Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Takmer všetko o šťavách

Aký význam majú 100-percentné ovocné a zeleninové šťavy pre ľudský organizmus? Kedy by sa mali zaradiť do jedálneho lístka (ráno, na obed, večer, pred jedlom, po jedle, alebo samostatne)? Aké množstvo odporúčate vypiť denne?

Čerstvé, odstredené šťavy môžu byť vhodným doplnkom výživy u oslabených ľudí, u detí, u pacientov, po operácií, u športovcov alebo pri detoxikácií. Môžu byť aj súčasťou jedálneho lístka zdravých ľudí, ale nemali by byť náhradou za zeleninu a ovocie. Množstvo závisí od dôvodov užívania, ale zdravý človek nepotrebuje viac ako 200 – 300 ml denne. Pil by som to pred jedlom.

...a citrusové šťavy neodporúčam piť nalačno ľuďom, ktorí majú nadmernú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku alebo trpia vredovou chorobou žalúdka/dvanástnika.

Možno veriť cenovo výhodným 100-percentným šťavám zo supermarketov? Z čoho sa vyrábajú? Aké údaje treba sledovať na obaloch? Existujú varovné signály, ktoré hovoria - túto šťavu si nekúpte, nie je pravá? Ja by som tieto šťavy vôbec nepil a to bez ohľadu na výrobcu a tvrdenia na obale alebo v reklame. Možno príležitostne – ako pochutinu, ale to len tie najlepšie a rozhodne nie denne a namiesto ovocia či zeleniny!

Bio-šťavy sú výrazne drahšie. Zodpovedá cena kvalite?

Ak máte na mysli balené surové 100% šťavy z cvikly, mrkvy, jabĺk, tak určite áno. Nie sú konzervované a je to presne to, čo by som si urobil doma, ale nemám na to čas. Pravidelne pijem mrkvovo-cviklovú šťavu. Objavujú sa aj stánky s výrobou čerstvých štiav v nákupných centrách – a to je tiež skvelá príležitosť vypiť pohár plný dôležitých biologicky aktívnych látok. Dajte si záležať na tom, aby bola šťava urobená pred Vašimi očami – ak je to možné.

Je vhodná kombinácia ovocia a zeleniny v šťave? Ktoré druhy ovocia a zeleniny sú pre ľudské telo najcennejšie?

Každé ovocie a každá zelenina obsahuje rôzne látky a treba ich používať všetky. Niektoré druhy ovocia a zeleniny sa môžu kombinovať (jablko a mrkva), ale nemiešal by som často a veľa citrusy so zeleninou.

Aké zásady treba dodržiavať pri domácom odšťavovaní ovocia a zeleniny? Aké chyby ľudia najčastejšie robia, ktorými znehodnotia cenné látky obsiahnuté v ovocí a zelenine?

Čerstvú šťavu treba vypiť hneď alebo zvyšok pokvapkať citrónovou šťavou, prikryť a uskladniť v chladničke. Keď zhnedne, veľa látok už zoxidovalo, ale to neznamená, že je šťava na vyhodenie. Môžete ju vypiť, ale jej biologická hodnota je nižšia. Skysnuté šťavy určite nepite!

Nie je hriech vypiť iba šťavu a zvyšok ovocia alebo zeleniny vyhodiť? Nie je lepšie zjesť zopár celých rajčín ako vypiť iba tekutinu?

Jasné, že áno! Preto som povedal, že ani tie domáce a kúpené 100% čerstvé, nekonzervované šťavy nemôžu byť plnohodnotnou náhradou ovocia a zeleniny. Ak si šťavu doma robíte a zostáva Vám odšťavenú dužina, môžete ju použiť do polievok, omáčok, dezertov, koláčov a šalátov.

Pozn.: Príjem ovocných a zeleninových štiav nepočítame do denného príjmu tekutín. Skontrolujte si, či prijímate dosť tekutín.

Home Archív Všetky čísla 2010 4/2010 Takmer všetko o šťavách