Rozdiel medzi sedatívami a hypnotikami je v dávkovaní. Rovnako ako pri syntetických liekoch, aj vo fytoterapii sú sedatíva a hypnotiká určené na krátkodobé používanie. Vždy treba pátrať po príčinách porúch spánku či strachu, úzkosti a napätia a snažiť sa tieto príčiny eliminovať. Ak príznaky problému nevymiznú do týždňa, treba podanie prípravku deťom, chorým na epilepsiu a tehotenstným nutne konzultovať s lekárom. Veľmi často sa jednotlivé liečivé rastliny navzájom kombinujú.

VALERIÁNA LEKÁRSKA –  Valeriana officinalis

Trváca bylina, ktorá dosahuje výšku až 1,5 m. Listy má protistojné, zastrihovane zúbkaté, najvyššie sú celistvookrajové. Kvety tvoria vrcholový metlinatý okolík červenej až svetlo bieloružovej farby. Predmetom zberu sú podzemné časti rastliny (Valerianae radix). Hlavnou účinnou látkou je silica, ktorá obsahuje množstvo zložiek, zahŕňajúc monoterpény (pinén, eugenol), seskviterpény (bisabolén, karyofylén, valerianol, valeranón, valerenol, valerenal, valerénovú kyselinu a jej deriváty). Ďalej obsahuje alkaloidy, aminokyseliny, sliz a sacharidy.

Na terapeutickom pôsobení sa podiela celý obsahový komplex, pretože jednotlivé zložky sú menej účinné. Farmakologické účinky: Valeriána pôsobí tlmivo na centrálny nervový systém, čo sa využíva pri nepokoji, nespavosti, pri stavoch úzkosti, sťaženej koncentrácii, stavoch strachu a napätia. Jej pôsobenie vyvoláva fyziologickú rovnováhu. Na periférii sa prejavuje spazmolytický účinok na svalstvo tepien, v menšej miere na svaly vnútorných orgánov. Preto sa používa aj pri psychogéénne podmienených obehových poruchách, funkčných tráviacich ťažkostiach, dyskinézach, klimakterických ťažkostiach, ale aj ako antiemetikum pri psychogénnej  ťažobe a vracaní. Základné prípravky s obsahom valeriánového koreňa sú zväčša v kombinácii s inými rastlinami, ktoré majú sedatívny alebo hypnotický účinok.

Toxikológia: Prípravky s obsahom valeriány môžu ovplyvniť činnosť vyžadujúcu pozornosť. HVL: NOVO-PASSIT sedatívny prípravok s extraktam z liečivých rastlín doplnený anxiolytickým účinkom guajfenezinu., VALOFYT NEO s ukľudňujúcim účinkom pri podráždení, nespavosti a úzkosti, PERSEN tbl. kombinácia valeriány, medovky a mäty na upokojenie s miernym pôsobením., PERSEN FORTE cps.

CHMEĽ OBYČAJNÝ – Humulus lupulus

Trváca popínavá bylina s drsnými, protistojnými, široko vajcovitými listami s pilkovitým okrajom. Na konci stonky alebo v listových pazuchách vyrastajú tyčinkové kvety v koncových zložitých strapcoch, alebo u samičích kvetov v krátkych klasoch. Pri dozrievaní sa listence súkvetí zväčšia a tvoria šištice. . Kvety i palisty majú na spodine zlatožlté lesklé žliazky (Lupuli glandulae). Plody sú nažky. Divorastúci chmeľ nemá farmaceutický význam.

Pre liečebné účely sa využíva samičie súkvetie (Lupuli strobilus) z pestovaného chmeľa. Hlavné obsahové látky sú horčiny (humulón, lupulón), ktoré sa nachádzajú v živici v šišticiach. Ďalej obsahuje silicu, triesloviny, flavonoidy (glykozidy kempferolu a kvercetínu)

Farmakologické účinky: V praxi sa využíva najmä sedatívny účinok drogy pri nervovej podráždenosti, nepokoji, nespavosti, stavoch napätia a vyčerpania. Horčiny napomáhajú aj vylučovaniu žalúdočnej šťavy. Užívanie drogy sa osvedčilo aj pri nedostatočnom vylučovaní žalúdočnej kyseliny s chronickou kvasnou alebo hnilobnou dyspepsiou. Je známy aj estrogénny účinok drogy. Preto je nutná opatrnosť pri estrogén dependentných ochoreniach.

Toxikológia: Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky pri dodržaní bežných terapeutických dávok. Užívanie vyšších dávok sa nedoporučuje.

Fytofarmaká s obsahom chmeľových šištíc potenciujú tlmivý účinok súbežne užívaných sedatív alebo alkoholu. Fytofarmaká s obsahom chmeľu sú nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Nie sú vhodné ani pri depresívnych stavoch, kedy sa môžu zhoršiť alebo zvýrazniť príznaky tohto ochorenia.

HVL: SANASON tablety s rastliným výťažkoch chmeľu a valeriány proti nespavosti.

MEDOVKA LEKÁRSKA – Melissa officinalis

Trváca bylina s priamou, štvorhrannou, rozkonárenou riedko chlpatou stonkou. V pazuchách svetlo zelených, vajcovitých listov sú paprasleny bielych kvetov. Pochádza z južnej Európy a dnes je bežnou záhradnou bylinou na celom svete. Pestuje  sa v teplejších oblastiach. Celá rastlina neobyčajne príjemne vonia citrónovou vôňou, preto sa jej čerstvé listy pridávajú do rôznych šalátov a jedál ako korenina. V minulosti slúžila tiež ako prísada do likérov. Za všetky významné účinky medovky sú zodpovedné jej hlavné obsahové látky, najmä silica s jej hlavnými monoterpénovými zložkami – citral A, citral B, citronelal a kyselina rozmarínová . Z ďalších obsahových látok sa v medovke nachádzajú triterpény ako kyselina oleanolová a ursolová, flavonoidy (der. kvercetínu, luteolínu, kempferolu a apigenínu), v malom množstve i vitamín C, B1 a B2. V súčasnosti Slovenský liekopis požaduje pre drogu Melissae folium najmenej 4,0 % celkových hydroxyškoricových derivátov vyjadrených ako kyselina rozmarínová, pričom požiadavku na obsah silice neuvádza.

Farmakologické účinky: Medovka je oddávna používaná pri poruchách nervovej sústavy. Jej sedatívny účinok používaný pri rôznych formách nespavosti dnes pozná už takmer každý. Večerný čaj pripravený z medovky uľahčí zaspávanie a zlepší kvalitu spánku ako deťom tak i dospelým. Známe je tiež využitie účinkov medovky pri liečbe oparu. Po aplikácii masti, alebo roztoku s obsahom medovky na postihnuté miesto sa skracuje doba hojenia a zmierňujú sa príznaky ako je pálenie, svrbenie v mieste už vzniknutého oparu. Vďaka jej významným účinkom sa listovej a vňaťovej droge z nej získanej venuje neustála pozornosť. Okrem jej dávno známych účinkov ako sú sedatívny, spazmolytický, antibakteriálny, antivírusový a antifungálny účinok bol u medovky objavený aj antioxidačný účinok, porovnateľný s a-tokoferolom. Najnovšie sa tiež poukazuje na účinky medovkového extraktu podávaného v nízkych dávkach, kedy sa prejavuje zlepšenie pamäte, zlepšenie sústredenia a koncentrácie, pozorovacích schopností a pamäte. Čo je významné z hľadiska možného využitia medovky hlavne u starších pacientov pri Alzheimerovej chorobe a rôznych typov demencií. Pri vyšších dávkach sa prejavuje už jej sedatívny účinok. Z ďaľších účinkov sú významné protizápalový a protibakteriálny účinok medovky. Samotná silica vynikajúcej vône, podobnej citrónu, izolovaná z medovky sa používa na inhaláciu (aromaterapia), kedy pôsobí ukľudňujúco, znižuje prejavy úzkosti, nepokoja a podráždenosti. Kyselina rozmarínová je hlavnou zložkou v prípravkoch používaných v liečbe oparu.  V lekárňach je dostupných množstvo čajovín s medovkou, či už jednozložkové čajoviny obsahujúce len medovku, alebo v kombinácii s inými rastlinami na podporu jej účinkov. V kombinácii s valeriánou sa zvyšuje sedatívny účinok medovky, s mätou a rumančekom sa medovka pužíva pri poruchách trávenia. Pri výbere tej najvhodnejšej čajoviny sa vždy poraďte so svojím lekárnikom.

Toxikológia: Nežiaduce účinky nie sú známe. Ľudia s glaukómom by sa mali vyhnúť užívaniu izolovanej medovkovej silice. Citral zvyšuje vnútroočný tlak.

HVL:

MEDOVKA LEKÁRSKA podporný prostriedok pri funkčných poruchách tráviaceho traktu, pri nadúvaní a tiež nespavosti.

BYLINNÝ DETSKÝ ČAJ s karminatívnym a spazmolytickým účinkom, VALOFYT NEO s ukľudňujúcim účinkom pri podráždení, nespavosti a úzkosti, SPÁNEK A NERVY podporný prostriedok pri nespavosti a VEČERNÝ ČAJ NA DOBRÝ SPÁNOK, PERSEN tbl kombinácia valeriány, medovky a mäty na upokojenie s miernym pôsobením., PERSEN FORTE cps.

U pacientov je známy tiež liehový destilát siličných rastlín s obsahom medovkového extraktu MELISANA KONCENTRAT KLOSTERFRAU sol. s antiseptickým, karminatívnym, mierne sedatívnym a hyperemizujúcim účinkom.

Izolovaná medovková silica sa nachádza spolu s ďaľšími 15-timi silicami v lieku ADENOL.

ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ – Hypericum perforatum

Ako liečivá rastlina sa používal už v dávnej minulosti. Starovekí Rimania odporúčali olejový extrakt z rastliny pri liečení rán a popálenín. Najviac sa však využívali jeho účinky na zamračenú dušu (zlepšenie nálady), čo sa traduje dodnes.

Ľubovník je trváca bylina s priamou, hranatou, rozkonárenou stonkou zakončenou päťpočetnými zlatožltými kvetmi s drobnými žliazkami. Najviac účinných látok sa nachádza práve v kvetoch. Z celkového spektra sú farmakologicky významné najmä antraglykozidy (hypericín), flavonoidy (kvercetín, hyperozid, kempferol) a floroglucinové deriváty (hyperforín a adhyperforín). Vedľajšími obsahovými látkami sú silica, katechínové triesloviny, fenolické kyseliny, kumaríny, karotenoidy, aminokyseliny a procyanidíny.

Farmakologické účinky: Pre významné účinky spomínaných obsahových látok si získava ľubovník stále väčšiu popularitu nie len v terapii slabých a stredne silných depresií. Indikuje pri melanchólii, rôznych formách strachu, nervovej vyčerpanosti, migréne a v liečbe psychosomatických obtiaží v menopauze. Mechanizmus antidepresívneho účinku nie je celkom jasný. Je daný ovplyvnením neurotransmisie katecholamínov, inhibíciou enzýmu MAO alebo inhibíciou spätného vychytávania serotonínu. Známa je tiež antimikrobiálna aktivita ľubovníka využívaná v terapii bakteriálnych a vírusových infekcií.

Toxikológia: V bežných terapeutických dávkach neboli v klinických štúdiách dokázané žiadne škodlivé účinky. Je však dôležité obmedzenie slnenia počas letných mesiacov vzhľadom na fotodynamický potenciál ľubovníka. Pri užití vysokých dávok  a vystaveniu slnečnému žiareniu sa môže vyskytnúť fotosenzitívna reakcia. Hypericín je fotodynamicky aktívna látka, ktorá vyvoláva senzibilizáciu na osvetlenie. Čo môže pri podaní vysokých dávok a súčasnom vystavení slnečnému žiareniu spôsobiť vznik fotosenzitívnej reakcie, ktorá sa prejaví pigmentáciou a zápalom kože, prípadne spáleninami. Fototoxicita je závažný nežiaduci účinok ľubovníka. I keď je jej frekvencia výskytu nízka je dôležité správne dávkovanie čajoviny s obsahom ľubovníka (2 – 4g ) a fytofarmaka s izolovaným hypericínom (0,2 – 1,0 mg hypericínu). Vyššími dávkami (5 – 10 mg hypericínu) sa riziko fotosenzibilizácie zvyšuje. Prejavuje sa zápalom kože a spáleninami. Ľubovník nie je vhodný pre tehotné.

Interakcie s chemickými liekmi: Ľubovník je induktor pečeňových enzýmov (CYP 450). Indukovaný enzým urýchlením metabolizmu liekov znižuje ich hladinu (warfarínu, teofilínu, digoxinu, cyklosporínu a orálnych kontraceptív) v krvi. Tiež nie je vhodná kombinácia ľubovníka (inhibítor MAO) s liečivami zo skupiny fenyletylamínov a potravinami ako sú syry, víno, pivo, čokoláda, ktoré sú metabolizované MAO.

HVL:

K užívaniu liekov s obsahom ľubovníka treba pristupovať opatrne a nepodceňovať možné interakcie a nežiaduce účinky. V dnešnej lekárni nájdeme celý rad voľnopredajných liekov s jeho obsahom či už vo forme čajových zmesí alebo tabliet.

DEPRIM – tablety s obsahom štandardizovaného extraktu ľubovníka. S obsahom minimálne 0,3 mg celkového hypericínu. Indikuje sa pri ľahkých depresívnych stavoch, psychických ťažkostiach v klimaktériu a pri precitlivenosti na zmeny počasia.

ĽUBOVNÍKOVÝ ČAJ – jednozložková čajovina z ľubovníka podporuje dobrý spánok a zmierňuje pocit úzkosti a napätia.

STOMARAN – čajová zmes, ľubovník v kombinácii viacerých rastlinných drog na poruchy zažívania. Má priaznivé účinky pri nechutenstve, podporuje trávenie, zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a pôsobí tiež proti nadýmaniu. Je vhodná na podporu medikamentóznej liečby. ALVISAN NEO – v kombinácii viacerých rastlinných drog (hloh, mäta, praslička, rumanček, imelo) je ľubovník súčasťou bylinnej čajovej zmesi na zníženie krvného tlaku.

MUČENKA PLEŤOVÁ – Passiflora incarnata

Ovíjavá rastlina s dlhými slabými byľami s veľkými kvetmi. Hlavnými obsahovými látkami sú indolové alkaloidy (harmán, harmín, harmol) a flavonoidy.

Farmakologické účinky: Už v tradičnej medicíne sa pre centrálne tlmivý účinok používala v liečbe nespavosti, hystérii, nervovo podmienenej tachykardii a neuralgii. Dnes sa indikuje pri neurasténii, stavoch podráždenia a psychického vypätia s chvením a zvýšeným svalovým napätím, pri nespavosti a pri palpitáciách neurotického pôvodu. Podáva sa aj pri bolestiach hlavy sprevádzajúcich duševné vypätie.

Toxikológia: V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. Vysoké dávky môžu vyvolať depresie. Užívanie počas tehotenstva a dojčenia je kontraindikované.

HVL: NOVOPASSIT kvapky sedatívny prípravok s extraktami z liečivých rastlín doplnený

anxiolytickým účinkom guajfenezinu.

KAVA KAVA – Piper methysticum

Táto u nás menej známa rastlina je používaná už niekoľko sto rokov na tichomorských ostrovoch, najmä na Fidži. Drevnatý koreň sa mlel alebo žuval. Pôvodný domorodí obyvatelia z neho fermentáciou pripravovali slávnostný nápoj kava , ktorý pri významnej návšteve hodnostárom prinášal uvoľnený stav na podporu kamarátstva a pokoja. Kava je ker dorastajúci do výšky až 3 metrov. Na dlhých stonkách vyrastá mnoho krátkostopkatých hrubých tmavozelených listov srdcovitého tvaru. Najvýznamnejšia časť rastliny je koreň svetlej farby pre vysoký obsah účinných látok. Z neho získaný extrakt obsahuje viac ako 15 aktívnych zložiek známych pod názvom kavalaktóny. Iba 6 z nich sa nachádza v extrakte vo významnom množstve pre vyvolanie účinku. Sú to: kavain, dihydrokavain, methysticin, dihydromethysticin a  yangonin. Laktóny nie sú vo vode rozpustné, preto všetky tradične pripravované produkty z kavy majú charakter emulzie.

Farmakologické účinky: Lieky s obsahom extraktu kavy sa stali populárne ako prírodné liečivá na liečbu úzkosti vyčerpanosti organizmu, svalových bolestí ako v humánnej tak i vo veterinárnej medicíne. Kava má naviac euforizujúci účinok, odstraňuje únavu a dodáva apetít. Výhodou je terapia bez výskytu vedľajších účinkov typických pre benzodiazepínové anxiolytiká ako sú ospanlivosť, závrate a bolesti hlavy.

Toxikológia: Lieky s obsahom kavy však nie sú vhodné pre laické samoliečenie. Veľmi dôležité je správne dávkovanie konzultované s lekárom. Vysoké dávky sa môžu prejaviť vyrážkami, padaním vlasov, poruchami koordinácie pohybov, poruchami zraku a žltým zafarbením kože. Užívanie týchto preparátov by nemalo presiahnuť dobu dlhšiu ako tri mesiace. Kava nie je vhodná pre tehotné a dajčiace ženy, u pacientov s endogénnou depresiou a s ochoreniami pečene. Po hláseniach nežiaducich účinkov závažnej hepatotoxicity, hepatitídy, cirhózy a poškodenia pečene boli v niektorých krajinách (Nemecko, Veľká Británia, Írsko) lieky, výživové doplnky a homeopatiká s obsahom kavy a kavaínu stiahnuté z trhu. V Amerike lieková agentúra FDA vydala len odporúčanie pre verejnosť, kde upozorňuje na možné nežiaduce účinky. Výživové doplnky s obsahom kavy tu môžete stále zakúpiť i cez internet. Na Slovensku platí rozhodnutie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorým bol dovoz a uvedenie do obehu výživových doplnkov s obsahom extraktu z koreňa Kava-Kava (Piper methysticum) zakázaný. Pri hodnotení rizika na zdravie ľudí bola vyjadrená prijateľná denná dávka účinných látok extraktu (kavapyróny) hodnotou 1,5 mg. Ak ich obsah v odporúčaných dávkach prekračuje prijateľnú dávku je nutné takéto výživové doplnky považovať za nebezpečné pre zdravie spotrebiteľa.

PharmDr. Anita Jančovičová


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby