Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Základné liekové formy z liečivých rastlín

Asi tak znela otázka nášho čitateľa z Mělníka. Upozorníme teda iba na základné liekové formy, ktoré si môžeme doma bez ťažkostí a bez obáv z možného poškodenia zdravia pripraviť. Sú to predovšetkým formy čajoviny (čajové směsi) v troch variantoch:

Zápar (česky nálev) je najčastejšou formou vodného roztoku, a pokiaľ nechceme použiť (milovníci pravého čaju ich striktne odmietajú - ovplyvňujú chuť a práškované liečivé rastliny obsah účinných zložiek) alebo nepoužijeme v súčasnosti moderné záparové vrecká (česky nálevové sáčky) prelejeme 1 - 2 čajové lyžičky rozdrobenej liečivej rastliny (lepšie je čerstvej, môže však byť, a bežne býva sušená) 1,5 až 2 dl vriacej vody, nádobu prikryjeme pokrievočkou (pokličkou) a necháme asi 15 minút vylúhovať (dovtedy, kým sa čaj dá piť, ak sa nežiada piť vyslovene horúci, napr. lipový čaj na vypotenie.

Odvar je vodný výluh takých liečivých rastlín, ktoré musíme lúžiť varom, napríklad prasličky, kôry a pod. Liečivú rastlinu zalejeme vodou a varíme 10 - 15 minút, ak nie je stanovené inak. Výluh potom necháme ešte asi 10 - 15 minút lúhovať a až potom ho prefiltrujeme na ďalšie použitie. Zvyčajný pomer je 1 : 10 - 1 diel liečivej rastliny a 10 dielov vody.

Macerát vzniká vylúhovaním liečivej rastliny za studena - používa sa tam, kde by sa obsahové látky (napr. sliz) teplom alebo varom rozložili. Hmotnostné pomery sú približne také ako pri zápare, iba s tým rozdielom, že roztok nechávame lúžiť 8 - 10 hodín, najlepšie cez noc. Po filtrácii ho môžeme slabo zohriať a konzumovať.

Čajoviny (čajové směsi) sa pripravujú podľa zamýšľaného hlavného účinku:

Čajovina (čajová směs) obsahuje:

1. hlavnú účinnú zložku -- remedium cardinale, ktorá prepožičiava čajovine základný smer jej pôsobenia (napr. močopudný -- koreň ihlice, laxatívny -- list senny a pod.),
2. pomocné účinné liečivé rastliny -- remedium adjuvans; sú to liečivé rastliny podporujúce  účinok hlavnej zložky,
3. doplňujúce liečivé rastliny -- remedium corrigens, upravujú chuť, vôňu, niekedy aj vzhľad čajoviny a zjemňujú jej účinok.

Pri čajovinách je veľmi dôležité dodržiavať správne predpísané dávkovanie.

Liečivé rastliny sa upravujú ešte do mnohých ďalších foriem. Najznámejšie sú tinktúra (zvyčajný pomer 10 % liečivých rastlín, najlepšie 70 % liehu, koncentrovanejší nezvyšuje účinnosť (!), macerovanie asi 10 - 12 - 14 dní), sirupy, výťažky - extrakty, liečivé vína, liečivé likéry, lekváre, šťavy, octy a i.
Vo všetkých prípadoch nesmieme porušiť a prekročiť predpísané dávkovanie. Neplatí, že čím viac, tým lepšie -- ide predovšetkým o bezpečnosť pri užívaní. To sa často podceňuje a verí sa, že okrem vyslovene jedovatých rastlín, ak liečivé rastliny nepomôžu, nemôžu uškodiť. Opak je pravda a platí dokonca aj nebezpečenstvo ohrozenia z dlhodobých užívaní, z možných nevhodných kombinácií liečivých rastlín s inými liečivami -- vznikajú často neprimerané nepríjemné až nebezpečné vedľajšie pôsobenia. Ako sa vraví, liečivé rastliny prinášajú zdravie do našich domovov, ale iba vtedy, ak sme opatrní a obozretní. Lekári a lekárnici sú najlepší poradcovia. Aj náš časopis ochotne poskytne rady.
Redakcia

Odpovedáme čitateľom

Home Archív Všetky čísla 2003 6/2003 Základné liekové formy z liečivých rastlín