V roce 1989 pražské nakladatelství zdravotnické literatury Avicenum vydalo publikaci "Rostliny způsobující otravy a alergie" autorského kolektivu, kterého jsem byl členem. Kniha byla čtenáři ze širokého spektra odborností přijata velmi dobře a brzy zmizela z trhu.
V polovině 90. let nástupnické nakladatelství Grada mělo zájem knihu opět vydat, ale autorské požadavky na možnost doplnit nejnovější poznatky a tím knihu rozšířit nebyly akceptovány, naopak byla snaha ji zkrátit vynecháním některých významných informací. Dílo tak zůstalo další léta nedostupné. V roce 2000 jsem se pokusil rozsáhlejší sérií článků v časopisu Liečivé rastliny / Léčivé rostliny na dané téma tuto monografii částečně nahradit, nicméně výsledek nemohl být stoprocentní.
Její význam spočívá především v podání ucelené informace o jedovatých rostlinách naší přírody, o jejich identifikačních znacích, obsahových látkách, projevech intoxikace a možnosti pomoci postiženému. Rozhodl jsem se proto, že postupně představím nejvýznamnější jedovaté taxony rostlin nové generaci čtenářů ve formě a rozsahu informací uvedených v knize, samozřejmě doplněných o nové poznatky. Mé rozhodnutí je založeno také na mnohaletých zkušenostech získaných z konzultační činnosti při otravách rostlinami řešenými na dětském oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové a jinde, a také ze své pedagogické a badatelské činnosti v oblasti fytotoxikologie a forenzní botanice.
Úvodem k tomuto seriálu bych připomenul několik skutečností
| < Dozadu | Dopredu > |
|---|