Odmietavé reakcie na potraviny možno definovať ako nenormálnu fyziologickú odozvu, spôsobenú konzumáciou potravín, ktorá sa vyskytuje u malého počtu konzumentov. Vo všeobecnosti existuje niekoľko rôznych typov individuálnych odmietavých reakcií na potraviny, ktoré sa často nesprávne označujú ako alergie. Aj v odbornej literatúre sa nejednotne a zmätočne používajú termíny alergia (allergy), precitlivenosť (hypersensitivity) a neznášanlivosť (intolerance).
Látky, ktoré vyvolávajú prejavy intolerancie sa spravidla delia na imunogénne zlúčeniny a zlúčeniny bez imunologickej odozvy. Potravinová alergia je nepriaznivá imunologická reakcia na prijatú potravinu alebo jej zložku, pri ktorej sa vyvoláva tvorba imunoglobulínu E (IgE) protilátok a mediátorov alergickej reakcie. Táto reakcia nesúvisí s fyziologickým účinkom potraviny.
Medzi zlúčeniny bez imunologickej odozvy sa zaraďujú alergény nevyvolávajúce produkciu IgE, a iné zlúčeniny bez imunologickej odozvy. Príkladom prejavu reakcie na látky nevyvolávajúce produkciu IgE je celiakia, t.j. glutén-senzitívna enteropatia.
Intolerancia voči zlúčeninám bez imunologickej odozvy sa prejavuje v rôznej forme, ako sú: metabolické poruchy, napr. laktózová intolerancia, reakcie neprekonateľného odporu (idiosyncratic reaction), alebo anafylaktoidné reakcie.
(ukážka)
Ing. Bernadetta Krkošková, CSc.