Rod Amsonia (amsónia) patrí do čeľade Apocynaceae (zimozeleňovité). Rastlina pochádza zo Severnej Ameriky a jej prirodzeným areálom sú presvetlené lesy, okraje ciest a brehy riek, od New Jersey cez juh Illinois až po Texas. Meno rodu je odvodené od priezviska amerického botanika, lekára a cestovateľa Charlesa Amsona. História tohto mena je pomerne zložitá.

Meno Amsonia, aplikované priamo na konkrétnu rastlinu, prvýkrát použil John Clayton z Glochester v koloniálnej Virginii roku 1750. Keď holandský botanik Johan Frederik Gronovius pripravoval knihu Flora Virginica, požiadal Claytona o príspevok. V jeho príspevku však Amsonia chýba, pretože v tom čase Clayton zvažoval, že rastlina by mohla patriť k rodu Nerium. Potom sa však rozhodol, že rastlina sa predsa len bude volať Amsonia, a názov zaradil do ďalšej publikácie, ktorá však nikdy nevyšla. Clayton potom poslal britským a európskym botanikom rastlinný materiál a na zozname fi guruje aj Amsonia. Clayton potom znova zmenil názor, chcel rastlinu premenovať, ale ani toto nové meno sa mu nepodarilo publikovať. Neskôr sa v Británii meno Amsonia neoddeliteľne spojilo s týmto konkrétnym druhom aj zásluhou Philipa Millera, ktorý ju spomína vo svojej knihe The Gardeners Dictionary. S druhovým menom to bolo oveľa jednoduchšie, je to vlastne latinizované priezvisko Jakoba Theodora Bergzaben (1525 – 1590), ktorý bol profesorom botaniky v Heidelbergu. V angličtine sa označuje ako blue star (modrá hviezda).

Opis

Amsonia je vytrvalá rastlina, má vzpriamené, hladké stonky, ktoré môžu byť vetvené aj nevetvené, vysoké až 1 m. Listy sú striedavé, kopijovité až vajcovité, celistvookrajové, báza je zúžená alebo okrúhla, hladké (alebo veľmi zriedkavo riedko chlpaté na spodnej strane), zelené, dlhé až 12 cm, široké 4 (‒ 6) cm, listové stopky dlhé až 8 mm. Kvety sú usporiadané vo vrcholíkoch, kalich je 5-početný, koruna je zrastenolupenná, modrej farby, korunná rúrka dlhá až 1 cm.

...

Ing. K. Kaffková, Ph.D.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby