Prežívať občas úzkosť a stres je normálna súčasť života. Ak však človek pravidelne zažíva intenzívne, neprimerané a neprechádzajúce napätie a strach, môže ísť o niektorú z úzkostných porúch.

Za posledné roky je pozorovateľný nárast úzkostných stavov a porúch u ľudí všetkých vekových kategórií. Úzkostné stavy sú často sprevádzané fyzickými symptómami ako sú napr. bolesť hlavy, zvýšený tep, bolesť na hrudi, zrýchlené dýchanie, potenie, časté močenie, bolesť brucha a tráviace problémy.

Úzkosť môže byť spojená s ďalšími zdravotnými problémami, ako je depresia či nespavosť a môže negatívne ovplyvňovať kvalitu života. Mentálne zdravie a psychická pohoda sa dá do určitej miery ovplyvniť aj správnou životosprávou: fyzickou aktivitou, správnou spánkovou hygienou, zdravou stravou, či vyhýbaním sa alkoholu. Na pomoc pri ľahkých formách úzkosti sú dostupné viaceré rastlinné lieky, výživové doplnky a čaje.

Je dôležité upozorniť, že rastlinné lieky a prípravky nedokážu ovplyvniť závažnejšie stavy a problémy spojené s mentálnym zdravím. Preto je pri závažných a pretrvávajúcich symptómoch nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc.

Tento článok sa bude bližšie venovať rastlinám, ktoré sú samostatne, alebo v rámci zmesi, dostupné v slovenských lekárňach v prípravkoch určených na zlepšenie mentálneho pokoja a potlačenie úzkostných stavov. Pri výbere konkrétneho prípravku si treba uvedomiť si, že medzi jednotlivými produktmi si môže byť rozdiel v kvalite a množstve účinných obsahových látok. Rastlinné lieky však na rozdiel od výživových doplnkov podliehajú striktnej kontrole, ktorá má zaistiť ich bezpečnosť. Aj keď sú všetky rastliny spomenuté v tomto článku považované za bezpečné, treba si dať pozor na možnú alergickú reakciu. Žiadna z uvedených rastlín sa neodporúča užívať tehotným a dojčiacim ženám a deťom do veku 12 rokov pre nedostatok informácií o bezpečnosti užívania týmito skupinami.

Valeriána lekárska  kozlík lékařský (Valeriana officinalis L.) je liečivá rastlina s dlhou históriou používania, ktorá siaha najmenej do antického Grécka a Rímskej ríše. Tradične sa používa na úľavu pri miernych symptómoch stresu a na pomoc pri poruchách spánku. Z rastliny sa používajú usušený podzemok a koreň, a to priamo rozomleté na prášok alebo vo forme vodných a etanolových extraktov alebo tinktúr. Vo forme rastlinného lieku je suchý extrakt z koreňa valeriány určený na úľavu pri miernom nervovom napätí a poruchách spánku...

Charakteristickú vôňu levandule úzkolistej - levandule lékařské (Lavandula angustifolia Mill.) pozná každý. Sú to práve kvety a z nich získaná silica, ktoré sa používajú vo farmácii, ale aj kozmetickom priemysle. Kvety levandule obsahujú 1 - 3 % silice, ktorá sa z nich získava destiláciou vodnou parou. Okrem silice sa v nich nachádzajú napr. flavonoidy, kumaríny a fenolové kyseliny. V najväčšom množstve je v silici zastúpený linalylacetát a linalol. Linalolu sa pripisuje aj sedatívny účinok, v CNS ovplyvňuje signalizáciu GABA...

Medzi rastlinné drogy, ktoré majú sedatívny účinok, sa zaraďuje aj kvet chmeľu obyčajného - chmelu otáčivého (Humulus lupulus L.). Z kvetu chmeľu sa pripravujú čaje a iné prípravky (extrakty a tinktúry), no dôležitý je aj pre potravinársky priemysel ako surovina na výrobu piva. Okrem silice obsahuje aj prenylované flavanóny, floroglucinoly a chalkóny. Práve zástupcovia týchto troch skupín sú zodpovední aj za efekt, ktorý má chmeľ na CNS...

RNDr. V. Brindza Lachová, PhD.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby