Ruské recepty na žalúdok a črevné ochorenia
Zápcha
1. Jarabina
Jarabinu čerstvo nazberanú ešte pred prvými mrazmi prebrať, umyť. Bobule uložiťdo
veľkej sklenej nádoby – vrstvu jarabiny zasypať vrstvou cukru. Nádobu prikryť gázou,
nechať stáť v teplej miestnosti 3 týždne. Potom sirup precediť, pridať lieh v pomere na
500 g sirupu – 25 gramov liehu.
Dávkovanie: denne nalačno 1 – 2 lyžice, zapiť vodou. Po zlepšení stavu urobiť prestávku,
potom pri ťažkostiach používať znova.
2. Pšeničné otruby s mliekom
2 polievkové lyžice otruby zaliať pohárom teplého mlieka, nechať stať 30 – 40 minúť
(možno použiť aj termosku) alebo nechať prejsť varom po dobu 15 minúť.
Dávkovanie: nalačno a pred jedením 2-krát denne ? pohára zmesi počas jedného
mesiaca.
3. Ľanové semeno
1 lyžicu ľanového semena zaliať pohárom vriacej vody, nechať stať v termoske 4 – 5
hodín.
Dávkovanie: Pri chronickej zápche denne vypiť pohár zmesi pred spaním.
4. Med a šťava z aloe vera
Pred prípravou zmesi z domácej rastliny aloe 2 týždne nezalievať. Zmiešať 300 g
medu a 150 šťavy z listu aloe vera. Uskladniť v chladničke.
Dávkovanie: 2- krát denne nalačno a pred spaním - zapiť vodou.
Hnačkové ochorenia
1. Čierny alebo zelený čaj.
Polovicu lyžičky sypaného čierneho alebo zeleného čaju rozžuvať v ústach , zapiť
vodou. Stačí zopakovať jeden až dvakrát.
2. Koreň krvavca lekárskeho (Sanguisorba officinalis)
Polievkovú lyžicu pomletého koreňa variť 30 minút, precediť. Okrem hnačkových
stavov je účinný pri hemoroidoch, vnútornom krvácaní, akútnych črevných
problémoch.
Dávkovanie: 4 – 6- krát denne 1 polievkovú lyžicu výluhu rozriediť v ? pohára vody.
3. Zemiakový škrob
1 lyžičku škrobu zaliať polovicou studenej prevarenej vody. Dobre zamiešať, vypiť
naraz – má rýchly účinok.
4. Listy ostružiny (Rubens hagrid)
1 polievkovú lyžicu listov a vetvičiek černice variť 3 – 5 minút v pohári vody, nechať 30 –
40 minút lúhovať na teplom mieste (aj v termoske), precediť.
Dávkovanie: 2 – 3-krát denne po ? - 1 pohári.
5. Koreň hadovnika väčšieho (Polygonum Bistorta L.)
5 gramov pomletého koreňa variť v 200 ml vody po dobu 20 minút na miernom
plameni, lúhovať 30 minút, precediť.
Dávkovanie: 2 – 3-krát denne ? pohára odvaru . Pri hnačkách s prímesou krvi
možno použiť priamo sušený prášok koreňa. Prášok sa zamieša do medu. Užiť
3-krát denne.
Žalúdočné vredy, vredy dvanástnika
1. Pripraviť zmes: 10 g harmančeka, 10 g fenikla, 10 g proskurníka lekárskeho (Althaea officinalis), 10 g koreňa pýru (Elymus agropirum),10 g sladovky hladkoplodej (Glycyrrhiza glabra). 1 lyžička zmesi sa zaleje pohárom vriacej vody.
Dávkovanie: jeden pohár precedeného výluhu vypiť pred spaním.
2. Pripraviť zmes bylín: 20 g lipového kvetu , 10 g harmančeka, 10g fenikla - 2 lyžičky zmesi zaliať vriacou vodou, po vylúhovaní precediť.
Dávkovanie: piť počas dňa 1 – 3 poháre.
3. Pripraviť zmes z nasledujúcich bylín: koreň hadovnika väčšieho (Polygonum Bistorta L.), list skoroceľa( Plantago avenaria), prasličky (Equisetum arvense), ľubovníka bodkovaného, koreňa valeriány, harmančeka.
Zmes sa zarába v rovnakých dieloch. Jednu polievkovú lyžicu zaliať pohárom vriacej
vody, najlepšie v termoske nechať 1 hodinu lúhovať.
Dávkovanie: 3-krát denne pred jedením.
4. Pripraviť zmes: 100 g dvojzuba trojdielneho (Bidens tripartita), 100 g lastovičníka
väčšieho (Chelidonium majus), 100 g ľubovníka bodkovaného (Hypericum
pergoratum), 200 g skoroceľa (Plantago avenaria)
Jednu polievkovú zmesi zaliať pohárom vriacej vody, nechať lúhovať 2 hodiny
(najlepšie v termoske).
Dávkovanie: 3 – 4-krát denne jednu polievkovú lyžicu polhodinu pred jedením.
Mgr. M. Žiaková