POŽLT FARBIARSKY

latinsky: Carthamus tinctorius L.
česky: světlice barvířská (safl or);
anglicky: Saffl ower
nemecky: Färber-Safl or;
rusky: Сафлор красильный

Astrovité

Opis: jednoročná rastlina. Byľ je priama, vysoká 0,4 – 1,0 m; holá, belavožltá, husto olistená, v hornej časti chocholíkovito rozkonárená. Dolné listy sú vajcovité, zúžené do krátkej listovej stopky. Byľové listy sú vajcovité, nedelené, širokou bázou sediace, celistvookrajové, riedko ostnato zubaté. Úbory sú na konci konárikov jednotlivé, v priemere 40 mm veľké, 30 mm dlhé. Zákrov je kužeľovito vajcovitý, listene sú vajcovité, prívesok vajcovito kopijovitý, ostnato zubatý. Vnútorné listene sú podlhovasto kopijovité, celistvookrajové. Kvety sú rúrkovité, červenožlté, neskôr oranžové. Kvitnú od júla do septembra. Plod je biela, lesklá, 6 – 8 mm dlhá nažka bez chocholca.

Rozšírenie a výskyt: terofyt, pôvodný v Malej Ázii. U nás sa miestami pestuje ako alternatívna olejnina a dekoratívna rastlina.

Možnosti získania: zberom z pestovaných kultúr.

Droga: usušený kvet – Carthami tinctorii fl os a nažky – Carthami tinctorii fructus, z ktorých sa získava lisovaním za studena tzv. safl órový olej – Carthami tinctorii oleum.

Obsahové látky: kvety obsahujú farbivá (žlté rozpustné vo vode, červené rozpustné v etanole; carthamin), živice a vosky. Nažky obsahujú olej (25 – 40 %) s dominantným podielom glyceridov kyseliny linolovej.

Liečivé vlastnosti a účinnosť: obsahové látky kvetov pôsobia mierne preháňavo (laxatívum), močopudne (diuretitkum) a potopudne (hidrotikum). Olej pôsobí na zníženie hladiny cholesterolu v krvi a preventívne ako antisklerotikum.

Použitie: požlt farbiarsky sa používal hlavne ako farbiarska rastlina, v súčasnosti ako olejnina. V terapii sa používa prevažne v ľudovom liečiteľstve. Kvetová droga sa využíva pri ochoreniach močových ciest, obličiek, pri zvýšených teplotách. Vnútorne sa užíva vo forme záparu alebo saflorového vína na liečenie kožných ochorení (ekzémy). Saflorový olej sa vnútorne užíva na zníženie hladiny cholesterolu v krvi (1 polievková lyžica denne počas dvoch mesiacov) a ako profylaktikum srdcovo-cievnych ochorení. Kvety sa používajú na prifarbovanie jedál, v minulosti sa používali na falšovanie šafránového korenia. Olej sa využíva v kozmetike (mydlá), potravinárstve a má aj technický význam (fermeže, laky).

Toxicita: droga nie je toxická, neboli zaznamenané nežiaduce účinky a kontraindikácie. Neodporúča sa užívať vnútorne počas tehotenstva a dojčenia.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby