Práve v tomto období, keď nás najviac ohrozujú baktérie a vírusy spôsobujúce ochorenia horných dýchacích ciest na čele s novým koronavírusom Omicron, môžeme odolnosť organizmu voči ich nástrahám účinne zvyšovať príjmom zdravej stravy bohatej na vitamíny a bioflavonoidy, ako aj výživových doplnkov s ich obsahom.

Čisté extrakty, obzvlášť z ovocia a zelených rastlín, obsahujú bioflavonoidy, hodnotné účinné látky s antioxidačnými a protizápalovými účinkami, ktoré náš organizmus využíva pri posilňovaní imunitného systému, ktorý vytvára mocnú obrannú líniu nášho tela pred nebezpečnými baktériami a vírusmi, preto je vhodné poskytnúť mu účinné zbrane, vďaka ktorým môže naše zdravie chrániť. A takými sú práve silné antioxidanty – bioflavonoidy. Mnohé z nich, najmä vďaka obsahu kvercetínu, možno podľa najnovších imunologických klinických štúdií dokonca považovať za širokospektrálne antivirotiká. V tomto ťaživom koronavírusovom období ich spolu s ďalšími silnými antioxidantmi, vitamínmi C a D, selénom, zinkom, melatonínom i ďalšími, odporúčajú lekári s čoraz väčšou intenzitou na posilnenie organizmu, pričom osobitný význam kladú na ich kombináciu s vitamínom C.

Esenciálny vitamín C

Vitamín C, známy aj ako kyselina askorbová, patrí spolu s celým radom vitamínov B medzi vitamíny rozpustné vo vode. Z tela sa prirodzene vylučuje a ukladá sa v ňom len v malom množstve. Preto je nevyhnutné dodávať mu ho pravidelne, nedokáže si ho totiž syntetizovať samo. Jeho zdrojom je obzvlášť surová rastlinná strava – ovocie a zelenina a organizmu ho možno dopĺňať aj formou výživových doplnkov. Najviac je obsiahnutý v šípkach, veľké množstvo obsahujú plody rakytníka, arónia, čierne ríbezle, paprika, brokolica, kel, kyslá kapusta, paradajky, petržlenová vňať, karfiol, kaleráb, špenát, ale aj jahody a citrusové plody.

Kedy hrozí jeho nedostatok?

Vyváženou a zdravou stravou možno síce pokryť potrebu vitamínu C, rôzne faktory však môžu ovplyvniť jeho príjem a viesť k jeho nedostatku. Patrí medzi ne napríklad stres, fajčenie, rôzne lieky či ochorenia tráviaceho traktu. Nedostatok vitamínu C možno pripísať aj nesprávnemu skladovaniu a príprave jedla. Tepelným spracovaním a opätovným zohrievaním jedla sa totiž podstatná časť vitamínu C z potravy stráca. Je citlivý na teplotu, preto sa pri vysokých teplotách a dlhom čase varenia rozkladá.

V závislosti od štádia nedostatku vitamínu môžu byť príznaky jeho deficitu veľmi odlišné. Charakterizuje ho najmä strata energie a sily, únava, poruchy spánku, ťažkosti s koncentráciou, krvácanie ďasien, zle sa hojace rany, anémia, ľahký vznik krvných podliatin, boľavé a opuchnuté kĺby, no sprevádza ho aj vyššia náchylnosť na infekcie.

Prečo je pre organizmus dôležitý?

Len máloktorý iný vitamín plní toľko rôznych funkcií ako vitamín C. Prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania, a hlavne k normálnej funkcii imunitného systému. Je dôležité myslieť na to práve teraz, v chladnejšom a na slnko chudobnejšom ročnom období, keď hrozí prechladnutie a vírusové ochorenia dýchacích ciest.

Kyselina askorbová podporuje aj normálnu tvorbu kolagénu, čo je dôležité pre správnu funkciu spojivových tkanív, krvných ciev, zubov, ďasien, pokožky, ale aj kostí a chrupiek. Pri pravidelnom užívaní sa aktívne zúčastňuje na regenerácii kĺbov. Napomáha udržiavať vitálne hlavne klzné plochy kĺbov, ktoré sa pri chôdzi najviac opotrebúvajú. Vďaka spolupráci pri produkcii kolagénu ako najdôležitejšej stavebnej bielkoviny v našom tele je pre organizmus doslova nenahraditeľný. Klinické výskumy poukázali aj na jeho schopnosť chrániť celistvosť medzistavcových platničiek, a tým pomáhať predchádzať problémom s chrbticou a zlepšovať hybnosť. Priaznivo ovplyvňuje aj udržanie kolagénu v kostiach, ktorý je následne schopný fixovať v nich vápnik a fosfor na zabezpečenie ich pevnosti.

Okrem toho vitamín C podporuje správne fungovanie energetického metabolizmu, nervovej sústavy a psychiky. Takisto je obzvlášť dôležitý pre svoje antioxidačné vlastnosti – chráni bunky pred voľnými radikálmi, čiže oxidačným stresom (súvisiacim so vznikom rôznych chorôb a procesom starnutia), ktorého spúšťačom môže byť napríklad znečistené ovzdušie, elektronický smog, UV žiarenie, lieky alebo nikotín.

Pozitívne ovplyvňuje vstrebávanie železa a vápnika. Výrazne sa podieľa na podpore účinkov vitamínu E, betakaroténu, vitamínov B5, B6, B12, kyseliny listovej a bioflavonoidov. Priaznivo ovplyvňuje odbúravanie cholesterolu a pomáha regulovať hladinu triacylglycerolov v krvi. Je nápomocný aj pri ochrane organizmu pred zvýšenou záťažou pri rádioterapii či chemoterapii.

Pomáha aj pri ochorení COVID-19

Časť vedeckej obce z oblasti medicíny v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu stavila na výskum mikroživín s cieľom zistiť, či jednotlivé výživné látky, ak sú použité cielene, môžu prispieť k profylaxii choroby COVID-19, alebo v prípade jej vypuknutia zmierniť priebeh infekcie vyvolanej koronavírusom, a tak zabrániť závažným následkom alebo dokonca smrti pacientov. Výskumy nových terapeutických prístupov zahrnujú aj terapiu vitamínom C, ktorou sa zaoberajú viaceré pracovné skupiny po celom svete.

Niektorí výskumníci tento vitamín považujú za prostriedok na podporu liečby závažných zápalových procesov a podľa ďalších štúdií by vo veľmi vysokých dávkach mohol pomôcť zlepšiť stav pacientov na JIS. Ako terapia pre ochorenie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 sa vitamín C môže používať vo všetkých fázach infekcie. Vďaka svojmu imunomodulačnému účinku znižuje závažnosť infekcie a skracuje pobyt v nemocnici u hospitalizovaných pacientov.

Pre terapeutický účinok sú potrebné vyššie dávky. Účinok podávania vysokých dávok vitamínu C pravdepodobne spočíva vo zvýšení okysličovania organizmu u pacientov postihnutých ochorením COVID-19 a ich následnej rýchlejšej regenerácii. Zdraví ľudia sa vysokých dávok a prípadného predávkovania vitamínom C príliš báť nemusia. Keďže ide o vitamín rozpustný vo vode, jeho nadmerné zásoby sa vylučujú obličkami. Príliš veľa vitamínu C môže viesť k hnačke u fyzicky chorých ľudí. Tento účinok sa však pozoruje až pri veľmi vysokých množstvách v rozsahu niekoľkých gramov.

Vitamín C by mohol pomôcť aj proti tzv. Long-Covidu, čiže dlhému Covidu. Po zotavení z ochorenia COVID-19 sa mnohí chorí mesiace sťažujú na zdravotné problémy, najmä chronickú únavu spojenú s poruchami spánku a koncentrácie, či s depresiami a bolesťami. Na zmiernenie tohto príznaku, ako dokazujú viaceré klinické štúdie tohto ochorenia, by mohlo pomôcť podávanie vyšších dávok vitamínu C – až 1000 mg 1 – 2-krát denne. Vďaka svojim antioxidačným, protizápalovým, imunomodulačným a vnútornú výstelku ciev obnovujúcim účinkom by sa tak vitamín C mohol stať doplnkovou možnosťou terapie pri dlhotrvajúcom ochorení COVID-19.

Ruka v ruke: vitamín C a bioflavonoidy

Vitamín C sa nachádza prirodzene v mnohých druhoch ovocia a zeleniny, no nikdy nie sám, dopĺňajú ho biologicky aktívne flavonoidy, ktoré sú súčasťou rastu, reprodukcie a rezistencie rastlín voči chorobám, ako aj pigmentácie plodín – dodávajú im ich farbu. Vďaka svojej schopnosti brániť rozširovaniu mikrobiálnych toxínov v rastlinách sa mnohé bioflavonoidy stávajú neoddeliteľnou súčasťou doplnkov výživy s vitamínom C pri podpornej liečbe baktériových a vírusových ochorení. Tieto dve látky – vitamín C a bioflavonoidy – sú výstižným príkladom tzv. synergického pôsobenia, keď ich spoločný účinok je mnohonásobne vyšší. Bioflavonoidy totiž podporujú a zlepšujú poslanie vitamínu C v organizme, zabraňujú jeho poškodeniu v tele oxidáciou, výrazne zvyšujú jeho vstrebateľnosť, ako aj účinnosť a naopak – vitamín C priaznivo ovplyvňuje biologickú účinnosť bioflavonoidov. Spomaľuje ich rozpad – oxidáciu v organizme, čím predlžuje ich antioxidačné a protizápalové pôsobenie.
Preukázaný protivírusový a antibaktériový efekt vitamínu C a bioflavonoidov je jednou z dôležitých zbraní nášho imunitného systému v boji proti infekciám.

Významnú úlohu v tomto procese majú bioflavonoidy kvercetín, rutín a hesperidín. Práve tie sa nachádzajú v prípravku Jamieson Vitamín C Complex Premium. Ide o prémiový produkt kanadského výrobcu prírodných vitamínov Jamieson pripravený z ovocných koncentrátov a rastlinných výťažkov (čučoriedky, hroznové jadierka, papája, indický egreš, brusnice, acerola, mango, baza čierna, Aloe vera) so zvýšenou biologickou dostupnosťou a až s 30 % obsahom bioflavonoidov – obsahuje 7,5 mg kvercetínu, 10 mg hesperidínu a 5 mg rutínu.

Kvercetín – kráľ bioflavonoidov

Je to najznámejší bioflavonoid. Na rozdiel od väčšiny ostatných sa kvercetín neextrahuje z vnútornej kôry citrusových plodov, ale z cibule, cukety alebo hrozna. Čestný titul „kráľ bioflavonoidov“ si vyslúžil ako prírodné antihistaminikum, ktoré možno len ťažko prekonať. Kvercetín je prvou voľbou pri sennej nádche a iných aler giách vďaka svojej schopnosti brzdiť nadmerné uvoľňovanie histamínu v tele. Pozoruhodný je aj pre svoje antioxidačné, protizápalové a protinádorové účinky.

V súčasnosti však púta pozornosť jeho pôsobenie v súvislosti s ochorením COVID-19. Talianski vedci z Istituto di Nanotecnologia dospeli k unikátnemu záveru, že kvercetín má inhibičný účinok na vírus SARS-CoV-2. Táto rastlinná látka destabilizuje proteázu 3CLpro,ktorá je zodpovedná za replikáciu vírusu. Proteáza 3CLpro, ktorá sa nachádza v koronavírusoch, je nevyhnutná pre ich vývoj a bez nej sa podľa vedcov enzýmová aktivita vírusov, a teda aj SARS-CoV-2, zastaví. Kvercetín tak môže významne znížiť potrebu hospitalizácie i jej dĺžku, nevyhnutnosť neinvazívnej oxygenoterapie, presun na jednotku intenzívnej starostlivosti a riziko úmrtia. Potláča aj aktivitu matrixových metaloproteináz, ktoré sa zúčastňujú na procese degradácie elastínu, čím napomáha udržať pružnosť pľúcneho, ako i cievneho tkaniva.

Pomáha znížiť zhlukovanie krvných doštičiek, má významný antitrombotický účinok, čo je dôležitá správa pre ľudí infikovaných SARS-CoV-2, ako aj pre zaočkovaných vakcínami proti COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko tromboembolických príhod. Jeho významný antitrombotický účinok bol pozorovaný aj v pokročilých štádiách onkologických ochorení. Mnohí odborníci ho považujú za silného ochrancu bunkových membrán a DNA a vyzdvihujú jeho silné imunoprotektívne účinky.

Kvercetínu sa pripisujú aj ďalšie pozitívne vlastnosti. Mal by napríklad stimulovať krvný obeh a pôsobiť antidepresívne, predpokladá sa, že môže byť účinný aj proti herpetickému vírusu 1. typu, dokáže regulovať krvný tlak a priaznivo ovplyvniť hladinu cholesterolu. Ukazuje sa aj jeho antidiabetický účinok, ktorý spočíva v znížení oxidačného stresu. Podľa najnovších výskumov významne zvyšuje aktivitu bunkových antioxidačných enzýmov, ako sú glutatiónperoxidáza, superoxiddismutáza a kataláza, čím výrazne prispieva k terapii cukrovky.

Rutín posilňuje kapiláry

Hlavnou úlohou rutínu je posilnenie kapilár. Slabosť vlásočníc sa môže prejaviť pomliaždeninami a krvácaním ďasien, ale aj kŕčovými žilami, hemoroidmi a celkovo nedostatočnou odolnosťou voči infekciám. Rutín sa terapeuticky využíva aj pri liečbe závratov spôsobených chorobami vnútorného ucha. Podobne ako kvercetín zabraňuje zničeniu vitamínu C oxidáciou. Podporuje tento vitamín pri posilňovaní a udržiavaní spojivového tkaniva a pomáha pri liečbe opuchov.

Hesperidín a jeho zdravotné výhodyPozitívne pôsobí pri mnohých zdravotných problémoch, vrátane alergií, hemoroidov, vysokého krvného tlaku, na sennú nádchu, sínusitídu, symptómy spojené so zmenami v menopauze, predmenštruačný syndróm, návaly tepla a na kŕčové žily. Má priaznivé účinky na krvné cievy – pomáha zvyšovať napätie cievnej steny a odolnosť ciev, zlepšuje krvný obeh. Napomáha obmedzovať tvorbu opuchov (znižuje priepustnosť kapilár). Podporuje redukciu zápalov a je účinným pomocníkom v boji proti onkologickým ochoreniam.

Výhodou čistá prírodná forma

Odborníci poukazujú na potrebu vyšetrovať koncentráciu vitamínov, teda aj vitamínu C, v krvnom sére a zdôrazňujú nevyhnutnosť dbať počas celého roka o ich primerané dopĺňanie, najlepšie v čistej prírodnej forme, napríklad v kanadských doplnkoch výživy Jamieson. Prípravky sú farmaceuticky testované na zaručenie účinnosti a absolútnej klinickej čistoty – vďaka programu 360 Pure, ktorým spoločnosť Jamieson zaviedla do výrobnej praxe najnáročnejšie štandardy, podlieha totiž každý výživový doplnok z jej produkcie až 360 patentovaným krokom kvality. Výrobné postupy a kontrolné testy zabezpečujú maximálnu aktivitu a biologickú dostupnosť účinných látok. Najmodernejšia technológia biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje prirodzených vlastností.


Predplatné

Sponzori

Inzercia

You-Tube kanál Herby

Kanál Herby