Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Goji – plody šťastia a tajomstvo dlhovekosti

V Spojených štátoch amerických a v prosperujúcich západných krajinách v súčasnosti alarmujúco narastá kríza obezity a s ňou súvisiace ochorenia (diabetes, srdcové zlyhania, hypertenzia, chronický zápal). Pasívny životný štýl v kombinácii s veľkými porciami jedla, ktoré má malú nutričnú hodnotu, preniká do všetkých vekových skupín a sociálnych vrstiev. Pokračovanie tohto trendu núti expertov v oblasti výživy zaostrovať svoju všeobecnú pozornosť viac na jedlo ako celok a zdroj komplexného prívodu živín (s rozmanitými a primeranými živinami) podávamé vhodne a samostatne.

Čoraz viac pozornosti výskumníkov sa sústreďuje na jedinečnú, živinami nabitú „superpotravinu”, ktorá pochádza z Himalájí. V Číne a v Tibete ju poznali už pred 2000 rokmi. Tento zázrak prírody sa označuje aj ako ovocie mladosti. Ide o kustovnicu čínsku a o jej plody nazývané goji (godži).

Kustovnica čínska patrí do čeľade Solanaceae a v tradičnej čínskej medicíne sa považuje za liečivú rastlinu večnej mladosti a dlhého života. Má funkciu výživnej prísady a ako tonikum znižuje riziko aterosklerózy a esenciálnej arteriálnej hypertenzie.

Pred viac ako 2000 rokmi sa v Oriente používala ako posilňujúca čajovina. Kustovnica s jej plodmi bola jedinou známou rastlinou tejto oblasti, ktorá sa začala distribuovať vo väčších množstvách do zvyšných častí sveta na konzumáciu s prívlastkom liečivá. V Anglicku sa ujala aj ako okrasná a potravinárska plodina už pred viac ako 300 rokmi.

Čaj pripravený z listov kustovnice zaháňa smäd. V Číne sa (podobne ako naše šípky) lúhujú jej plody – goji. Tie sa po vylúhovaní jedia. Odborníci tvrdia, že denne ich stačí skonzumovať 30 gramov.

Prečo má goji potenciál najvýživnejšej potraviny na Zemi?

Uvažujme o „goji“ (GoChi), plodoch kustovnice čínskej (Lycium barbarum L., resp. Lycium chinense L.), plodoch v mnohých svetových veľmociach neznámych, ale v histórii ich rodnej Číny skutočne uctievaných ako národný poklad a „červené diamanty”

Genetická predispozícia, parametre prostredia, ako je úrodnosť, charakter počasia, obdobie rastu, expozícia voči škodcom či kultivačné metódy, všetky tieto faktory tvoria v goji základňu jedinečného nutričného profilu. Kolísanie teplôt v rozmedzí –20 °C až do 40 °C spolu s vysokým obsahom minerálov v zásaditej pôde pravdepodobne značne prispievajú k vysokej výživovej hodnote týchto plodov.

Určite málokto z nás niekedy ochutnal čerstvé plody kustovnice. Polia Lycium barbarum L. sú lokalizované vo vzdialenej západnej Číne, v autonómnom regióne s názvom Ningxia a táto vzdialenosť bráni čerstvým plodom dostať sa na marketingový trh. Rýchlo podliehajú skaze, preto sa zbierajú len 6 hodín pred spracovaním. Zbierajú sa starostlivo a opatrne, konzervujú sa sušením na priamom slnku a v otvorenom priestore alebo tiež mechanickou dehydratáciou teplom viac ako 48 hodín.

Z nutričného hľadiska sú goji pravdepodobne najhodnotnejším ovocím na našej planéte.

Dozreté plody majú podlhovastý tvar, sýtočervenú farbu a príjemne sladkú chuť. Rastú na kríkoch dosahujúcich výšku zhruba 3 metre. Ich sivé až biele vetvičky sú posiate kužeľovitými tŕňmi. Striedavo rastúce listy sú podlhovasto kopijovité. Sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov, ktorých množstvo narastá v priebehu dozrievania. Sýta červenooranžová farba je podmienená ich prítomnosťou, v suchých plodoch je ich len 0,03 – 0,5 %. Predominantným karotenoidom plodov je zeaxantín prítomný vo forme dipalmitátu (známy ako physalién alebo physalín). Tvorí jednu tretinu z celkového obsahu karotenoidov.

Plody Lycium barbarum L. (goji) sa počas posledných rokov stali populárnejšmi vďaka ich všeobecnému prijatiu ako “superpotraviny” s vysokonutričnými a antioxidačnými vlastnosťami.

Takzvané Lycium barbarum polysacharidy (LBP) tvoria unikátnu skupinu polysacharidov a proteoglykánov. Sacharidová časť proteoglykánu tvorí až 90 – 95 % hmotnosti celej molekuly. Sušené plody obsahujú týchto LBP viac než 20 %, niektoré štúdie hovoria dokonca až o 40 % (v sušených rajčinách tvoria asi 50 % hmotnosti). LBP tvoria skupinu vo vode rozpustných glykokonjugátov. Niektoré z nich sai izolovali z vodných extraktov a zodpovedajú za mnohé uvedené účinky.

goji sa nachádza až 18 druhov aminokyselín a 21 stopových prvkov (vápnik, horčík, zinok, väčšie množstvo železa a draslíka, meď, selén či chróm). Taktiež sú tu prítomné ďalšie menšie molekuly ako napr. luteín, betaín, cerebrozid, protizápalový ?-sitosterol, p-kumarová kyselina a rozličné vitamíny – C, B1, B2, B6 a minerály. V listoch je prítomný vitamín E.

Lycium barbarum L. má taktiež široké medicínske využitie. V ázijských krajinách je zároveň uznávaná potravina. Staroveké klasické herbáre uvádzajú, že vyživuje pečeň a obličky a rozjasňuje oči. Tradičná čínska medicína považuje goji za liečivú potravinu podporujúcu vitalitu a sexuálnu potenciu. Moderné štúdie indikujú zasa rozsah biologických vlastností extraktov z Lycium vrátane antioxidačných. Potvrdili sa omladzujúce a neuroprotektívne účinky, vlastnosti zvyšujúce obranyschopnosť a imunitu organizmu. Goji upravuje hladinu cukru, zlepšuje krvotvorbu, zvyšuje protinádorovú a cytotoxickú aktivitu. Pôsobí protiastmaticky a protialergicky.

Goji sa môže jesť v akejkoľvek podobe, či už čerstvé alebo sušené. Pridávať sa môže do jogurtov, koláčov, rôznych šalátov, müsli alebo sa z neho pripravuje aj čaj. Nečudo, že goji sa stáva hitom aj pre filmové celebrity, veď mladistvo vyzerajúce herečky alebo herci na goji nedajú už dávnejšie dopustiť. Ochutnajte toto zázračné ovocie.

PharmDr. A. Záhradníková

Home Archív Všetky čísla 2010 5/2010 Goji – plody šťastia a tajomstvo dlhovekosti