Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Jarabina oskorušová (Oskoruša domáca)

Jarabina oskorušová (Oskoruša domáca) - Jeřáb oskeruše  - Sorbus domestica L.

Strom vysoký do výšky 20 m má striedavé stopkaté nepárno perovito zložené listy. Jednotlivé lístky sú  so 6 – 10 jarmami. Majú sediace vajcovité,  po  celom obvode zúbkaté, lístky. Päťpočetné pravidelné biele alebo ružovkasté kvety s  viacerými tyčinkami prirastenými k okrajom čiašky sú usporiadané do chocholíkových metlín. Plody sú hruškovité, v zrelosti žlté, červenejúce malvice. Pochádza zo stredomorskej juhovýchodnej Európy. U nás sa vyskytuje ojedinele, najmä v teplejších južných častiach, kde sa pestuje aj vo vinohradoch a sadoch. Latinský druhový názov znamená domáci. Súviselo to s jej cieleným pestovaním a privlastnením.

Oskorušové plody sa liečebne využívali už v staroveku. Poznala ich grécka medicína ako účinné protihnačkové prostriedky – antidiaroiká. Využíval sa pritom ich sťahujúci (adstringentný) účinok.

Z obsahových látok sú zastúpené sacharidy, ktoré prezentuje fruktóza,  glukóza, ale najmä sorbit. Triesloviny sa v tomto rode označujú ako kyselina sorbitanínová. Podstatný je tiež pektín. Organické kyseliny prezentuje parasorbínová, sorbínová, jablčná, octová, citrónová, vínna a  askorbová (vitamín C). Prítomné sú flavonoidy a karotenoidy, ako aj viaceré zložky vitamínov skupiny B, minerálne látky  a ďalšie substancie.

Protihnačkovo účinkuje trieslovina, ktorá účinkuje aj antiinfekčne. Osvedčuje sa najmä pri dysmikrobiálnych črevných poruchách. Ovocné kyseliny a flavonoidy majú močopudné účinky, ktoré preventívne zabraňujú tvorbe močových kameňov, ale súčasne vyplavujú piesok a drobné konkrementy. Užívanie plodov normalizuje stolicu. Pri sklone k zápcham dráždi kyselina parasorbínová výstielku čriev a zrýchľuje jej činnosť, čo reguluje vylučovanie stolice. Nenásilne preháňavo účinkuje aj sorbit.

Z plodov možno pripraviť čerstvú šťavu, ktorej sa liečebne užíva 100 – 200 g za deň. Sirup sa dávkuje v polovičnom množstve.

Na spestrenie stravy sa môžu plody pridávať do ovocných mís a pudingov, v čerstvom stave alebo konzervované. Využívajú sa na prípravu marmelád a muštov. Veľmi vhodné je aj sušenie,  plody potom slúžia ako hrozienka so špecifickou a odlišnou chuťou. Jedia sa samotné alebo sa pridávajú do cereálií, pudingov a pod. Niekde sa plody nakladajú do vína alebo sa z nich pripravujú špeciálne likéry podľa rôznych receptúr.

Kyselina parasorbínová má popri fyziologických účinkoch na zvýšenie peristaltiky aj mierne toxické účinky. Keďže je táto organická kyselina prchavá – stráca sa jej pôsobenie  pri tepelnom spracovaní a sušení. Pochopiteľne mizne aj jej mierne laxatívny účinok. Obsah tejto látky je však veľmi nízky,  a preto nehrozí  pri normálnom užívaní alebo konzumovaní plodov  nijaké nebezpečenstvo. Biomasa plodu má aj naďalej mierne laxatívne účinky pre prítomný sorbit.

Jarabina oskorušová spestruje ako zatiaľ miestami raritná ovocná drevina kultivovanú flóru záhrad,  parkov a stromovej výsady.

MUDr. K. Mika

Home Archív Všetky čísla 2008 2/2008 Jarabina oskorušová (Oskoruša domáca)