Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Cucurbita pepo L. tekvica obyčajná

Odpovedáme čitateľom:  Cucurbita pepo L. - m  tekvica obyčajná, tykev obecná

 

Oslovil nás čitateľ s prosbou venovať príspevok rastline Cucurbita pepo L. convar. citrullina var styriaca I. Greb (spomínanej v  čísle 4/2006) a predovšetkým oleju, ktorý sa z nej získava. Sťažoval sa na slabú dostupnosť tekvicového oleja na našom trhu a predovšetkým na jeho vysokú cenu.  Za 250 ml tekvicového oleja zaplatíte približne 290,- Sk. V bežných obchodoch s potravinami ešte nie je všeobecne dostupný, preto je ho ťažšie zohnať, ale v obchodoch s „BIO potravinami“ je bežným tovarom. Tekvicový olej je možné objednať si priamo na internete, kde je lacnejší, ale do úvahy musíte brať aj poštovné, takže nakoniec môže byť cena približne rovnaká ako v obchode.

Cucurbita pepo L. – tekvica obyčajná, tykev obecná, Cucurbitaceae

 

Tekvica (Cucurbita pepo), pochádza zo Strednej Ameriky a bola po tisícročia kultúrnou plodinou, najmä v Mexiku. Po objave Ameriky sa tekvica dovážala do Európy a Ázie. Je to jednoročná bylina s plazivou štetinatou byľou. Jej veľké mäsité bobule slúžia ako potravina alebo krmivo. Okrem vody obsahuje sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, enzýmy, dusíkaté látky, minerálne soli. Jej semená obsahujú až 25 % oleja.

Semená sú veľmi zdravé, avšak kaloricky bohaté. Mierne sladko chutiace dužiny sa pripravujú na rôzne spôsoby –  pečené, dusené, ako polievka, koláč, chutney (čatní) a pod. Taktiež konzumácia kvetov je medzi gurmánmi veľmi obľúbená.

Čeľaď tekvicovitých ponúka veľa druhov so zodpovedajúcimi odrodami. Napríklad aj cukina patrí k druhu Cucurbita pepo, podobne ako okrasná tekvica. Šľachtením sa čeľaď postupne rozrastá.

Obsahové látky:

Mastné kyseliny, fytosterol, draslík, zinok, horčík, železo, fosfor, meď, mangán, vápnik, selén, jód, karotenoidy, vitamíny A, D, C, E, B-komplex, voda, kukurbitacín, bielkoviny, kyselina salicylová, enzýmy.

Veľmi vzácna je štajerská „olejová tekvica“ (Cucurbita pepo L.  convar. citrullina var styriaca I. Greb), z jej semien sa získava olej. V literatúre sa môžeme stretnúť s rôznymi synonymami tejto rasliny: Cucurbita pepo L. subsp. pepo var. styriaca Greb., Cucurbita citrullina (L.) Greb. var. styriaca Greb., Cucurbita pepo L. convar. giromontiina (L.) Greb. var. oleifera Pietsch., Cucurbita pepo var. pepo (Styrian Hulless Group), Cucurbita pepo L. var. citrulina Filov, nom. nud. , Cucurbita pepogiraumontia Filov, nom. nud., Cucurbita pepo L. var. styriaca Greb.

Olej získaný zo semien tejto rastliny je tmavozelený, niekedy sa uvádza až gaštanovohnedý, nezameniteľnej intenzívnej, ale jemnej orechovej vône a chuti. Ide o 100 % prírodný olej bez prídavných a konzervačných látok. Získava sa tak, že sa veľmi šetrným spôsobom melie, praží a lisuje iba z tých najlepšie dozretých tmavozelených jadier tekvíc. Obsahuje voľné nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina stearová, kyselina palmitová, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi), vitamín E (predovšetkým vysoký obsah ?-tokoferolu, ktorý pôsobí proti voľným radikálom a má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém), ďalšie vitamíny a minerály. Je to unikátna odroda tekvice, ktorá sa v priebehu niekoľkých storočí vyvinula prirodzenou mutáciu vďaka vhodným klimatickým a pôdnym podmienkam vo vlhkých pahorkatinách juhovýchodného Štajerska (v Rakúsku). Z týchto tekvíc sa zužitkúvajú iba semená, dužina ostáva na poli a sa zaorie. Asi pre 40 rokmi sa zistilo, že jadrá tejto tekvice majú mimoriadne priaznivé účinky na močové cesty, a špeciálne na prostatu. V roku 1773 Mária-Terézia prikázala, aby sa nepoužíval tekvicový olej ako obyčajný olej na jedenie, ale olej musel sa používať v lekárňach na výrobu liečivých mastí. Okolo roku 1910 sa tekvicový olej používal iba v roľníckych domácnostiach. Neskôr prišli s industrializáciou prvé hydraulické olejové lisy, čo umožnilo získavať väčšie množstvá oleja. V súčasnosti sa len v Štajersku vylisuje viac ako 2000 ton tekvicového oleja ročne a distribuuje sa do celého sveta. Tekvicový olej je veľmi citlivý na svetlo. Preto sa musí uchovávať na tmavom a chladnom mieste, ale nie príliš studenom.

Použitie:

Olej sa používa pri poruchách močového mechúra a močových ciest, ťažkostiach s prostatou, črevných parazitoch (červoch), ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení, má tiež pozitívny vplyv na plodnosť, pre obsah zinku je vynikajúci pri lámajúcich sa nechtoch, vypadávaní vlasov.

Ceny tekvicového oleja:

500 ml tekvicového oleja cca. 520,- Sk s DPH

250 ml tekvicového oleja od 180 do 280,- Sk s DPH

Dávkovanie:

Pre dospelých sa odporúča v dávke – 1 čajovú lyžičku denne, pre deti 1 mokka lyžičku. Vo forme kapsúl (275 mg tekvicového oleja v 1 kapsule) 1-krát  denne zapiť tekutinou.

Použitie v domácnosti:

Vynikajúci je ako zálievka na zeleninový šalát, pridáva sa do hotových jedál, keďže je určený pre studenú kuchyňu. Nenechávajte však šalát s tekvicovým olejom priamo na slnku. Vyššia teplota ničí väčšinu jeho cenných látok (kyselina palmitová, stearová, linolová). Olej sa môže po niekoľkých minútach zraziť a

zhorkne. Tekvicový olej je možné nakrátko zohriať, vtedy sa orechová chuť zachová.

Šalátový dressing s tekvicovým olejom a cesnakom

  • 60 ml tekvicového oleja,
  • 10 ml balzamikového ocot (alebo 4 ml kvalitného vínneho octu),
  • 2 čajové lyžičky sušeného granulovaného cesnaku,
  • 1 čajová lyžička posekanej mäty,
  • 1 polievková lyžica majonézy,
  • 1 polievková lyžica kyslej smotany.

Všetky prísady dobre vymiešame a premiešame so šalátom.

Cesnakovo olejová omáčka

  • 1 strúčik cesnaku,
  • trochu šľahačkovej smotany,
  • 1/8 l slepačieho vývaru,
  • kukuričný škrob,
  • tekvicový olej.

Roztlačený strúčik cesnaku opražíme na troške tekvicového oleja a zalejeme slepačím vývarom. Omáčku varíme na silnom ohni, zahustíme troškou smotany pridáme kukuričný škrob (asi na špičku noža) a na záver vmiešame asi 2 polievkové lyžice tekvicového oleja. Zmiešame s výpekom a servírujeme k jahňaciemu chrbtu, steaku z filet alebo jahňacím kotletám.

Šalát s tekvicovým olejom

  • šalát podľa sezóny (napr. hlávkový, ľadový, listový šalát, čakanka alebo čínska kapusta),
  • paradajky, uhorky, paprika, jarná cibuľka,
  • soľ,
  • 0,20 dcl octu , najlepšie balzamikový prípadne jablčný, alebo kvalitný vínny ocot,
  • 1dcl tekvicový olej,
  • 0,20 dcl vody,
  • 2 čajové lyžičky kryštálového cukru.

Šalát nakrájame obvyklým spôsobom a posolíme. V miske si pripravíme marinádu. Do tekvicového oleja pridáme ocot, trochu vody a podľa chuti lyžičku kryštálového cukru. Šalát polejeme marinádou. Olejovú marinádu pridávame tesne pred podávaním. Marináda by nemala byť vodová, ale hustejšia, mala by mať sladšiu chuť a chuť po tekvicovom oleji. Dodržte maximálne množstvo octu a vody.

Korenená tekvicová krémová polievka s paprikou

  • 700 g tekvice,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 1 čajová lyžička mletej papriky,
  • 1 l hovädzieho vývaru,
  • 1/8 l smotany,
  • soľ,
  • korenie,
  • pomletá rasca,
  • maslo,
  • 2 polievkové lyžice tekvicových jadier,
  • 2 polievkové lyžice tekvicového oleja.

Tekvicovú dužinu pokrájame na malé kocky. Cibuľu nadrobno nakrájame, opražíme na masle spolu s tekvicovými kockami. Pridáme mletú papriku a zalejeme vývarom. Pridáme soľ, korenie a rascu. Varíme na miernom plameni 15 minút, až kým tekvica nezmäkne. Vmiešame väčšiu časť smotany, rozmixujeme a ochutíme. Tekvicové jadrá opražíme a posolíme. Zvyšnú smotanu vyšľaháme. Polievku naservírujeme do tanierov a posypeme tekvicovými jadrami. Pokvapkáme olejom a ozdobíme šľahačkou.

Popraskané ruky

Červené popraskané ruky nielen vyzerajú nepekne, ale aj bolia, pretože je  koža  poranená. Tu pomôže miešaný tekvicový olej so slnečnicovým olejom. Obidva oleje zmiešate asi v rovnakom pomere. Potom vložíte ruky a nežne masírujete. Oleje obsahujú hodnotné vitamíny ako vitamín A , E a nenasýtené mastné kyseliny fytosteroly. Necháte pôsobiť asi jednu hodinu. Na zlepšenie účinku môžete použiť rukavice.

Bolestivý chrbát

Zmes zo zázvoru, z majoránu a z tekvicového oleja môže zmierniť a uvoľniť bolesti. Do teplého tekvicového oleja vložíme malý kúsok zázvoru a majoránu, zohrievame, ale neprevaríme. Túto zmes necháme 10 minút lúhovať a precedíme ho. Takto pripravený olej aplikujeme viackrát denne na chrbát a masírujeme asi 10 minút. Teplom sa koža a tkanivo zohreje, prekrvenie je silnejšie a bolesti sa zmenšia.

PharmDr. S. Fialová

Home Archív Všetky čísla 2006 6/2006 Cucurbita pepo L. tekvica obyčajná