V predchádzajúcich príspevkoch na tému odmietavých reakcií na potraviny sme sa venovali reakciám, ktoré nevyvolávajú v organizme imunologickú odozvu. Na rozdiel od nich je potravinová alergia imunologicky podmienená neznášanlivosť určitých druhov potravín.
Pre lepšiu prehľadnosť sme typy odmietavých reakcií a ich príčiny zhrnuli do tabuľky.
Typ reakcie |
Príčina |
Vyvolávajúce potraviny |
potravinová alergia a alergická reakcia na potravinu |
spôsobená reakciou imunitného systému |
mlieko, vajcia, ryby, sója, ryža, arašidy, orechy, kôrovce |
enzýmový defekt |
chýba špecifický tráviaci enzým |
laktóza, fruktóza, alkohol, tuky |
celiakia |
poškodená sliznica tenkého čreva |
pšeničný glutén |
Farmakologická intolerancia |
absorpcia niektorých amínov |
fermentované potraviny (syr, červené víno, kyslá kapusta, ryby |
|
iných farmakologických látok |
kofeín, teobromín |
Psychologická neznášanlivosť |
emocionálna reakcia na potravinu |
|
Prejavy potravinovej alergie sprostredkujú vlastné protilátky. Inak povedané, alergickú reakciu spôsobuje prítomnosť alergénu, ktorý vyvoláva tvorbu špecifickej protilátky. Potravinové alergény možno definovať ako látky, ktoré sú súčasťou potravín a vyvolávajú produkovanie špecifických imunoglobulínov E ( IgE). V ďalšej fáze imunologickej reakcie dochádza k uvoľňovaniu histamínu a ďalších látok z určitých druhov tkanivových buniek a tieto vyvolávajú prejavy alergie. Podrobne sme priebeh a symptómy popísali v samostatnom príspevku venovanému potravinovej alergii, ktorý bol publikovaný v našom časopise v čísle 6 z roku 2008....
(ukážka)
Ing. B. Krkošková, CSc.
Odmietavé reakcie na potraviny – potravinová alergia