Slovensky: Ostružina černicová – černica
Latinsky: Rubus fruticosus
Česky: ostružiník křovitý
Anglicky: Blackberry
Nemecky: Bromneere
Rusky: Ежевика кустистая
Francúzsky: Ronce
Španielsky: zarzamora
Taliansky: rovo
Poľsky: jezyna faldowana
Maďarsky: fekete szeder
Ľudové názvy: ostružník, černica, ožina, čierna malina
Popínavý ker s hranatou stonkou so zelenými listami zo spodnej strany plstnatými. Kvety rastú v súkvetiachs jedným až piatimi kvetmi.
Obsahové látky: Hlavnou účinnou látkou sú triesloviny. Ďalej obsahuje flavonoidy, organické kyseliny.
Farmakologické účinky: Triesloviny pôsobia sťahujúco a protizápalovo. Používa sa pri zápalových ochoreniach žalúdka, čriev, najmä pri hnačkách. Liečia aj nachladnutie a kašeľ.
Zbieraná časť: listy sa zberajú v čase kvitnutia
Čas zberu: máj - september
Spôsob zberu: Zbierame listy všetkých druhov ostružín. Je ich vyše 100 druhov. Nemožno zbierať holou rukou, preto je dobré používať silnú koženú rukavicu. Listy zdrhujeme zdola nahor.
Sušenie: Sušíme v tieni a prievane vo vrstve asi 6-8 cm. Pred sušením môžeme listy pohúžvať, rýchlejšie schnú.
Pomer zoschnutia: 4-5:1
Výskyt: Rastie v lesoch medzi krovím, pri plotoch, v záhradách atď.
Poznámka: POZOR na prímesi listu maliny, ktorá má peristopočetné, prípadne trojpočetné, na opaku bielo-plstnaté listy.
Kontraindikácie a interakcie: Nie sú známe.
Toxikológia: V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky.
Ľudové liečiteľstvo: uplatnenie je široké - pri hnačke, črevnom katare, krvácaní (žalúdočné, menštruačné a i.), pri nachladnutí, proti kašľu, pri výrážkach, čistení krvi, na kloktanie pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny, omývanie.
Recepty
Šťava z plodov sa užíva pri strume - zväčšená štítna žľaza
Čaj na žalúdok a nevoľnosť: rovnaký diel černicových a malinových listov, úborov rumančeka, list mäty piepornej sa - 2 ČL zmesi na 1/4 l vriacej vody, nechať postáť 10 minút, piť viackrát denne.
Obklad na vredy: odvar z listov má tonizujúce účinky