Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Kapustovitá zelenina a indol-3-karbinol v prevencii nádorových ochorení

Vedci celé stáročia hľadajú látky, pomocou ktorých by vedeli liečiť a tiež predchádzať ochoreniam. Častým predmetom ich skúmania sú liečivé rastliny. Mimoriadna pozornosť sa stále venuje novo-izolovaným prírodným látkam, ktoré sa v laboratórnych skúmavkových, čiže „in vitro“, testoch javia ako perspektívne na liečbu a prevenciu rôznych ochorení. Najvyhľadávanejšie sú látky vykazujúce protirakovinové účinky. Rozvoj nádorového ochorenia predstavuje komplex procesov, ktoré sú iniciované určitým poškodením DNA. Epidemiologické štúdie na rôznych populačných skupinách skúmali vzťah medzi prijímanou potravou a vývojom špecifických nádorov. I keď výsledky týchto štúdií boli často rozporuplné, zistilo sa, že vysoký príjem ovocia a zeleniny v bežnej strave, znižuje riziko výskytu nádorov močových ciest a močového mechúra, non-Hodgkinovho lymfómu, kolorektálneho karcinómu (nádor hrubého čreva a konečníka), nádoru pankreasu, ako aj rizika srdcovo-cievnych ochorení. Hľadali sa látky, ktoré by mohli byť nositeľom protirakovinového účinku. Antitumorové účinky sa zistili pri viacerých obsahových látkach v ovocí a zelenine, ako sú napr.: flavonoidy, izotiokyanáty, ditioltióny, saponíny, fytosteroly, vitamíny, karotenoidy, niektoré monoterpény (D-limonén), karotenoidy, selén, vláknina, indol-3-karbinol. Vo viacerých štúdiách sa uvádza, že za zníženie rizika nádorov sú zodpovedné najmä rastlinné druhy z čeľade Brassicaceae, čiže kapustovitá zelenina (kapusta, brokolica, kaleráb, kel, karfiol a pod.). Zistilo sa, že u ľudí, ktorých strava bola bohatá na brokolicu a iné kapustovité druhy zeleniny, bol nízky výskyt nádorových ochorení. Otázkou bolo, ktoré látky by mohli na protirakovinovom účinku participovať. Za účinné sa považujú tzv. glukozinoláty, ktorých predstaviteľmi sú hlavne indoly a izotiokyanáty. V poslednom období sa na pultoch lekární objavili výživové doplnky obsahujúce indol-3-karbinol, látku, ktorá sa bežne vyskytuje v rastlinách čeľade Brassicaceae.

(Ukážka)


PharmDr. S. Fialová, PhD.

Home Archív Všetky čísla 2012 Liečivé rastliny 2/2012 Kapustovitá zelenina a indol-3-karbinol v prevencii nádorových ochorení