Kustovnica čínska (Lycium chinense Mill., syn. L.barbarum Thunb.) je ker dorastajúci do výšky až 3 m. Botanicky sa zaraďuje do čeľade ľuľkovitých (lilkovité, Solanaceae), kde patrí aj všeobecne známa zelenina ako paprika, paradajky, zemiaky či baklažán.

Rastie v severnej a západnej Číne, v Japonsku, v Himalájach až do nadmorskej výšky 2500 m. Pestuje sa predovšetkým v Číne, ktorá je najväčším svetovým producentom, tiež v Japonsku, Indonézii (Jáva), na Havaji a v strednej Ázii. Obdobie zberu plodov – červenooranžových 1 - 2 cm dlhých bobúľ elipsoidného tvaru - medicínsky najčastejšie používanej časti, je leto a jeseň.

Najdôležitejšími obsahovými zložkami sú polysacharidy, zastúpené sú bielkoviny, tuky, vláknina, aminokyseliny, z vitamínov provitamín A, tiamín, riboflavín, pyridoxín, vitamín C a E; zo sterolov beta-sitosterol, z minerálov najmä fosfor, vápnik, v stopách zinok, meď a selén. Polysacharidový komplex vykazoval v experimentálnych prácach predovšetkým ázijských výskumných tímov antioxidačnú, imunostimulačnú, protinádorovú a neuroprotektívnu aktivitu.

Tradičná čínska medicína používa plody, ale aj kôru, listy a semená už 6000 rokov na veľmi širokú škálu ochorení. Pripisuje im účinky uchovávajúce zdravie a predlžujúce život. Odporúčania zahrňujú choroby pečene, obličiek a pľúc, poruchy krvotvorby, neplodnosť, bolesti hlavy a brucha, kašeľ, celkovú slabosť a vyčerpanosť. V systéme súčasnej fytoterapie predovšetkým v krajinách Ázie sa aplikuje ako organizmus posiľňujúci prostriedok vhodný pre ľudí vystavených ťažkej fyzickej práci, výkonnostným športovcom, rekonvalescentom a seniorom, na úpravu krvného tlaku, cukru a tukov. Ďalšie indikácie sú respiračné choroby, nervová slabosť, impotencia, alergie a niektoré choroby očí, podpora trávenia, z kožných ochorení psoriáza. Odporúčaná denná dávka sa udáva v rozpätí 5 - 12 g. Z liekových foriem sa najčastejšie podáva odvar či tinktúra.

Široké je aj potravinárske využitie. Okrem plodov v čerstvom alebo sušenom stave ich aj kandizujú, nakladajú do medu a pripravujú z nich ovocné koktaily, zeleninové vývary, polievky a kaše.

(ukážka)


PharmDr. Ľudovít Farkaš


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby