Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Ostružina malinová – malina

Ostružina malinová – Rubus idaeusSlovensky: Ostružina malinová – malina
Latinsky: Rubus idaeus
Česky: maliník obecný, ostružiník 
Anglicky: Raspberry
Nemecky: Himbeere
Rusky: Малина обыкновенная
Francúzsky: ronce framboisier
Španielsky: frambueso
Taliansky: lampone
Poľsky: malina wlasciwa
Maďarsky: málna

Zber: plody a mladé lístky a malé výhonky. Listy sa používajú v ľudovom liečiteľstve.

Opis: Trsnatý ker vysoký aj 150 cm, kmienky vyrastajú z koreňových výhonkov. Kvitne v máji až v auguste. Má rád vlhké výživné humózne pôdy a rastie najmä na okraji lesov a na rúbaniskách. Vyskytuje sa u nás hojne a často sa pestuje v záhradách ako ovocný ker.

Použitie: ako samostatný čaj alebo v čajových zmesiach s inými drogami na uvoľňovanie hlienu, na liečbu žalúdočných ťažkostí a na podporu vylučovania moču a žlče. Konzumujú sa plody a pripravuje sirup.

Sušené listy tvoria najčastejšie zložku tzv. jarných bylinných čajovín (spolu s rovnakým dielom listu ostružiny, čiernej ríbezle a brezy), najmä čistiace krv, močopudné, žlčopudné, adstringentné

Malina patrí medzi perspektívne liečivé rastliny. Pripravujú sa z nej kapsule 384 alebo 400 mg a roztok (1 alebo 2 unce – unca = 28,35 g). List v prášku alebo v tabletách sa dávkuje 3-krát denne po 4 až 8 g a ako tekutý extrakt 4 – 8 ml tiež 3k-rát denne.

Vedľajšie účinky: nie sú známe, podobne interakcie, okrem diabetes pri konzumácii plodov. Ak sa užíva pri diabetes treba monitorovať stav hladiny krvného cukru.

Dôležité: neužívať veľa plodov, len malé dávky, ak plánujete otehotnieť. Pri gravidite opatrne užívať listy a prípravky z listov, prezože by mohli vyvolať pôrod. Pri diabete sledovať obsah cukru v krvi.


 

Recepty

Čaj pri angíne: rovnaký diel malinového listu, šalviového a úboru rumančeka (1 lyžica na pohár vriacej vody)  sa zaparí a používa na naparovanie a kloktanie.