Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Horčica biela – Sinapis alba L.

RNDr. L. Súkeník

Horčica biela – Sinapis alba L. – kapustovité – Brassicaceae

Horčica biela je jednoročná asi 30 cm vysoká rastlina a pochádza zo Stredomoria alebo z Malej Ázie. U nás sa pestuje ako dôležitá hospodárska rastlina, často však zdivie. Možno ju vysievať skoro na jar. Kvitne pomerne rýchlo asi za 20 dní po vysiatí. Kvety tvoria strapce. Sú pravidelne obojpohlavné. Kališné lístky sú štyri – žltozelené a kratšie jako korunné. Tieto sú tiež štyri bledo až žĺtkovožlté. Kvet má 6 tyčiniek. Plody sú zobáčikovité šešule žltej farby. Semená sú jemne bodkované s typickou štruktúrou. Horčica biela zasiata na jeseň jako strnisková rastlina je produktívnejšia, kvitne hojnejšie a prináša väčšiu úrodu smena.

Horčica biela je bohatá olejnatá rastlina, pestuje sa pre semeno, ktoré sa získava takto: keď už šešule obsahujú nahnedlé semeno, je čas zobrať úrodu. Rastlinky sa pokosia, nechajú sa obschnúť, semeno sa vymláti, osuší a vyčistí. Čím je semeno suchšie, tým ľahšie vypadáva zo šešúľ. Vymlátené  semeno treba dobre dosušiť a chrániť pred vlhkom. Jeho vedecké meno je Sinapis albae semen alebo Erucae semen, horčice čiernej Sinapis nigrae semen. Semeno obsahuje 35 % kvalitného oleja a 1 % tzv. horčičnej silice, ďalšie obsahové látkyglykozidy, enzýmy, bielkovinové látky, slizy. Najdôležitejšiou látkou je sinalbín.

Horčičné semeno obsahuje okrem spomenutého mastného oleja aj 1 – 2  % olejov, ktoré označujeme ako horčičné olejev medicíne sa používali pre svoje dezinfekčné a antiseptické vlastnosti v rôznych formách liekov ako náplasti, obklady, zábaly a pod. Oleje sa vyskytujú viazané v semenách na glukózu vo forme glukozosinolátov. Pri poškodení semena sa účinkom vody tieto látky rozkladajú enzýmom myronázou, vydávajú ostrú vôňu  a majú ostrú chuť. Horčičné liečivé prípravky sa používali ešte pred niekoľkými desaťročiami. Dnes sú už obsolentné.

Horčičné semeno sa používa v domácnostiach pri nakladaní zeleniny, uhoriek, v potravinárskom priemysle ako zložka konzervačných korenín a najmä stolovej horčice. O nej si niečo povieme.

Pripravuje sa aj zo semien druhu Brassica nigra (L.) Koch. Semená pod lupou prekvapia pozorovateľa  jemne sieťovanou bodkovanou tmavohnedou až čiernou kresbou.

Po namočení semien vo vode vznikajú silne voňajúce zložky. Plody sú štvorhranné šešule. Horčica čierna sa pestuje vo Francúzsku, Taliansku, biela zase na území bývalého ZSSR. V Indii je symbolom plodnosti. Horčičné semeno je hospodársky veľmi významné: v potravinárskom priemysle na výrobu rôznych druhov stolovej horčice, na získanie kvalitného mastného oleja, v konzervárenskom priemysle na konzervovanie zeleniny.

Horčičné semeno je základnou surovinou na výrobu stolovej horčice rôznych typov. U nás a v Európe sa používa semeno horčice bielej a čiernej v presne určenom pomere, ale v iných štátoch sa používajú aj semená viacerých druhov horčíc, napríklad semená horčice hnedej a podobne.

Základnou surovinou na výrobu všetkých druhov stolovej horčice je semeno horčice, voda soľ, ocot a podľa chuti sa pridávajú: cukor, korenie, farbivá, zahusťovadlá, antioxidanty, chren, paprika, liečivé bylinky, uhorky, karamel, majonéza, ale aj iné ingrediencie. Samozrejme sú to zložky, ktorých druh a množstvá sú tajomstvom výrobcu. Tieto spomínané zložky sú len informatívne.

 

 

 

Home Archív Všetky čísla 2005 4/2005 Horčica biela – Sinapis alba L.