Arónia čierna - nesprávne nazývaná čierna jarabina. Často ju vysádzajú v parkoch či na sídliskách. Krásne kvitne a mnoho ľudí ani nevie aká je liečivá. Môže rásť ako strom až do výšky 5 metrov. Výhodnejší je však ker, pretože sa na jeseň ľahšie zbierajú plody priamo zo zeme.                                                                                             

Pre obsah vitamínov sa arónia čierna nazýva aj vitamínová bomba. Najvyšší je obsah vitamínu P, ktorý priaznivo ovplyvňuje pružnosť a priepustnosť cievnych stien, takže je veľmi vhodná pri kŕčových žilách. Ďalej obsahuje veľké množstvo vitamínu C, PP (vitamín B3, niacín anebo kyselina nikotínová), skupinu B a vitamín E.

Používame ju pri poruchách činnosti štítnej žľazy, pričom jej činnosť reguluje, t.j. harmonizuje, takže sa môže použiť pri zníženej, aj zvýšenej činnosti štítnej žľazy. Upravuje zvýšený krvný tlak, aj očný tlak, zlepšuje videnie. Výhodná kombinácia vitamínu C a pektínov pôsobí pri pravidelnej konzumácii výrazne protiskleroticky, takže sa môže využiť aj v kardiológii. Pôsobí profylakticky pri ochrane pečeňového parenchýmu, napríklad pri doliečovaní žltačky a pod.

Odporúča sa  - podporuje vylučovanie nežiaducich solí z tela. Pri cukrovke je účinnejšie užívať celé plody, resp. hmotu, ktorá nám zostane pri odšťavení. Tú je dobré usušiť a užívať ako čaj, pridávať do jogurtov a rôzneho sladkého jedla.                                                                                                   

Môžeme užívať odvar z listov, ale chutnejšie a účinnejšie sú plody v rôznych podobách: čaj, sirup, kompót, likér, víno a pod. Samozrejme, najlepšia je v čerstvom stave. Môžeme ju aj zmraziť, vtedy je vhodné užívať 10 plodov denne. Prestávku netreba robiť, nedôjde k predávkovaniu. Pestovanie je veľmi nenáročné. Vysadiť ju môžeme aj okolo plota, čím si vytvoríme jedlý živý plot.                                               

Z. Homolová, S. Jurčák

 


ISSN 1335-9878

Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby