Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Sója - prínos pri reume, dne a osteoporóze

SÓJA ? prínos pri reume, dne a osteoporóze

Podľa odhadov trpí v Nemecku na  reumu, dnu a (alebo) osteoporózu 6 – 8 miliónov ľudí a postihnutým značne znižuje kvalitu života. Popri špecifických liekoch môže priebeh týchto ochorení pozitívne ovplyvniť aj zmena stravovacích návykov. Z navrhovaných opatrení sa odporúča podstatné obmedzenie potravín obsahujúcich kyselinu arachidónovú. Ide o mastnú kyselinu nachádzajúcu sa najmä v  mäse, mäsových výrobkoch a vajciach, ktorej metabolické zložky tzv. eikozanoidy podporujú zápalové procesy v kĺboch.

Sója (Dolichos soja L.) je zdrojom vysokohodnotných bielkovín, neobsahuje žiadnu kyselinu arachidónovú a pre chorých môže znamenať takmer ideálne riešenie.

Bioaktívne izoflavonoidy sóje (genisteín, daidzeín) majú u reumatikov, v organizme ktorých sa vytvára zvýšené množstvo reaktívnych foriem kyslíka (tzv. voľných radikálov), ochranný účinok predovšetkým svojím antioxidačným pôsobením a celkovo priaznivo ovplyvňujú chorobný proces. Ako potvrdili experimenty a viaceré klinické štúdie, vykazujú pri  degeneratívnych ochoreniach kĺbov aj protibolestivé účinky, a to v takej miere, že umožnili redukciu podávania syntetických analgetík.

Pozitívne účinky sóje sa do značnej miery vzťahujú na osteoporózu, pri ktorej má vysoký prívod živočíšnych bielkovín negatívnu stránku –  spôsobuje zvýšené straty vápnika z kostí. V intervenčnej štúdii sójové proteíny štatisticky významne zvyšovali hustotu kostí a spolu s kyslo-mliečnymi výrobkami (jogurt a pod.) zlepšovali vstrebávanie vápnika v tráviacom trakte a stav a kondíciu fyziologickej črevnej mikroflóry. Podobne aj pri dne sa sója a sójové produkty (najmä tofu) osvedčujú ako výborná náhrada proteínov živočíšneho pôvodu.  Napriek obsahu purínových látok nielenže (podobne ako niektoré zeleniny s obsahom purínov) neprispieva k jej rozvoju, ale dokonca výrazne podporuje  vylučovanie kyseliny močovej z organizmu, ktorej zvýšené koncentrácie vyvolávajú záchvaty dny .

Internat. J. Biomed. Res. Ther. 33,2,92,2004

PharmDr.  Ľ. Farkaš

 

 

Home Archív Všetky čísla 2008 2/2008 Sója - prínos pri reume, dne a osteoporóze