Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Domáce recepty starej mamy z Rakúska

Pri zápale čelných dutín sa odporúča tento čaj:

Listy ostružiny černicovej (Rubus fruticosus Agg.), kvety rumančeka kamilkového (Chamomilla recutita L.), kvety bazy čiernej (Sambucus nigra L.), plody borievky obyčajnej (Juniperus communis L.), kvety levandule lekárskej (Lavandula officinalis L.), kvety nechtíka lekárskeho (Calendula officinalis L.) a vňať dúšky tymiánovej (Thymus vulgaris L.).

Príprava: 2 lyžičky zmesi zaliať 250 ml horúcej vody, prikryť, 15 minút nechať stáť a nakoniec precediť. Dospelí pijú 3-krát denne 250 ml, deti mladšie ako 1 rok 250 ml denne. 1 – 6-ročným deťom sa odporúča 3-krát denne 800 ml maximálne 2-krát 250 ml čaju. Deťom starším ako 6 rokov sa podáva 2 – 3-krát denne 250 ml tohto čaju. Kúra trvá 3 týždne, potom sa na týždeň preruší a znova zopakuje.

Predchádzanie letnej tvorbe pieh:

možno predchádzať ranným a večerným umývaním tváre octovou vodou s chrenom. Prípava kozmetického prípravku pre tento účel je nasledovná: chren a jablká sa postrúhajú a zmiešajú v pomere 1:5 a nechajú 14 dní stáť. Zmes sa potom precedí a skladuje na chladnom a tmavom mieste. Pred použitím sa prípravok mieša v pomere 1:1.

Ošetrenie pleti posiatou akné

Príprava: ? kocky pekárskych kvasníc, 1 čajová lyžička medu a 1 čajová lyžička smotany alebo jogurtu sa dobre vymiešajú, nanesú na postihnuté miesta a nechajú 30 minút pôsobiť. Zmes sa potom umyje výlučne čajom z fialky trojfarebnej (Viola tricolor L.).

Príprava čaju: 2 lyžičky sa zalejú 250 ml horúcej vody, zmes sa ponechá 15 minút stáť a nakoniec sa precedí.

Vegetariánske lahôdky:

Štrúdľa zo špargle a zemiakov – rozpis pre 8 osôb.

  • 250 g syra (tvaroh)
  • 250 g masla
  • 350 g celozrnnej pšeničnej múky
  • štipka soli

Cesto: všetky zložky treba vymiesiť a ? hodinu nechať stáť na chladnom mieste.

Plnka:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 zväzok zelenej špargle
  • 1 veľká cibuľa
  • soľ, korenie
  • 2 vajcia
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 1 vajce na potieranie
  • 1 polievková lyžica sezamu na posypanie

Príprava: Zemiaky uvariť, ošúpať a polovicu porezať na plátky, druhú polovicu roztlačiť. 2 vajcia, soľ a korenie zmiešať a približne 5 mm hrubé vyvaľkané štrúdľové cesto natrieť. Sparenú špargľu po vychladnutí rozložiť na zemiakovú masu. Jemne pokrájanú cibuľu orestovať na oleji do žlta, trochu ochladiť a pridať do špargle. Okraje štrúdľového cesta potrieť vajíčkom, zrolovať a posypať sézamom, piecť ešte 15 minút. Servírovať so šalátom.

Banánový šejk – rozpis pre 8 osôb:

  • 1 l plnotučného mlieka
  • 4 zrelé banány
  • med podľa chuti
  • vanilkový cukor
  • nastrúhaná bio-citrónová kôra
  • medovka ako príloha

Príprava:?mlieko,?banány,?med,?vanilkový?cukor a citrónovú kôru dobre vymixovať. Podľa potreby dosladiť medom. Naplniť vysoké poháre a dekorovať s listom medovky.

RNDr. J. Stano, CSc., Ing. M. Koreňová, PhD.

Home Archív Všetky čísla 2011 1/2011 Domáce recepty starej mamy z Rakúska