Camu camu je exotické ovocie pochádzajúce prevažne z divo rastúcich kríkov, tiahnucich sa pozdĺž brehov a jazier amazonského dažďového pralesa. Dužinaté bobule sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C – kyseliny askorbovej na svete, významným zdrojom flavonoidov, minerálov, aminokyselín a vlákniny.

Napriek tomu, že je u nás toto ovocie takmer neznáme, vo svete sa vysoko cení. Vďaka svojmu rozmanitému zloženiu, množstvu obsahových látok a vysokému antioxidačnému potenciálu sa camu camu stáva v posledných rokoch centrom pozornosti mnohých vedeckých štúdií, farmaceutického, kozmetického či potravinárskeho priemyslu.

Botanická charakteristika Camu camu 

Camu camu (Myrciaria dubia (H.B.K.) McVaugh) je ovocný ker vysoký približne 3 m patriaci do čeľade myrtovité (Myrtaceae). Pôvodný druh tejto rastliny, známy aj pod názvom camucamuzeiro, využívajú hlavne miestni obyvatelia Brazílie a Peru. Prirodzene sa vyskytuje v záplavových oblastiach, na brehoch amazonských riek a jazier. V procese domestifikácie sa tieto ovocné kríky začínajú pestovať zo semien aj v oblastiach so suchou pôdou. Rastlina kvitne bielymi obojpohlavnými kvetmi, ktoré produkujú príjemnú sladkú vôňu. Kvety sú tvorené guľatým kalichom ukončeným 0,9 – 1,2 cm dlhými tyčinkami, v priemernom počte 127 kusov na kvet. Po ich opelení, približne o 62 dní, dozrieva dužinaté ovocie, ktoré je predmetom zberu. Plodmi sú 2 – 4 cm veľké, guľovité bobule s hladkým lesklým povrchom (epikarpom). V čase dozrievania sa ich farba mení z tmavočervenej po fialovú. Vážia priemerne 8 – 10 g. Dužina je mimoriadne kyslá a obsahuje 1 – 4 semená.

Obsahové látky camu camu

Plody camu camu obsahujú množstvo biologicky aktívnych látok, najvýznamnejšia z nich je kyselina askorbová. Jej obsah je v rozmedzí 2400 – 3000 mg/100 g, čo je približne 2-násobok obsahu vitamínu C oproti acerole lysej (Malpighia glabra) a 100-násobok oproti citrónovníku (Citrus sp.). V plodoch bolo identifikovaných približne 30 druhov polyfenolových zlúčenín patriacich medzi flavonoidy, fenolové kyseliny, triesloviny, stilbény a ligníny. Podiel jednotlivých zložiek závisí od pôvodu a zrelosti bobúľ. Celkový obsah polyfenolov je vyšší v zrelých tropických plodoch, pričom najvyšší podiel je v semenách a v šupke. Z vitamínov skupiny B obsahujú riboflavín a niacín, obsahujú aj antokyány, β-karotén, luteín, lykopén, vlákninu a bielkoviny. Sacharidy sú zastúpené malými množstvami glukózy, fruktózy a polysacharidov. Bobule obsahujú viaceré aminokyseliny – leucín, serín a valín, organické kyseliny – citrónovú a jablčnú, mastné kyseliny – predovšetkým stearovú, linolovú a olejovú. Z minerálnych látok je najviac zastúpený draslík, železo, vápnik a fosfor. V menšom množstve je zastúpený aj mangán, meď a zinok.

Liečivé účinky camu camu

V tradičnom liečiteľstve sa plody z camu camu dlhé storočia považovali za elixír dlhovekosti a všeliek. Z dôvodu vysokého záujmu o ich využitie sa účinky skúmali pomocou rôznych chemických a biologických metód.

...

PharmDr. M. Šutorová


You-Tube kanál Herby

Kanál Herby