V poslednej dobe sa v médiách objavuje čoraz viac informácií o blahodarných účinkoch extraktov z rôznych časti pohánkovca japonského Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decr. na ľudský organizmus. O akú rastlinu ide?

Z histórie

Pohánkovec japonský   Fallopia japonica (křídlatka japonská) známy aj ako Polygonum cuspidatum patrí medzi introdukované rastliny. Pravdepodobne záhradníci už od čias visutých záhrad babylonskej kráľovnej Semiramis (9. storočie p. n. l.) sa snažili introdukovať cudzokrajné rastliny do kráľovských a šľachtických záhrad a parkov. Bolo to hlavne z estetických a krajinárskych dôvodov. Neskôr sa k ním pridali vedci a cestovatelia, ktorí takýmto spôsobom chceli obohatiť botanické záhrady pri univerzitách o nové cudzokrajné druhy rastlín, a tak získať o nich nové vedecké poznatky a rozšíriť vedomosti svojich študentov. Nesmieme zabudnúť ani na podnikateľov a farmárov, ktorí introdukovali dnes už hospodársky dôležité rastliny do nového prostredia na rôznych kontinentov. Mnohé introdukované rastliny sa využívajú a prinášajú hospodársky úžitok a neovplyvňujú negatívne pôvodnú flóru. Množstvo cudzokrajných rastlín však dnes už preskočilo múry záhrad a parkov a stali sa nebezpečnými škodcami pre pôvodné rastlinstvo. Medzi takéto rastliny patrí aj pohánkovec.

Do Európy sa pohánkovec dostal v 19. storočí ako okrasná a medonosná rastlina pravdepodobne cez škôlku Philippa von Seibolda v Leidene v 40. rokoch 19. storočia. Vďaka svojim kvetom sa stal ihneď obľúbenou rastlinou, hlavne v šľachtických záhradách. Roku 1847 sa stal najzaujímavejšou rastlinou roka, za čo získal zlatú medailu od Society of Agriculture and Horticulture v Utrechte. Do roku 1854 sa dostala do Kráľovských botanických záhrad v Edinburgu. Nič mu už nebránilo v invázii do Európy.

Rod Fallopia prvýkrát opísal Michal Adamson roku 1763 a údajne ho pomenoval podľa talianskeho botanika a správcu botanickej záhrady v Padove Gabrielle Fallopia.

Vzhľad

Pohánkovec japonský -  Fallopia japonica (Houtt.) Ronse Decraeneae var. Japonica syn. Reynoutria japonica Polygonaceae/Polygonales/Plantae je trváca, dvojdomá rastlina, pôvodom z východnej Ázie. Na miestach svojho výskytu vytvára nepreniknuteľné húštiny s výškou vyše 1 m. Byľ je priama a dutá, bežne dorastá až do výšky 4 m. Listy sú vajcovité s celistvým okrajom. Kvety sú biele, drobné, usporiadané vo zväzkovitých previsnutých paklasoch. Plodom je čierna nažka, ktorá často nedozrieva.

Výskyt

Pochádza z východnej Ázie. Prirodzene rastie v Japonsku, Kórei, Tajvane a Severnej Číne, Sachaline, kde sa vyskytuje na okrajoch lesov, brehoch vodných tokov, pobrežných útesov a na svahoch sopiek s narušeným biotopom.

...

Ing. V. Štalmach


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby