Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Posilnite si srdce

Medzi faktory, ktoré nám oslabujú srdce, patrí okrem stresu nesprávna životospráva a aj veľké horúčavy. Chroby srdca pritom vznikajú plíživo a nenápadne. Zabrániť im môžeme úpravou stravy, správnou prevenciou i využitím darov prírody...

RADY PRE ZDRAVÉ SRDCE:

  • pohyb, najlepšie kondičné športy, plávanie, beh, bicyklovanie, turistika, chodenie po schodoch – nie výťahom
  • metódy relaxácie a antistresové techniky
  • správna životospráva a vhodná strava
  • preventívne prostriedky na očistu a posilnenie srdcovo-cievneho systému

AKO ZISTÍME, ŽE NEMÁME SRDCE A CIEVY V PORIADKU?

Podľa čínskej tradičnej medicíny existuje viacero príznakov, ktoré nám môžu signalizovať energetický deficit, patologické zmeny či ložiská toxínov v okruhu srdca, a to ešte pred vypuknutím zdravotných problémov:

  • búšenie srdca, srdcová arytmia
  • tlaky v oblasti srdca
  • Zadýchanie sa po krátkej námahe
  • nadmerné potenie
  • modranie pier a nechtov
  • pálenie v dlaniach
  • trhanie svalstva
  • zmeny na pokožke tváre, začervenanie, žilky v oblasti líc a nosa
  • zmeny na špičke jazyka, pálenie špičky jazyka
  • sklony k omdlievaniu, závrate pri pohľade na krv
  • stavy úzkosti a strachu, pesimizmus
  • neschopnosť ovládať city (dojatie, plač apod.)
  • vtieravý strach zo smrti, veľký strach o najbližších
  • veľké množstvo snov

Čo srdce posilňuje:

  • spev
  • červená farba (textil, ovocie, zelenina..)
  • vyvážená dávka radosti a aktivity
  • ostré potraviny, ktoré uľahčujú potenie a povzbudzujú krvný obeh – zelená cibuľka, pažítka, petržlen, klinček, koriander
  • teplé potraviny, ktoré zmierňujú telesné horko – morské riasy, špargľa, kučeravý šalát
  • sprchovanie vlažnou vodou od nôh postupne až k srdcu najmä v letných horúčavách a čo najčastejšie striedavé sprchy počas celého roka
  • úsmevný pohľad na svet, mať seba a ľudí rád

VHODNÉ POTRAVINY:
Do stravy zaraďme najmä olivový olej, ľanový olej a ostatné druhy panenských olejov, ktoré si zvyknime používať aj namiesto masla (výborný a chutný na pečive je najmä sezamový či slnečnicový), zelené čaje, sóju, cesnak, tukové druhy rýb, listovú zeleninu. Podľa najnovších výskumov najvhodnejšou prevenciou pred vznikom nielen srdcovo-cievnych ochorení, ale aj obezity či diabetu je strava zložená z nízkotučného mäsa, najmä rýb, upravovaných najmä marinovaním, na grile alebo dusením či varením, veľkého množstva najmä čerstvej zeleniny ako prílohy k mäsitým jedlám (bez kombinácie so sacharidmi!) a produktov s nízkym glykemickým indexom, ako sú zelenina (okrem zemiakov), huby, strukoviny, celozrnné potraviny (múky, ryža), zrná, klíčky, otruby, bobuľové druhy ovocia, grepy, pomaranče, marhule, broskyne, čerstvé zeleninové šťavy a z cukrov najmä fruktóza, med.

NEVHODNÉ POTRAVINY:
Vyhýbajme sa mastnejším druhom mäsa – bravčové, vodná hydina, stuženým rastlinným tukom a margarínom, živočíšnym tukom, vyprážaným jedlám, nadmernému soleniu, sýteným nápojom, alkoholu.

RECEPTY Z PRÍRODNEJ LEKÁRNE:

BYLINNÁ ČAJOVÁ ZMES NA PREVENCIU
Bylinkovú zmes so zeleným čajom môžeme použiť ako pomocný prostriedok pri chorobách srdca, ciev a krvného obehu. Zelený čaj navyše vracia cievam pružnosť a znižuje ich priepustnosť.
Potrebujeme: Po štyri dávky kvetu hlohu, vňate medovky lekárskej a dve dávky vňate srdcovníka, Valeriánske kvapky, prípadne namiesto nich jednu dávku koreňa valeriány (kozlíka lekárskeho). Túto zmes ešte zmiešame s kvalitným sypaným zeleným čajom v pomere 1,5 : 1. Veľmi lahodný je jazmínový čaj.
Ako na to: Jednu čajovú lyžičku takto namiešanej zmesi zalejeme 2 dl horúcej vody a necháme 5 minút lúhovať. Do hotového výluhu nakvapkáme 20 kvapiek valeriánskych kvapiek. Pijeme 2 – 3x denne.

VÍNO NA SRDCE  SV. HILDEGARDY
Veľmi účinný na podporu srdca a pri srdcovej slabosti je aj starý recept sv. Hildegardy na „srdcové víno“, na ktorý nedajú dopustiť ani súčasní liečitelia.
Potrebujeme: 10 čerstvých petržlenových listov vrátane stoniek, vínny ocot, 1l bieleho vína – najlepšie rizling, kvalitný včelí med, čistý lieh (zoženieme v lekárni)
Ako na to: Petržlenové listy pokrájame nadrobno a dáme do pripraveného vína. Pridáme 2 polievkové lyžice vínneho octu a všetko povaríme asi 10 minút na silnom plameni. Dávame pozor, aby víno nevypenilo. Potom oheň stiahneme, pridáme 250g medu a necháme ešte 5 minút variť. Ešte horúce víno precedíme a naplníme do vyvarených fliaš menšieho objemu (asi 250ml). Preliaty nápoj ešte zakonzervujeme pridaním čajovej lyžičky liehu. Dobre uzavrieme a uchovávame na tmavom a chladnom mieste.
Víno užívame podľa potreby, alebo pri problémoch 1-3x denne po 1-3 polievkových lyžiciach

PRI STRESOVEJ ZÁŤAŽI
Ako na prevenciu chorôb srdca, ale aj pre tých, ktorí sú pod stálym výkonnostným tlakom či bojujú so stresom a náhlením, určite dobre poslúži valeriánové víno. Pije sa 1- 3x denne podľa potreby O,5 až 1 dl.
Potrebujeme: 20 gramov koreňov valeriány lekárskej, 1 klinček, šupka z jedného chemicky nepostrekovaného pomaranča, vetvičku rozmarínu, 1l suchého bieleho vína
Ako na to: Všetko dáme do fľaše a zalejeme vínom. Dobre uzavretú fľašu necháme odstáť 4 týždne a potom scedíme. Víno potom ešte krátko a silno zohrejeme, aby sme zabránili ďalšiemu kvaseniu a potom prelejeme do fliaš. Skladujeme na tmavom chladnejšom mieste.

POSILŇUJÚCI ČAJ
Pri slabom srdci môžeme použiť aj odvar zo žltej ďateliny a vachty. Okrem iného priaznivo vplýva na celkový stav organizmu.
Potrebujeme: 1 diel bôľhoja lekárskeho (ľudovo žltá ďatelina, ktorú často hospodári pestujú na krmivo) a 1 diel vachty trojlistej, ktorá taktiež patrí medzi druhy ďatelín
Ako na to: Čajovú lyžičku zmesi zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať, potom scedíme. Pijeme večer po dúškoch. Vhodné je pitie čaju doplniť levanduľovým kúpeľom.

HLOHOVÝ LIKÉR
Hloh obsahuje veľa účinných látok, ktoré posilňujú akciu srdca a rozšírením ciev redukujú pritom jeho zaťaženie. Hodí sa pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
Potrebujeme: Za hrsť lupienkov z kvetov púpavy, za štipku kvetov hlohu a divozelu, med, pálenku alebo iný 40% alkohol.
Ako na to: Lupienky nasypeme do 0.7 litrovej fľaše, pridáme 5 lyžíc medu a zalejeme alkoholom. Fľašu uzavrieme, nie však vzduchotesne Necháme odstáť na slnku dovtedy, kým lupienky nestratia žltú farbu. Likér scedíme. Užívame pri slabosti, alebo pri ťažkostiach po ťažkom jedle.

TINKTÚRA ZO ŠPARGLE
Na zlepšenie činnosti srdca môžeme skúsiť aj tinktúru zo špargle.Je vhodná najmä pre ľudí s tendenciou zadržiavať vodu v tele a tým zaťažovať srdce. Posilňuje aj obličky. Potrebujeme: Špargľu a kvalitný 40% biely alkohol.
Ako na to: Pomer špargle a alkoholu má byť 1:3. Špargľu očistíme od vrchnej šupky a narežeme na malé kúsky. Naplníme do uzatváracej fľaše a zalejeme alkoholom. Necháme odstáť asi 14 dní, pričom aspoň každý 3. deň fľašu pretrepeme. Potom scedíme a tinktúru prelejeme do fľaštičiek. Užívame 3-5 kvapiek na kocke cukru. Môžeme opakovať pri slabosti.

SRDCOVÝ ČAJ
Pri srdcových problémoch môžeme vyskúšať aj nasledujúci čaj. Najmä pri veľkých horúčavách je pitie teplých nápojov oveľa lepšie ako studené tekutiny, nakoľko pomáhajú vyrovnávať telesnú teplotu a tým lepšie odolávať teplote vzduchu.
Potrebujeme: Po jednom diely medovky, valeriány a hlohu
Ako na to: Čajovú lyžičku zmesi zalejeme 1 litrom vody, necháme 10 minút lúhovať a potom scedíme. Čaj pijeme v priebehu dňa po dúškoch mierne teplý.

ROZMARÍNOVÉ VÍNO PRI SRDCOVEJ NEURÓZE
Rozmarínové víno je vhodné pri srdcovej neuróze, ktorá je typickým neduhom našej hektickej doby. Okrem toho pomáha aj pri nízkom krvnom tlaku. Víno nie je vhodné pre tehotné ženy. Pije sa 2-3 krát denne 1dl.
Príprava: 10 až 20 g nasekaných rozmarínových vetvičiek zalejeme 3/4 litra bieleho vína. Zmes necháme odstáť 5 dní a scedíme. Uchovávame na chlanmom a tmavom mieste.

VALERIÁNOVO-ČERNICOVÝ ČAJ
Pomáha najmä pri neurotických poruchách srdca. Pije sa ráno a večer jedna šálka teplého výluhu. Sladíme medom alebo hroznovým cukrom.
Príprava: Zmiešame 20 g černicových listov, 10 g koreňov valeriány, 10g mäty piepornej, 5g paliny pravej a 10g medovky lekárskej. 1 lyžicu zmesi zalejem 2dl vriacej vody, lúhujeme 1/4 hodiny a scedíme.

PRI BÚŠENÍ SRDCA
Pomôže natieranie hrudi v oblasti srdca nerozriedeným bazalkovým olejom. Môžeme si urobiť aj teplý kúpeľ s pridaním 5-7 kvapiek pomarančového (nerolového) oleja.

OCTOVÉ OBKLADY
Poskytujú rýchlu pomoc pri podráždení srdca a nepravidelnom pulze, ktorý sa upraví krátko po aplikovaní obkladu.
Ako na to: Liter studenej vody zmiešame s 2 lyžicami octu. Malý uterák namočíme, vyžmýkame a priložíme na hruď v oblasti srdca. Prikryjeme uterákom. Podľa potreby vymieňame každú hodinu.

STUDENÁ VODA
Kúpeľ studenou vodou je vhodný na osvieženie, povzbudenie činnosti srdca, pri pocite únavy. Najmä pri veľkých horúčavách vzpružuje, vyjasňuje hlavu a odstraňuje nervózne búšenie srdca. Pri ochoreniach srdca sa najprv poraďte s lekárom.
Ako na to: Ruky po lakte ponoríme na 1-3 minúty pod tečúcu studenú vodu. Potom ich vyšúchame drsným uterákom.

LEVANDUĽOVÝ KÚPEĽ
Ako na to: Večer si napustíme do vane teplú vodu (nesmie byť horúca, skôr letná). Do nej vlejeme vopred pripravený odvar z najlepšie čerstvých levanduľových kvetov. Ten si pripravíme z dvoch hrstí byliny, ktorú zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 20 minút lúhovať.
Kúpeľ má byť osviežujúci, vo vode vytrvajme asi 20 minút a potom si aspoň na 1 hodinu ľahnime do postele a prikryme sa teplou dekou.

REFLEXNÁ TERAPIA
Pri srdcovej slabosti, či iných problémoch môžeme chod srdca regulovať stimuláciou bodu obalu srdca – silnejším tlakom, alebo hladením - podľa toho, či ho potrebujeme povzbudiť, alebo upokojiť. Bod nájdeme na vnútornej časti ľavej ruky presne v strede, vzdialený na tri prsty od ohybovej vrásky dlane.