Bazalka pravá, autor: M. Gajdošová, časopis Liečivé rastliny

Slovensky: Bazalka  pravá
Latinsky: Ocimum basilicum
Česky: Bazalka pravá
Anglicky: Sweet Basil
Nemecky: Echtes Basilienkraut, Basilikum
Rusky: Базилик  душистый
Francúzsky: Basilic commun
Španielsky: Albahace dulce
Taliansky: Basilico
Poľsky: Bazylia pospolita
Maďarsky: Baszalykum

Čeľaď: Hluchavkovité  (Lamiaceae)

Opis:  Bazalka je  kríčkovitá viacročná silno aromatická rastlina. Lístie má veľmi husté, kvety sú modré usporiadané v súkvetiach. Plody má tmavohnedé až čierne tvrdky. Jestvuje viac druhov bazalky. Bazalka pravá pochádza z Ázie.  Rozšírená je vo všetkých teplých krajinách a tiež v krajinách nachádzajúcich sa okolo Stredozemného mora.

Kvitne: v júni až septembri

Pestovanie: U nás sa bazalka pravá – Ocimum basilicum L. zväčša len pestuje v záhradkách ako nenahraditeľné korenie.

Zber: Bazalka sa zrezáva na začiatku kvitnutia niekoľko centimetrov nad zemou. Ponechá sa niekoľko listov, aby ďalej rástla a rozmnožovala sa. Sušíme ju rýchlo v tieni. Vôňa drogy je aromatická, chladivá, pripomína zmes ruží a klinčekov. Chutí korenisto, príjemne, trochu slano. To má určitú výhodu pri pacientoch, ktorí musia znížiť spotrebu soli.

Obsahové látky a účinky: Kvalitná droga byzalky obsahuje najmenej 0,25 % silice. Jej zloženie závisí od pôvodu rastliny, od klimatických a pôdnych podmienok. Silica obsahuje až 55 % metylchavikolu (estragolu), 40 % linalolu (koriandrolu), ďalej cineol, pinén, ocimén, gáfor, triesloviny, saponín.

Bazalka z oblasti Indického oceánu obsahuje najmä estragol, ostatné zložky cineol, fenchol, linalol, metyleugenol sú v nízkych koncentráciách.

Niektoré druhy, napr. Ocimum canum Sims. – bazalka sivá sa pestuje dnes v Bulharsku, na Sicílii, v Indii. Pestovala sa pôvodne v ZSSR a zíslaval sa z nej gáfor, pretože obsahovala silicu s množstvom 70 – 80 %  gáfru, preto sa nazývala aj bazalka gáfrová.

V druhoch pestovaných v krajinách južnej Európy je v popredí obsahová látka linalol (koriandrol). V bazalke príjemnejOcimum gratissimum, ktorá je rozšírená po celom svete je  najmä v trópoch hlavnou zložkou silice eugenol. Tejto látke sa pripisujú vlastnosti, ktoré  sa využívajú v modernej medicíne (účinok antibakteriálny, antiflogistický, protizápalový, anestetický).

Terapeutická skupina: Pužíva sa najmä ako: amarum – stomachikum pri poruchách trávenia, tonikum – na posilnenie pacientov po prekonaní choroby, spazmolytikum – utíšenie kŕčov – bolestí v gastrointestinálnom trakte, karminatívum – proti nadmernej tvorbe plynov  a na ich uvoľnenie.

Toxicita: pri vyšších dávkach pôsobí dráždivo, môže vyvolať žalúdočnú nevoľnosť a bolesti hlavy. Neodporúča sa dlhodobo používať.

Ľudové liečiteľstvo: Podľa literárnych prameňov bola bazalka známa už v antike nielen ako liečivá rastlina, ale aj ako okrasná. V egyptských pyramídach sa našli vence z bazalky. Bazalka pravá je u nás obľúbená v ľudovom liečiteľstve.

Použitie a recepty: V našej medicíne sa bazalka pravá nepoužíva. V medicíne západných európskych štátoch (Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Portugalsko) sa používa pri vyššie spomenutých príznakoch chorôb, najmä v kombinácii: rasca, fenikel, mäta pieporná, rumanček. Táto kombinácia je vhodná na reguláciu digestívnych funkcií. Silica je komponentom rôznych kozmetických prípravkov, voňaviek.

V domácnosti sa bazalka používa ako obľúbené korenie pri príprave jedla v  juhoeurópskych, orientálnych  či tropických  receptov. Mladé lístky a kvitnúca vrchná časť vňate sa používajú ako prísada do vareného jedla  pred dovarením, tiež ako korenie do šalátov, ku strukovinám, hubám, uhorkám, majonézy, je výborná na čerstvé paradajky, ktoré sú  pokvapkané olivovým olejom. Bazalka je vhodná je do omáčok, zeleninových a mäsových polievok, k zverine, rybám, mletému mäsu. Ozvláštňuje aj chuť ryžových šalátov a dopĺňa jedlá z tekvice, tekvičiek, fazule, húb. V šaláte ju môžeme nahradiť  čerstvým koriandrom alebo čerstvou mätou. Čerstvé lístky sa pre zachovanie arómy naložíme do do posoleného olivového oleja alebo do octu. Používa sa ako prísada do bylinkových octov a do niektorých alkoholických nápojov.

Recepty:

Bazalkové maslo: Bazalka je vhodnou prísadou do bylinkového masla: cibuľa, soľ, bazalka, biele korenie, cesnak, horčičná múčka, petržlen, citrónový prášok, pažítka, kôpor, ligurček, paštrnák, paprika.

Bazalkové pesto: 2 hrste umytej a preschnutej bazalky, 30 g píniových orieškov, môžeme použiť aj vlašské orechy, 1- 2 strúčiky cesnaku, 2 dcl panenského oleja (extra virgin), hrubá morská soľ

Všetky zložky rozdrvíme  v mažiari alebo rozmixujeme, postupne prilevame olej. Touto zmesou môžeme ochutiť cestoviny, alebo suchšie mäso.