Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Hliva ustricová pre zdravie

HLIVA USTRICOVÁ (Hlíva ustřičná) – Pleurotus ostreatus,  č. Pleurotaceae

Hliva ustricová je jedlá drevokazná huba. Obvykle rastie v bohatých, stupňovite nad sebou radených trsoch na dreve živých aj odumretých stromov. Klobúk má 40 – 150 mm v priemere, je jednostranný, lastúrovitý s dlho podvihnutým okrajom. V mladosti je tmavosivý až oceľovomodrý, v dospelosti bledne do bledo sivofialova až fialovohneda. Je holý s jemne plstnatým okrajom. Lupene sú biele až bledosivé, úzke a husté, na báze vidlicovito rozdvojené a na hlúbiku zbiehavé. Hlúbik je biely, krátky a hrubý, chlpato strapatý. Dužina je biela, bez vône a má lahodnú chuť. Predmetom zberu a ďalšieho farmaceutického spracovania na izoláciu ?-glukánu je celá huba. Obsahuje ?-glu­kán, sacharidy, proteíny, mastné kyseliny, vitamíny B, D, C, K, minerály a stopové prvky. Priaznivé účinky húb na organizmus boli známe už veľmi dávno. ?-glukán, ktorý sa nachádza v bunkových stenách húb, patrí do skupiny imunomodulačných látok. Má pozitívny účinok na obranyschopnosť organizmu. Zvyšuje imunitu proti infekciám, vírusovým, plesňovým i bakteriálnym chorobám, podporuje účinok súbežne podávanej antibiotickej liečby, podporuje regeneračné procesy a hojenie rán, priaznivo ovplyvňuje hladinu krvného cholesterolu a metabolizmu lipoproteínov, má aj antioxidačný účinok. Pri pravidelnej konzumácii hlivy vo väčších množstvách vďaka vysokému obsahu vlákniny priaznivo pôsobí aj pri cielenej regulácii telesnej hmotnosti. Zvonka sa vo forme gélu aplikuje pri ekzé­moch popáleninách, jazvách, kožných alergiách, hemoroidoch, kŕčových žilách. Hliva dnes slúži ako zdroj ?-glukánu. Býva súčasťou výživových doplnkov často v kombináciách s probiotikami, vitamínom C a rakytníkom. Výživové doplnky s jeho obsahom patria k významnej súčasti samoliečenia. Pre hubárov má hliva hodnotný prínos aj do kuchyne patrí medzi potraviny zdravej výživy. Je vynikajúca surovina do hotových jedál, polievok a omáčok, na sušenie alebo nakladanie do octu. Rozomletý hubový prášok sa používa ako aromatické hubové korenie. Izolovaný ?-glukán sa užíva preventívne 100 mg 1-krát denne po dobu 2 – 3 mesiacov. V prípade akútneho stavu (chrípka, zápal, infekcia) sa užíva 200 až 300 mg ?-glukánu 1-krát denne do odznenia akútnych príznakov. Užíva sa nezávisle od jedenia. V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. Nie sú známe ani žiadne interakcie a kontraindikácie.

Home Archív Všetky čísla 2011 4/2011 Hliva ustricová pre zdravie