Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Koriander siaty, koriander setý

KORIANDER SIATY - KORIANDR SETÝ - Coriandrum sativum L. (Apiaceae)

Jednoročná až dvojročná rastlina je zvyčajne do 60 cm vysoká má oblú, jemne ryhovanú byľ. Stopkaté dolné listy sú jednoduché, trojito zárezové až perovito strihané s vajcovitými segmentmi sú perovito zárezové a nerovnako zúbkaté; stredné listy sú perovito až dvojito perovito strihané a horné sediace dvojito až trojito perovito strihané s čiarkovitými, celistvo okrajovými segmentmi. Päťpočetné obojpohlavné biele alebo ružové kvety s dvojlaločnými korunnými lupienkami, piatimi tyčinkami a spodným semenníkom tvoria ploché okolíky troch až piatich okolíkov. Plod predstavuje visiacu okrúhlu, guľovitú nerozpadavú dvojnažku čo je v našej flóre vzácna ojedinelosť. Semeno je preto medzi všetkými mrkvovitými ľahko identifikovateľné (podobný tvar má už iba dvojnažka lúčovitá ? Bifora radians). Rastlina je uzemnená tenkým vretenovitým koreňom.

Druh pochádza zo Stredomoria a Blízkeho východu. Hojnejšie sa pestuje je na Balkáne,  Ukrajine, Bulharsku, Rumunsku a v súčasnosti aj v Holandsku. V zámorí sa vyskytuje v Latinskej Amerike, najmä v Paraguaji. Pestuje sa tiež v Strednej Amerike, Indii a zo Severnej Afriky predosvšetkým v Maroku.

Rastlina má bohatú a starú históriu. Známa je spred tisícročia pred Kristom; uvádza sa už aj v biblickej Starej zmluve. Koriander je zaznamenaný v starých egyptských papyrusoch a jeho semená sa našli v hrobkách pyramíd. Liečivé účinky semien často zatienili ich kulinárske využitie. Peruánski Indiáni kozumovali koreninu tak pravidelne, že sa im silica vylučovala do potných výlučkov a sami voňali ako koriander.

Starí Heléni rastlinu pomenovali koriannon; v zloženom mene koris je názov ploštice a annon označuje aníz. Vyjadruje to dvojitý čuchový vnem toho isté plodu. V nezrelosti, keď je zelený vyvolá pri ovoňaní skôr odpor; pripomína smradľavé sekréty ploštíc; Nepríjemne však zapáchajú aj iné časti rastliny. V zrelosti je príjemná aróma plodov vyvolaná linalolom, koriandrolom a geraniolom; dá sa iba vzdialene prirovnať k vôni anízu, ale bližšia je konvalinka či skôr pomarančová kôrka. Semeno má sladkastú a jemne štipľavú korenistú chuť.

Do našich oblastí semeno priniesli Rimania. Spolu s rascou a octom ním konzervovali mäso. U nás domestifikoval ako liečivá aj koreninová rastlina; miestami zdivel a dostal sa do nekultivovanej prírody najviac z okolia pestovateľských záhonov.

Hospodársky sa plody rozlišujú podľa veľkosti: Varieta Coriandrum sativum L. var. vulgare Alef., ktorá býva v liekopisoch oficinálna má priemer plodových guliek 3 ? 5 mm. Rozšírenejšia varieta microcarpum D.C. má priemer okolo 1,5 ? 3 mm.

Rastlina sa kosí, alebo, z menších plôch, sa strihajú či odtŕhajú okolíky. Zber nastane až keď nezrelé zelené plody začnú žltnúť, u nás zvyčajne v júli až septembri. Sušenie prebieha v zviazaných snopčekoch bez priameho slnečného žiarenia. Aby sa nestratil obsah silice, nesmie teplota pri sušení presiahnuť 35 ? 40 °C.

Drogu predstavuje semeno – Coriandri (sativi) fructus.

Z obsahových látok semena sa uvádza asi 0,2 ? 1,0 % silice, z toho 60 ? 85 % voľných i viazaných alkoholov tvorí linalol. Z ďalších je koriandrol, geraniol a  jeho acetát, borneol, cymén, umbeliferón a v semennom endosperme13 ? 20 % oleja s kyselinou petrozelínovou; asi 17 % obsahových látok predstavujú proteíny. Okrem nich sa v droge nachádzajú aj triesloviny, pektín, vitamín C a sacharidy. Nepríjemný pach nezrelých plodov a vňate reprezentuje špecifická zlúčenina trans-tridecen-(2)-al-(1).

Z vlastností účinných substancií je v popredí uvoľňovanie kŕčov hladkého svalstva (spazmolytikum), podporovanie chuti k jedlu a trávenia (stomachikum), účinok proti nadúvaniu (karminatívum), pozitívne ovplyvňovanie nervovej sústavy (nervínum). Vhodné je organoleptické využitie semena ako vôňového korigensu.  Pôsobí tiež baktericídne a fungicídne (ničí mikróby a huby ? plesne).

Koriandrová silica povzbudzuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, zlepšuje trávenie a peristaltiku čriev, uvoľňuje kŕče v tráviacej rúre. Preto sa ordinuje pri chorobách žalúdka a čriev, spojených najmä s nedostatočným vylučovaním tráviacich enzýmov a s kolikami. Pre príjemnú vôňu sa používa na aromatizovanie bezvýrazných alebo zapáchajúcich liečivých zmesí. V minulosti sa droga odporúčala aj na zvýšenie tvorby mlieka. Rozšírené použitie čaju proti plynatosti obsahoval rovnakým dielom, okrem koriandra ešte aníz, fenikel a rascu, ktoré zaraďovali medzi štyri „opojne hrejivé semená“. Táto kombinácia sa ordinovala v dvoch gramoch na šálku záparu pri všetkých uvádzaných indikáciách. Zvonka sa, v rôznych vehikulách, aplikuje ako derivačné mazadlo pri reumatických bolestiach. O dobrú povesť chýrneho karmelitánskehu liehu, ktorý obsahoval aj koriander, sa v 17. storočí postarali mnísi a podľa názvu ich rádu dostal aj svoje meno.

Priemerná jednotlivá dávka je 1 g priamo v práškovanej forme sa pridá do jedla alebo  tekutiny, prípadne záparu. Na prípravu čaju sa môže použiť aj ? kávovej lyžičky drogy na šálku záparu; pije sa 2 ? 3-krát denne. Coriandri fructus decoctum (2 ? 3 g na pohár odvaru) sa pije 2 ? 3-krát denne po 1/3 ? 1/2 pohára.

Coriandri aetheroleum má podľa požiadavky príslušného liekopisu obsahovať napr. 60 ? 85 % voľných a viazaných alkoholov rátaných ako linalol. Ordinuje sa až 30 kvapiek 3-krát denne vo vhodnej tekutine počas jedenia. V pediatrii len do 5 kvapiek, podľa veku, vo vode alebo čaji Pridáva sa tiež do rozličných mixtúr ako aromatikum, prípadne na vonkajšie použitie do derivačných mazadiel.

Semeno sa najčastejšie kombinuje s Anisi fructus, Angelicae radix, Carvi fructus, Foeniculi fructus a pod. Ako náhrada spazlolytika, stomachika a karminatíva môže sa použiť kvet z parumana spanilého (Chamaemelum nobile – Chamomillae Romanae flos).

Pri predpísanom liečebnom dávkovaní, ani pri normálnej kulinárskej aplikácii nemá zrelé koriandrové semeno škodlivé účinky. Nekontrolované užívanie a prekročenie stanoveného dávkovania môže vyvolať bolesti hlavy, závrate a zvracanie. Užitie nezrelého zeleného semena, čomu zvyčajne zabráni nepríjemný zápach po plošticiach, by mohlo vyvolať nepriaznivé vedľajšie účinky aj pri subnormálnych dávkach. Možné sú alergické reakcie pri vnútornom aj vonkajšom použití.

Vdychovanie nepríjemného zápachu čerstvej rastliny (kým je semeno nezrelé) môže u citlivých ľudí vyvolať nevoľnosť, čo však možno pripísať aj psychosomatickým reakciám. Pri sušení sa nepríjemný zápach postupne stráca a nahrádza sa úplne neškodnou príjemnou koreninovou arómou.

Z galenických a farmaceutických prípravkov je Coriandri aetheroleum, ináč je droga súčasťou Carminativa aqua ale tiež čajovín ako aj rôznych prípravkov a mazadiel. V podobných indikáciách ako v humánnej terapii sa droga využíva aj vo veterinárstve. Denné dávkovanie pre hovädzí dobytok je do 50 g, pre kone do 25 g, ošípané, ovce a kozy do 10 g, menšie zvieratá a hydina do 2 g a najmenšie ozdobné zvieratá a laboratórne hlodavce do 0,5 g.

V potravinárstve sa celé alebo mleté plody užívajú do polievok omáčok, pri konzervovaní zeleniny a húb, rovnako aj pri ochucovaní najmä ťažších mias a niektorých rýb. Zjemňujú aj viaceré strukoviny a zlepšia chuť ryže. Rovnako sa pridávajú do pečiva a pri spracovaní ovocia. Koriandrom sa zvyknú aromatizovať tiež niektoré cukrovinkárske výrobky, napr. kandizované. V likérnictve sa koriandrom aromatizujú  alkoholické nápoje, najmä užívané ako aperitíva. V Anglicku a Nemecku pridávajú túto koreninu aj do piva. Droga je súčasťou karí korenia. Koriandrové listy sa pridávajú k mäsu, do omáčok šalátov, stonky sa varia so strukovinami alebo sa pridávajú do polievok. V Oriente je konzumácia listov taká bežná, že sa u nás označujú ako ázijský petržlen. Koreň sa varí ako zelenina.

Koriander sa využíva aj v kozmetickom priemysle a parfumerii v pleťových vodách, saponátoch, krémoch a voňavkách.

MUDr. K. Mika

Home Archív Všetky čísla 2011 2/2011 Koriander siaty, koriander setý