Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Čerešňa vtáčia

ČEREŠŇA VTÁČIA, TŘEŠEŇ PTAČÍ, Cerasus avium / L./ Moench, syn. Prunus avium L. (Rosaceae)

Divo rastúci strom s  hladkou kôrou. Má striedavé stopkaté pílkovité listy. Kvety s piatimi korunnými lupienkami sú vo zväzočkoch so stopkami do 6 cm dlhými. Plody sú známe kôstkovice  –  čerešne.

Pôvodný domov sa predpokladá v Prednej Ázii, ale tiež vo východnej Európe a  v južných oblastiach Balkánu. V strednej Európe bola čerešňa známa už v mladšej dobe kamennej. Vtedy, ako aj dnes, sa o jej rozširovanie pričiňujú vtáky, ktoré dokážu kôstku  prehltnúť; teda väčšie druhy.

Dnes je vo svete rozšírených viac ako 250 šľachtených sort. Odlišujú sa podľa chuti, veľkosti, konzistencie, farby od najbledších po tmavočervené, ale aj podľa doby kvitnutia a zrenia – od najskorších po neskoré.

Oddávna je známe liečebné používanie stopiek z  plodov (Cerasi stipes syn. Cerasorum pedunculi),  najmä ako adstringens – sťahujúci prostriedok pri hnačkách.

Hlavný nutritívny, ale tiež liečivý a preventívny účinok majú zrelé plody. Podstatným zastúpením sacharidov fruktózou sú, v primeranom množstve, vhodné aj pre diabetikov. Priaznivá  kombinácia rastlinných farbív (antokyanidínov), vitamínu C a zinku prispieva k tvorbe kolagénových vlákien a pomáha regenerácii väzivového tkaniva. Je to výhodné najmä pri ochoreniach pohybového aparátu. Neutralizovaním voľných radikálov spomaľuje starnutie  tkanív. Antokyanáty potláčajú tvorbu histamínu a prostaglandínu – sú to látky vyvolávajúce zápaly. Preto sa čerešne odporúčajú ako dietetická pomocná liečba pri reumatických ochoreniach. Flavonoidy a draslík zlepšujú vylučovanie tekutín, tým sa zvyšuje aj odstraňovanie kyseliny močovej a v dôsledku toho sa dá predchádzať dne. Kyselina listová  podporuje krvotvorbu a zlepšuje látkovú premenu v nervovom tkanive. Čerešne sú pre obsah vlákniny, najmä pektínu, vhodné aj pri odtučňovacích kúrach. Neplatí to pre prípravky spracované s cukrom. Pre tých čo netrpia na cukrovku sú vhodné aj konzervované plody –   sušené, zavárané, ale tiež džemy.

Kvety sú zdrojom nektáru a peľu, čo je úžitočné nielen pre včelára, ale aj pre ovocinára; pretože sa čerešne opeľujú hmyzom z  iných stromov.

Pekne štrukturované čerešňové drevo je vyhľadávané na umelecké aj priemyselné spracovanie.

MUDr. K. Mika