Koža ľudského organizmu je neustále namáhaná a vystavovaná vplyvom vonkajšieho (stres, UV žiarenie, fajčenie, znečistenie životného prostredia, nevhodná kozmetika a strava) aj vnútorného (alergie, potravinové intolerancie, niektoré lieky, hormonálne zmeny, nedostatočné prekrvenie) prostredia, čo má vplyv na jej celkový stav, vzhľad, ako aj rýchlosť starnutia. Starnutie kože je prirodzenou súčasťou života každého jedinca. S pribúdajúcim vekom dochádza k ubúdaniu kolagénu a kyseliny hyalurónovej v koži. Následkom toho koža stráca svoju pružnosť, vysychá a stráca svoj objem, tvoria sa čoraz hlbšie vrásky a pigmentové škvrny, ktoré predstavujú najmä u žien kozmeticko-psychický problém.

V súčasnosti sú na trhu mnohé produkty s obsahom prírodných zložiek, ktorých cieľom je spomaliť a zredukovať viditeľné prejavy starnutia kože.

Medzi najpoužívanejšie prírodné zložky v starostlivosti o (nielen) starnúcu pokožku patrí argánový olej. Získava sa lisovaním semien/jadier plodov stromu argánie tŕnitej, česky dvojčet trnatý alebo argánie trnitá (Argania spinosa L., Sapotaceae). Argánia je endemicky sa vyskytujúci strom z oblasti Maroka a časti Alžír-ska. Okrem získavania oleja má strom dôležitú úlohu v udržaní biodiverzity a ekologickej rovnováhy. Argánový olej je prirodzene bohatý na tokoferoly – vitamíny skupiny E s prevahou y-tokoferolu (obsah tokoferolov je približne 2 – 4-krát vyšší ako v olivovom oleji), fytosteroly (najmä schottenol a spinasterol). V oleji sa nachádza vysoké množstvo nenasýtených mastných kyselín, ako je najmä kyselina olejová a linolová (spolu tvoria približne 80 % obsahu mastných kyselín). Ďalej obsahuje kyselinu stearovú, palmitovú a zmes triacylglycerolov mastných kyselín. Okrem toho sú prítomné aj saponíny, fenolové zložky a ß-karotén. V tradičnom ľudovom liečiteľstve má tento olej široké vonkajšie aj vnútorné použitie. Externe sa využíva na ošetrenie ekzému, rôznych foriem dermatitídy, kožných infekcií, suchej kože, popálenín, kožných rán, v starostlivosti o vlasy vrátane vypadávania vlasov, nechty či na akné. Po stáročia ho marocké ženy používajú ako ochranu pred stmavnutím kože účinkom slnečného žiarenia a na udržanie svetlej pleti. Dôvodom je inhibičný účinok tokoferolov spolu s ostatnými obsahovými látkami oleja na syntézu kožného pigmentu melanínu (blokádou enzýmov zapojených do biosyntézy melanínu). Tento efekt sa tak môže uplatniť pri poruchách pigmentácie kože (hyperpigmentácie) a na zosvetlení pigmentových škvŕn...


V súčasnosti čoraz viac kozmetických firiem používa šípkový olej vo svojich produktoch určených na zrelú pleť. Získava sa buď chemickou extrakciou alebo lisovaním pravých plodov (nažiek) najčastejšie z ruže šípovej, ruže hrdzavej (vínnej) alebo ruže mošusovej (pižmovej). Samotné nažky neobsahujú veľa oleja, preto je ekonomicky výhodnejšia extrakcia chemickými rozpúšťadlami než lisovanie. Od spôsobu získavania oleja (ale aj od druhu ruže a podmienok životného prostredia) následne závisí aj množstvo jednotlivých obsahových látok, ktoré značne varíruje a ovplyvňuje aj stabilitu oleja.


Ruža šípová, česky růže šípková (Rosa canina L., Rosaceae) je rozšírená najmä v Európe, v severozápadnej časti Afriky a v Strednej Ázii. Ide o nenáročný ker charakteristický svojimi nepravými plodmi (tzv. šípkami) a bledoružovými kvetmi, ktoré postupne blednú...

Mgr. P. Mitrengová, PhD.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby