V predchádzajúcich príspevkoch na tému odmietavých reakcií na potraviny sme sa venovali reakciám, ktoré nevyvolávajú v organizme  imunologickú odozvu. Na rozdiel od nich je potravinová alergia imunologicky podmienená neznášanlivosť určitých druhov potravín.

Pre lepšiu prehľadnosť sme typy odmietavých reakcií a ich príčiny zhrnuli do tabuľky.

Typ reakcie

Príčina

Vyvolávajúce potraviny

potravinová alergia a alergická reakcia na potravinu

spôsobená      reakciou imunitného systému

mlieko, vajcia, ryby, sója,  ryža, arašidy, orechy, kôrovce

enzýmový defekt

chýba špecifický tráviaci  enzým

laktóza, fruktóza, alkohol, tuky

celiakia

poškodená sliznica tenkého čreva

pšeničný glutén

Farmakologická intolerancia

absorpcia niektorých amínov

fermentované potraviny (syr, červené víno, kyslá kapusta, ryby

 

iných farmakologických látok

kofeín, teobromín

Psychologická neznášanlivosť

emocionálna reakcia na potravinu

 

Prejavy potravinovej alergie sprostredkujú vlastné protilátky. Inak povedané, alergickú reakciu spôsobuje prítomnosť alergénu, ktorý vyvoláva tvorbu špecifickej protilátky. Potravinové alergény možno definovať ako látky, ktoré sú súčasťou potravín a vyvolávajú produkovanie špecifických imunoglobulínov E ( IgE). V ďalšej fáze imunologickej reakcie dochádza k uvoľňovaniu histamínu a ďalších látok z určitých druhov tkanivových buniek a tieto vyvolávajú prejavy alergie. Podrobne sme priebeh a symptómy popísali v samostatnom príspevku venovanému potravinovej alergii, ktorý bol publikovaný v našom časopise v čísle 6 z roku 2008....

(ukážka)

Ing. B. Krkošková, CSc.

Odmietavé reakcie na potraviny – potravinová alergia


You-Tube kanál Herby

Kanál Herby