Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Na zdravie je koľko?

“Muži vo veku 50-65 rokov, ktorí pijú 150-200 mililitrov červeného vína denne, majú nižší tlak a menšie riziko úmrtia na infarkt ako ich rovesníci, ktorí pijú viac alebo menej,” hovorí záver štúdie. “Môžete si dať vínko, nebojte sa! To Vám spraví dobre na srdce!” povzbudzuje lekár pacienta. “Lekár mi kázal piť víno každý deň,” interpretuje pacient. Všimli ste si ten “nebadaný” posun? A potom príde ku mne do ambulancie ten mladý muž a má zvýšené pečeňové testy a steatózu pečene. Jeho hodnoty sa upravia už o pár týždňov po tom, čo prestal piť “na zdravie”. Počul som dokonca takúto obhajobu “Viete, pán doktor, ja pijem to najkvalitnejšie víno a môj lekár ho často pije so mnou.”

Považujem za potrebné dať vám vedieť, že pitie alkoholu nie je na zdravie. Okrem toho, že alkohol poškodzuje nervové a pečeňové bunky, môže vyvolať

  • pálenie záhy
  • závislosť (podľa nedávnej štúdie u žien oveľa rýchlejšie a ľahšie ako u mužov)
  • narušiť metabolizmu kyseliny listovej a vitamínu B12 (to zvyšuje riziko aterosklerózy, infarktu, mozgovej porážky, Alzheimerovej choroby, niektorých druhov rakovín a iných zdravotných problémov)
  • a pdporiť vznik rakoviny pažeráka, žalúdka, močového mechára, hrubého čreva a prsníka.

Naviac, alkohol podľa nedávnej štúdie z Austrálie zvyšuje krvný tlak (tak, aká ochrana kardiovaskulárneho systému?!) bez ohľadu na druh – víno dokonca mierne viac ako pivo.

Zvýšený krvný tlak je jednou z príčin aterosklerózy a mozgovej porážky. Ďakujem za takú ochranu srdca a ciev! Navyše, podľa mňa je nekorektné povedať pacientovi, že má piť “trochu” vína, pretože tá “trocha” je pre každého iná.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatuje: ak pijete alkohol, nemali by ste piť viac ako 120 ml vína (ženy) a 200 ml vína (muži) za deň.

A mali by ste tiež vedieť, že absolútne všetky možné pozitívne účinky takéhoto množstva vína (a oveľa viac k tomu!) Vám poskytne aj ovocie, zelenina, orechy, obilniny, sója… Lenže to by už pán doktor alebo pani doktorka neboli takí populárni :-)

Reumatoidná artritída

(tento článok je z  knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby", ktorá je na trhu dostupná od 16. novembra 2009)

 

Čo to je?
Chronické systémové autoimúnne zápalové ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým šľachy a kĺby, ale neliečené a komplikované formy choroby môžu zasiahnuť aj pľúca, oči, srdce a cievy. U žien sa ochorenie vyskytuje asi 3-krát častejšie ako u mužov a najčastejšie sa objaví medzi 30. a 60. rokom života. Škála a intenzita prejavov ako aj vývoj ochorenia sú veľmi individuálne.

Príznaky

  • stuhnutosť postihnutých kĺbov, ktorá sa zhoršuje pri inaktivite
  • ranná stuhnutosť môže pretrvávať viac ako hodinu
  • zápal najmenej troch kĺbov
    • najčastejšie sú postihnuté malé kĺby prstov ruky, zápästia, lakťa, kolena, členka a prstov nohy
  • mimokĺbové príznaky
    • reumatické uzlíky, opuch pleury, zápal obalov srdca, zápal a zväčšenie lymfatických uzlín, zväčšenie sleziny, znížený počet bielych krviniek, zápal ciev, anémia a pod.
  • slabosť, mierne zvýšená telesná teplota, strata hmotnosti

Prečo vznikne?
Presná príčina vzniku reumatoidnej artritídy nie je známa, ale významnú úlohu hrajú vonkajšie vplyvy (spôsob života, alergény, stres, infekcie a pod.) a genetika.

Rizikové faktory vzniku reumatoidnej artritídy všeobecne sú

  • výskyt v pokrvnej rodine (dedičnosť)
  • časté bakteriálne alebo vírusové infekcie
  • hormonálne poruchy
  • psychický stres
  • alergia

Úprava výživy pri reumatoidnej artritíde

  • otestujte a vylúčte najčastejšie známe potravinové alergény: kravské mlieko, morské živočíchy, bravčové mäso, údeniny, arašidy, pšenica a kukurica
  • tieto potraviny môžu zhoršovať prejavy ochorenia: citrusy, červené mäso, čokoláda, alkohol, niektoré korenia, sýtené nápoje, výrobky z bielej múky, kakao
  • u niektorých pacientov pomáha dôsledné vylúčenie príjmu solanínovej zeleniny: paprika, baklažán, paradajky a biele zemiaky – možný výsledok sa prejaví najskôr o mesiac po úplnom vynechaní týchto potravín
  • jedzte veľa potravín s veľkým obsahom síry: cesnak, cibuľa, pór, pažítka, kapusty, brokolica, kaleráb, špargľa
  • jedzte veľa potravín s veľkým obsahom histidínu (aminokyselina, ktorá podporuje detoxikáciu organizmu od kovov): naturálna ryža, pšenica, raž
  • vegetariánska a vegánska strava prináša mnohým ľuďom výrazné zmiernenie až vymiznutie príznakov zápalu a návrat hybnosti kĺbov
  • v prípade, že neviete identifikovať problémovú potravinu, skúste využiť tzv. eliminačnú diétu (podrobnosti v prílohe Eliminačná diéta)
  • udržiavajte dostatočný príjem tekutín (udržiavajte svetlý moč) – odporúča sa denne vypiť 2 – 3 litre čistých tekutín

Špeciálna podpora liečby reumatoidnej artritídy

  • selén: 100 – 200 mikrogramov/deň
  • zinok: do 50 mg/deň – lieky proti reumatoidnej artritíde zvyšujú jeho straty
  • esenciálne mastné kyseliny: 1000 – 1500 mg 2-krát denne (podrobne kapitola Esenciálne mastné kyseliny)
  • čili (sušená pálivá paprika): ? čajovej lyžičky denne
  • vitamín C: 500 mg 2-krát denne
    • ak nemôžete zabezpečiť dostatočný príjem ovocia a zeleniny, dávku zvýšte na 500 mg 3 – 5-krát denne
  • chondroitín sulfát: 500 mg 2-krát denne
  • glukozamín sulfát: podľa príbalovej informácie
  • metylsulfonylmetán (MSM): 500 – 1000 mg 3-krát denne
    • tieto tri látky sa často kombinujú do spoločných prípravkov – dávkovanie je jednoduchšie, užívajte podľa príbalovej informácie
  • čerešne, jahody: v sezóne 0,5 – 1 kg/deň (čím sú tmavšie, tým lepšie)
  • zázvor: podľa informácií v kapitole Zázvor
  • kurkuma: podľa informácií v kapitole Kurkuma
  • vitamín D: podľa informácií v kapitole Vitamín D

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • oddych znižuje celkové prejavy zápalu a únavy
    • neprepínajte sily počas svojich denných aktivít – nemusíte byť dokonalým človekom, ktorý všetko stihne a zvládne viac, ako zdraví ľudia
  • primeraná fyzická aktivita potláča zápalové prejavy a bolesť
    • nedajte sa od cvičenia odradiť bolesťou
    • cvičte aj kĺby, ktoré vás bolia – cvičte primerane a pravidelne
    • bolesť vás možno blokuje, ale ak budete cvičiť pravidelne, váš stav sa výrazne zlepší, pretože primerané cvičenie potláča zápal aj bolesť – prerušte ten bludný kruh!
  • venujte dostatočnú pozornosť rehabilitácii – aj to je forma cvičenia
    • techniky na uvoľnenie kĺbov
    • cvičenie na zachovanie hybnosti a svalovej sily
    • hydroterapia, elektroliečba a pod.
  • ak ráno vstávate so stuhnutými kĺbmi rúk, používajte na noc tenké bavlnené rukavice (myslím na noc na ruky )
  • neužívajte doplnky výživy s obsahom železa
  • na potlačenie bolesti pri akútnom zhoršení zápalu, môžete použiť ľadové obklady alebo si na 10 – 15 minút priložte na bolestivé kĺby vrecko mrazeného hrášku zabalené v čistej utierke
  • pred a po cvičení kĺbov môžete aplikovať teplý obklad
    • kilo soli presypte do textilného vrecka, ktoré nebude soľ prepúšťať a vrecko uzavrite
    • vložte vrecko so soľou na 2 – 3 minúty do mikrovlnnej rúry – ubezpečte sa, že sa soľ nahriala iba na takú teplotu, ktorú znesiete po priložení na kĺby
    • priložte si teplý obklad na postihnuté kĺby na 10 – 30 minút
    • existujú už aj hotové pomôcky (napr. termo vankúšiky Natural Micro Therapy od fy Perla), ktoré sú určené na takúto formu liečby (obsahujú obilniny s liečivými bylinkami alebo morskú soľ) – používajte ich podľa návodu
    • teplé obklady neaplikujte počas akútnych bolestí kĺbov
  • trávte dostatok času vonku na slnku a postupne a primerane sa opaľujte (podrobnejšie v kapitole Vitamín D)
  • vyhýbajte sa liekom a prípravkom, ktoré majú imunostimulačný účinok
  • urobte všetko preto, aby vaše dávky liekov proti bolesti a zápalu boli čo najnižšie
  • mesiac si zapisujte svoj jedálny lístok a stav vášho ochorenia – možno sa vám podarí vystopovať nejaké súvislosti medzi tým, čo jete a tým, ako sa cítite
  • jeden deň v týždni skúste držať úplný alebo čiastočný (zeleninový) pôst – pomáha „resetovať“ váš imunitný systém
  • ak máte nadváhu alebo obezitu, upravte svoju hmotnosť – obezita zaťažuje kĺby a zosilňuje zápal v organizme

Angína (tonzilitída)

(tento článok je z  knihy I. Bukovského "Nová miniencyklopédia prírodnej liečby", ktorá je na trhu dostupná od 16. novembra 2009)

 

Čo to je?
Akútny zápal lymfoepitelového prstenca hltana ako celku (angína) alebo jeho jednotlivých častí (tonzilitída). Ak sa pridruží aj postihnutie sliznice hltana a jeho roztrúsených lymfoepitelových ostrovčekov, hovoríme o tonzilofaryngitíde. Angína sa prejavuje najčastejšie náhlym začiatkom, horúčkou a ťažkosťami pri prehĺtaní. Mandle sú červené, zväčšené, niekedy s viditeľnými bielymi bodkami (tzv. čapy) alebo povlakmi. Zvýšený výskyt tohto ochorenia pozorujeme v zime.

Prečo vznikne?
Najčastejším pôvodcom akútneho zápalu mandlí je Streptococcus pyogenes. V letnom období sa častejšie vyskytujú vírusové angíny s miernejším priebehom.

Úprava výživy pri angíne

  • ak to dokážete, prvý deň – dva neprijímajte žiadnu potravu, prípadne jedzte len ovocie, zeleninu a pite čerstvé zeleninové šťavy a veľa tekutín
  • ak nedokážete držať tento terapeutický pôst, dodržiavajte výživové odporúčania na posilnenie imunity podľa prílohy na konci knihy
  • pitný režim je veľmi dôležitý – jeden z najlepších nápojov počas angíny je čaj lapacho a čaj z kvetu bazy (môžete ich aj kloktať, ale po kloktaní tekutinu neprehĺtajte)
  • naturálna ryža, ovsené vločky, hliva ustricovitá, banány, šošovica, kukurica – to sú potraviny, ktoré obsahujú prírodné beta-glukány s imunostimulačným účinkom vo veľkom množstve
  • jedzte čo najviac sezónneho ovocia (v zime, samozrejme, aj citrusy), ktoré obsahuje veľa flavonoidov a vitamínu C – podľa prílohy
  • jedzte potraviny bohaté na karotenoidy – podporujú hojenie a imunitu slizníc (v prílohe na konci knihy)

Špeciálna podpora liečby angíny

  • zinok: počas prvých troch dní infekcie cmúľajte pastilky s obsahom zinku 5 – 15 mg v jednej pastilke každé 3 – 4 hodiny
    • alebo užívajte zinok v tabletkách: 50 – 100 mg denne prvých 7 dní, potom 30 mg/deň
    • zinok neužívajte spolu s citrusmi alebo šťavami z citrusov – oslabujú jeho účinok
    • pri týchto zvýšených dávkach je zvlášť dôležité, aby ste uprednostnili pikolinát alebo glukanát zinku, pretože síran železnatý dráždi žalúdok
  • selén: 100 – 200 mikrogramov denne prvých 7 dní, potom 100 mikrogramov/deň
  • probiotiká: 4 – 10 miliárd baktérií v jednej dávke 3-krát denne s jedlom (podrobnosti v kapitole Probiotiká)
  • echinacea: podľa informácií v kapitole Echinacea
  • cmúľajte skorocelové pastilky s materinou dúškou bez cukru (fa dr.Müller): každé 3 – 4 hodiny
  • baza čierna: podľa kapitoly Baza čierna – vhodné sú najmä bazový čaj a extrakt
  • propolis: správne namiešaným propolisom si 2 – 3-krát denne potrite hnisavé ložiská na mandliach
  • vitamín C: 100 – 200 mg s každým jedlom – len ak nemôžete prijímať prirodzené zdroje vitamínu
  • cesnak:
    • 2 na jemno pokrájané strúčiky zapite pohárom vody – dávku zopakujte 2 – 3.krát denne
    • v žiadnom prípade neužívajte surový cesnak nalačno
    • alternatíva: cesnakové tobolky alebo kapsle – podrobnosti v kapitole Cesnak
    • cesnak neužívajte spolu s probiotikami – dramaticky zhorší ich vyhliadky na prežitie

Čo ešte môžete urobiť a zvážiť?

  • buďte etickí – nešírte chorobu ďalej!
  • ak fajčíte, prestaňte – a škodí vám aj pasívne fajčenie
  • každú hodinu – dve kloktajte slanou vlažnou vodou alebo Vincentkou
  • používajte teplé alebo studené obklady hrdla – podľa toho, ktorý vám robí lepšie
  • zvýšte vlhkosť v miestnosti, kde sa liečite – najmä v zimných mesiacoch je vzduch v bytoch príliš suchý
  • inhalujte: do vriacej vody v hrnci alebo do inhalátora pridajte pár kvapiek tea tree oil (olej z čajovníka austrálskeho), tinktúry šalvie alebo bergamotového oleja
  • počas liečby odpočívajte – angína nie je výzva stihnúť ešte viac povinností
  • tymiánový, lipový, zázvorový a pepermintový čaj potláčajú zápal, majú dezinfekčné účinky, znižujú teplotu a podporujú imunitu
  • ak vám bolesť hrdla nezačne o pár dní ustupovať, vyhľadajte pomoc lekára


Dobré vedieť

  • Počas angíny čaj do medu nemusí byť ten najlepší nápad. Baktérie vo vašich mandliach dostanú poriadnu dávku cukru – energie do boja s antibiotikami. Najmä, ak používate nejaký lacný čínsky med zo supermarketu, ktorý nemá v sebe takmer žiadne antibakteriálne látky.
  • Tonzilektómia („vybratie mandlí“) môže byť za určitých okolností potrebným zákrokom a prevenciou vážnych komplikácií z opakovaných infekcií. Skôr, než sa definitívne rozhodnete, prekonzultujete svoj stav aspoň s dvomi špecialistami. Tzv. second opinion – druhý názor je v zahraničí bežná prax. Posudzujúci lekári by nemali z dokumentácie spoznať navzájom svoje mená.

Mužská neplodnosť a nadváha

Páni niečo vám pošepkám: robte všetko preto, aby ste sa zbavili nadváhy a obezity! Teda, ak vám záleží na Vašej plodnosti. Nadváha a obezita totiž neprináša len známe zdravotné problémy. Nedávno sa objavili dôkazy, že nadváha a obezita môže byť príčinou mužskej neplodnosti a potratov. Prečo? Vedci v Atlante prvýkrát podrobili mužské spermie genetickému vyšetreniu vo vzťahu k telesnej hmotnosti a zistili, že kyselina deoxyribonukleová (DNA), ktorou sa prenáša genetický kód muža, je “potrhana” tým viac, čím je muž obéznejší. Takéto “potrhanie” (fragmentácia) DNA spermiu znefunkčňuje. Navyše už dávnejšie sa vie, že spermie obéznych mužov sú “lenivejšie” – pohybujú sa pomalšie a nestihnú dôjsť až tam, kam dôjsť majú.

Telesná hmotnosť sa jednoduchým spôsobom dá posúdiť ako index telesnej hmotnosti (BMI). Hmotnosť v kilogramoch a vydeľte druhou mocninou výšky v metroch (napr. 78 kg/1,842 m). Ak je výsledok v rozpätí 20-25, máte normálnu hmotnosť, od 25 do 30 máte nadváhu a od 3O vyššie ste obézni. Vedci v Atlante zistili, že podiel spermií s poškodenou DNA začína dramaticky stúpať pri hodnote BMI 25 a pri hodnotách okolo 30 dosahuje takmer 30%. To je hranica, kedy znížená kvalita spermii môže byť príčinou neplodnosti alebo potratu.

Problém z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť aj fakt, že práve tí schopnejší muži sú vystavení väčšiemu stresu, ktorý často riešia jedením a výsledkom je priberanie. Pozrite sa okolo seba na podnikateľov, manažérov, politikov… Muži častejšie ako ženy nerešpektujú zákonitosti metabolizmu: odchádzajú z domu bez raňajok, cez deň niečo zhltnú a “dotlačia” sa na noc. Zle. Páni, ak idete týmto smerom, zastavte sa a čelom vzad. Nezáleží na tom, ako ďaleko ste v hodnotách BMI zašli, vždy existuje cesta späť! Pomôžem Vám schudnúť.

Ochrana pred slnkom na tanieri


Prichádza – dúfam – konečne poriadne leto a je načase si vychutnať slnko, vodu a teplé noci. Doprajte si dostatok slnka a nebojte sa opáliť, ale ochrana pred spálením a poškodením sa slnečnými lúčmi je nevyhnutná. AKV Vám ponúka zoznam potravín, ktoré Vám v tom pomôžu

Zopár jednoduchých zmien vo Vašom jedálničku pomôže ochrániť Vašu pokožku pred spálením, starnutím a dokonca aj rakovinou.

Samozrejme, aj naďalej by ste mali používať krémy na opaľovanie, nezabúdať na pokrývku hlavy a vyhýbať sa priamemu slnku počas najhorúcejšej časti dňa. Toto je návod AKV ako dostať tie najlepšie ochranné faktory na tanier a do seba

  • Mrkva

Mrkva je plná beta-karoténu, ktorý chráni pokožku tým, že UV žiarenie rozptyľuje a zabraňuje jeho prieniku hlbšie do kože. Vedci z Nemeckej univerzity vo Witten-Herdecke podávali denne 25 mg beta-karoténu v kombinácii s inými karotenoidmi dobrovoľníkom s bledou pokožkou počas 12 týždňov pred vystavením sa slnku. Zistili, že beta-karotén im poskytol prirodzenú úroveň ochrany, ktorá zodpovedá ochrannému faktoru 2 až 4. Pol druha veľkej mrkvy denne zodpovedá zhruba 25 mg beta-karoténu. Veľa beta-karoténu a iných karotenoidobv (je ich viac ako 600!) obsahujú aj marhule, špenát, paradajky, červený melón...

Ochranu kože a všetkých buniek v tele poskytuje prednostne prirodzený beta-karotén, pretože syntetický obsahuje výlučne all-trans izoméry a podľa doterajších informácií, môže byť táto forma beta-karoténu vo veľkých dávkach nebezpečná - veľmi pravdepodobne podporuje oxidáciu (možno preto fínske štúdie z roku 1996 preukázali väčšie riziko vzniku rakoviny pľúc u fajčiarov, ktorí užívali syntetický beta-karotén v tabletkách). Prirodzená zmes izomérov beta-karoténu z rastlinných potravín obsahuje aj 9-cis izomér, ktorý poskytuje silnú antioxidačnú ochranu. Otázka prečo veľké dávky syntetitckého beta-karoténu podporujú vznik niektorých druhov rakoviny, kým prirodzené rastlinné zdroje beta-karoténu majú ochranný účinok, nie je stále úplne vyriešená, ale všeobecne sa akceptuje názor, že rozdiel spočíva práve v prítomnosti cis-izomérov v rastlinných karotenoidoch. Takže namiesto tabletiek, jedzte radšej potraviny plné prirodzených žltých, oranžových a zelených farieb. Doprajte si ich čo najčastejšie!

  • Brazílske orechy

Výskumy Edinburskej univerzity preukázali, že kožné bunky kultivované v laboratóriu je možné ochrániť pred škodlivými účinkami UVB žiarenia pridaním selénu (to je skvelý minerál a antioxidant, ktorý má v strave deficitný viac ako 90% pacientov a klientov AKV). Brazílske orechy sú najbohatším známym potravinovým zdrojom selénu a ich dennou konzumáciou (v množstve zhruba 3-6 kusov brazílskych orechov) získate celú dennú dávku selénu.

  • Ovsené vločky a obilniny

Sú bohaté na meď a vitamín B6. Obe tieto živiny napomáhajú tvorbe melanínu – pigmentu, ktorý chráni pokožku pred slnkom. Melanín spôsobuje opálenie pokožky. Jedzte ovsené vločky, varenú pšenicu alebo celozrnné potraviny (nie iba farbené!) každý deň. Ďalšími vhodnými zdrojmi medi sú napr. ustrice, strukoviny a sušené ovocie ako napr. slivky.

  • Voda

Pred spálením Vás síce neochráni, avšak pitie dostatočného množstva tekutín počas horúcich dní je dôležité, aby ste zostali hydratovaní. Dehydratácia môže ovplyvniť úroveň vlhkosti pokožky, čím táto stráca svoju pružnosť a rýchlejšie starne.

  • Olivový olej

Austrálska štúdia z roku 2001 preukázala, že olivový olej (v kombinácii s ovocím, zeleninou a strukovinami) poskytuje pokožke významnú ochranu pred starnutím a vráskavením. Konzumujte viac olivového oleja, a to buď jeho použitím v šalátových dresingoch alebo si chlieb namiesto natretého masla namáčajte do olivového oleja. Chutí to skvele!

  • Sušené slivky

Výskum takisto preukázal, že ľudia, ktorí jedia veľa sušených sliviek, majú na pokožke vystavenej slnku menej vrások. Sušené slivky predstavujú koncentrovaný zdroj antioxidantov – látok, ktoré zneškodňujú voľné radikály zapríčiňujúce spálenie a rakovinu kože.

  • Jablká

Jablká sú dôležitým zdrojom ďalšej skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy. Zopár jabĺk denne pomôže zvýšiť ochranu proti škodám, ktoré spôsobujú UV žiarením vyvolané voľné radikály. Flavonoidy sa nachádzajú aj v čaji, bobuľovitom ovocí, červenom víne, horkej čokoláde, obilninách a zelenej fazuli.

  • Batáty (sladké zemiaky)

Nahradenie bežných zemiakov týmto sladším druhom zvýši Váš príjem vitamínov E a C. Tieto vitamíny spoločne chránia tukové a vo vode rozpustné molekuly buniek kože pred útokom voľných radikálov. Predbežné výskumy na 10 dobrovoľníkoch naznačujú, že u ľudí, ktorým boli podávané vysoké dávky spomínaných živín, sa prejavil 17%-ný nárast odolnosti voči spáleniu, v porovnaní s tými, ktorým bola namiesto živín podávaná neúčinná látka.

  • Mastné ryby

Ak jete ryby, uprednostnite mastné druhy. (Nie počas tehotenstva!) Predbežné výsledky výskumu naznačujú, že rybí tuk môže chrániť pred UVA a UVB žiarením, a to prostredníctvom znižovania hladín látok spôsobujúcich zápaly. Ostáva však ešte zistiť, či konzumáciou mastných rýb možno zastaviť počiatočné zmeny v tkanive vedúce k rakovine kože vyvolanej slnkom. Každopádne sa však konzumácia 1 až 2 porcií mastných rýb týždenne, ako sú napr. lososy, makrely alebo sardinky, javí ako lepšia alternatíva voči grilovanému bravčovému mäsu alebo nedopečeným hovädzím steakom .

Starajte sa aj o svoje oči

Slnko môže poškodiť aj Vaše oči. Chráňte ich preto konzumáciou niekoľkých dávok ružičkového kelu alebo špenátu týždenne, pretože táto zelenina je bohatá na luteín. Podobne ako beta-karotén poskytuje ochranu pokožke, luteín (ďalší člen z rodiny karotenoidov) chráni sietnicu oka pred škodlivým UV žiarením. Narastajú dôkazy o tom, že pravidelná konzumácia kelu a špenátu môže chrániť pred makulárnou degeneráciou, jednou z najčastejších príčin stareckej slepoty.

Nebojte sa opáliť, ale buďte opatrní

Nebojte sa postupne a bezpečne opáliť! Vitamín D, ktorý sa dnes považuje za jeden z najsilnejších ochranných faktorov ochrany pred mnohými druhmi rakoviny, vzniká vplyvom UV žiarenia na pokožku počas leta aj do zásoby.

Strava plná dobrých potravín Vám poskytne určitú ochranu, avšak aj napriek tomu je potrebné naďalej dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • používajte opaľovacie krémy, ktoré bránia prieniku UVA a UVB lúčov, s primeraným ochranným faktorom
  • počas horúcich dní sa chráňte pred najsilnejším žiarením
  • slnečnému žiareniu sa vystavujte len postupne, vyhýbajte sa spáleniu pokožky a na poludnie radšej zamierte do chládku
  • nefajčite – každé potiahnutie z cigarety totiž vytvára bilióny voľných radikálov, ktoré urýchľujú slnečné starnutie pokožky
  • okamžite navštívte lekára, ak zbadáte na koži nezvyčajné škvrny alebo znamienka, ktoré zmenili svoj vzhľad,
  • noste kvalitné slnečné okuliare – chránia vaše oči pred ničivými účinkami veľkého množstva UV lúčov, ktoré sa spájajú so vznikom makulárnej degenerácie alebo sivého zákalu.