Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Meleleuka striedavolistá - Tea tree

Melaleuca alternifoli – Tea Tree –  myrtovité – Myrtaceae – čajovníkový olej –  Tea Tree Oil

Strom má pôvod a rastie len v Novom južnom Walse v Austrálii, nazýva sa preto aj austrálsky čajovník. Je asi 6 m vysoký, s tenkou kôrou, úzkolistý, listy sú lepkavé a rastie na zle dostupných, zaplavovaných miestach.

Objavil ho v roku 1770 kapitán James Cook so svojou výpravou, z listov si uvarili čaj, z toho zrejme vzniklo toto pomenovanie. Domorodci oddávna používali jeho silicu ako prírodný, antiseptický a fungicídny prostriedok.

Pri výskumoch v rokoch 1930 – 1933 sa zistilo, že ich silica je nejedovatá, nedráždivá a pôsobí ako vysoko účinný dezinfekčný prostriedok. Preto našiel uplatnenie v celom rade septických stavov – pri zápale v krku, ústach, pri gynekologických ťažkostiach, v zubnom lekárstve pri liečbe hnisotoku, gingivitídy, na celý rad kožných plesní, vrátane kandidóz a od roku 1949 ho eviduje Britský farmaceutický kódex.

V druhej svetovej vojne patril k výbave prvej pomoci austrálskych vojakov. V súčasnosti sa získava z listov a konárov pestovaných stromov na plantážach a kvalita je normovaná austrálskou normou s požiadavkou hodnoty minimálneho obsahu aktívneho antiseptika. Jeho použitie je veľmi široké od kožných infekcií cez bodnutia hmyzom, pri nachladení, v starostlivosti o domáce zvieratá, ako kozmetikum a v zahraničí (aj u nás) je dostupný v lekárňach a v obchodoch s bioproduktmi. Tea tree sa uvádza medzi liečivými rastlinami v novom miléniu na Západe.

Prípravky – zvyčajné dávky: Tea tree sa upravuje ako krém, masť na pleť, kozmetická voda a mydlo. Uplatňuje sa najmä v kozmetike, ako kozmetická potreba a iné potreby domácnosti. Koncentrácia melaleukovej silice je od 1 % až po 100 %. Experti odporúčajú aplikovať silicu na pokožku v koncentráciách od 0,4 % až po 100 %.

Ľudové uplatnenie na Západe:

  • akné
  • antiseptikum
  • bakteriálne a plesňové infekcie pokožky a úst (pri použití v ústach sa neprehĺta)
  • ekzémy – so zápalom pokožky
  • poranenie, rany
  • psoriáza
  • vaginálne infekcie
  • vši
  • vyrážky, vriedky, vred
  • zápaly močového mechúra

Vedľajšie účinky pri náhodnom vnútornom užití:

  • môžu sa prejaviť návaly tepla, celková nevoľnosť
  • môže sa prejaviť centrálna depresia nervového systému
  • neschopnosť koordinácie svalov
  • hnačky
  • kožné podráždenie
  • dávenie

Tea tree môže dráždiť aj ústny a zažívací trakt.

Interakcie – spolupôsobenie: pri kombinácii s inými liečivami je možné. Pri prejavoch vedľajšieho pôsobenia treba použitie prerušiť a zdržať sa použitia u malých detí.

Najnovší výskum sa zaoberá použitím pri psoriáze, kombináciou s niektorými rezistentnými antibiotikami a použitím pri vaginálnej infekcii.

Pozn. redakcie:

Vnútorné užívanie oleja Tea Tree (bez ohľadu na výrobcu a vlastné odporúčanie pre rôzne využitie) nie je dodnes schválene Asociáciou Austrálskeho Tea Tree Industry, práve pre možné vyššie uvedené prejavy.

Akékoľvek ďalšie ojedinelé prejavy (či už kožné alebo iné) sú možné u citlivých jedincov pri väčšine prípravkov dostupných na trhu, nielen pri siliciach (od kozmetických po liečivé).

Home Archív Všetky čísla 2010 2/2010 Meleleuka striedavolistá - Tea tree