Lycium chinense – kustovnica čínska, kustovnice čínská; Lycium barbarum – kustovnica cudzia, kustovnice cizí (Chinese wolfberry, Gouqizi, Goji) Zdroj drogy: Plod (čeľaď Solanaceae)

Druhy rodu Lycium – Kustovnica sú v tradičnej čínskej medicíne (TČM) využívané už po stáročia. Najpoužívanejšie sú plody alebo kôra koreňa druhov L. chinense a L. barbarum. Plody kustovnice sa označujú ako superpotravina (pomáha človeku prežiť zdravý a dlhý život). Toto označenie prináleží len niektorým plodom v prírode a kustovnica je jedným z nich. Prvé záznamy o tejto rastline pochádzajú z 5 stor. n. l. Na konzumáciu sa používajú červené na slnku sušené plody, zbierané koncom leta alebo na jeseň. Ich dužina má lepivú povahu a charakteristicky sladkú chuť.

Účinky, vďaka ktorým sa teší takej obľube, sú viazané smerom k obličkám, zraku, pečeni, ale aj pľúcam a imunitnému systému. Chránia oči pred chorobami spojenými s pribúdajúcim vekom (degenerácia sietnice a katarakta), UV žiarením, voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Na podporu zdravia očí sa často kombinuje s kvetmi chryzantémy, ktoré majú podobný účinok ako plody Goji. Obsahujú veľké množstvo karotenoidov, hlavne zeaxantín a β-karotén, ale aj polysacharidy s rozvetvenými reťazcami. Tie majú imunomodulačné, antioxidačné, protinádorové a cytoprotektívne pôsobenie. Chránia neuróny pred toxickými účinkami amyloidu β ako rizikového faktora vzniku Alzheimerovej choroby. Majú stabilizačný vplyv na hladinu cukru v krvi a pôsobia proti depresii, úzkosti (neopodstatnené strachy) a nespavosti (oneskorený nástup spánku v dôsledku neschopnosti zastaviť cyklické premýšľanie).

Svoju atraktivitu si plody kustovnice získavajú hlavne svojím účinkom proti starnutiu, čiže účinkom proti starnutiu (antiaging). Zlepšujú zdravie pokožky, majú tonizujúce účinky a zvýšením mentálnej aktivity podporujú schopnosť sústrediť sa. Odstraňujú pocit únavy a preťaženia po fyzickom výkone, čím slúžia ako dobrý zdroj energie pre športové výkony. Môžu byť skvelou náhradou sladkostí vďaka svojej príjemne sladkej chuti. Používa sa aj ako doplnok pri redukčných diétach.

V obchodoch sa s Goji stretneme v sušenej, ale aj v čerstvej podobe. V kuchyni sa môže použiť ako náhrada hrozienok alebo súčasť kaší, teplých polievok alebo nápojov. Môže sa používať aj v tekutej forme ako šťava alebo čaj.

...

PharmDr. K. Rendeková, PhD.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby