Ruža

Táto nenápadná rastlina sa považuje za najbohatší zdroj polyfenolov v Európe a je tradičnou rastlinou Stredomoria. No nielen tam, ale aj v oblastiach severnej Afriky, Blízkeho Východu až po Krymský polostrov. Prvé zmienky pochádzajú zo  4. storočia pred n. l. Sú známe taxóny tohto keru: subsp. corsicus – Balkán a subsp. creticus - Egejské more.

V ľudovom liečiteľstve sa používal pri hnačkovitých a kožných ochoreniach. Cist vylučuje prostredníctvom žliazok príjemne voňajúcu látku, ktorá sa nazýva labdanum (niekde ladanum), tá sa využívala na zastavenie krvácania, vykašliavanie a údajne aj proti plešivosti. Táto živica sa získa varením celých vetvičiek alebo listov. Labdanum sa okrem farmaceutického využitia používa aj v parfumérii, ako prídavná látka v cukrárenskom priemysle, pri výrobe žuvačiek a pečiva a aj ako kadidlo.

Vďaka skupine sekundárnych metabolitov s vysokou antioxidačnou schopnosťou - polyfenolom sa objavil na trhu lekární a obchodov s prírodnými produktmi. Vykazuje vysokú imunostimulačnú a detoxikačnú účinnosť.

(Ukážka)


PharmDr.L.Čechová


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby