 40 minút. Scedíme, necháme vychladnúť, užívame 4 – 5-krát denne 20 – 30 minút pred jedlom 1 polievkovú lyžicu.
7. Pri kašli pomáha obklad na hrudník: vlnenú látku necháme nasiaknuť zmesou octu, olivového oleja a gáfru.
8. Zalejeme 1 pohárom vriacej vody 1 polievkovú lyžicu fialky, necháme variť, kým sa nevyparí polovica vody. Užívať ? pohára 2-krát denne 1 – 1 ? hodiny po jedle.
9. Po ? čajovej lyžici klinčeka, sušeného zázvoru, kardamónu a 1 čajovej lyžice koreňa ibiša zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme 5 minút lúhovať. Pomáha pri bolestivom kašli.