Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Jarabina vtáčia pre zdravie

JARABINA VTÁČIA (Jeřáb ptačí) – Sorbus aucuparia, č. Rosaceae

Je to strom s guľatou korunou a svetlosivou kôrou s nepárno perovito zloženými listami. Jednotlivé lístky sú kopijovito podlhovasté s ostro pílkovitou čepeľou usporiadané v 5 – 7 jarmách, na rube sú chlpaté. Biele kvety sú usporiadané v bohatých chocholíkatých metlinách. Plody tvoria malé, guľaté spravidla červené malvice trpkej chuti. Predmetom zberu a farmaceutického využitia je plod (Sorbi aucupariae fructus). Usušené červené malvice majú jablkový pach a horkasto trpkú chuť.

Plody jarabiny vtáčej obsahujú hlavne sacharidy (glukóza, sorbitol, sorbóza), organické kyseliny (kyselina askorbová, parasorbínová, sorbínová, citrónová, jablčná, vínna, jantárová a i.), pektíny, triesloviny, karotenoidy (betakarotén a sorbuzín), flavonoidy (kvercetín a rutín), silicu, antokyány a horčiny. Obsahuje aj vitamíny B1 a B2 a minerály sodík, fosfor, magnézium, draslík a vápnik. Pre obsah flavonoidov pôsobí močopudne. Podporuje vylučovanie piesku a drobných konkrementov z organizmu. Triesloviny pôsobia protizápalovo a adstringentne. Terapeuticky sa využíva pri zníženej diuréze sprevádzajúcej obličkové ochorenia, pri močových kameňoch aj reumatizme a dne. Plody podporujú trávenie, vylučovanie žlče do dvanástnika a zrýchľujú peristaltiku. Preto sa osvedčilo ich podávanie pri nedostatočnom trávení, spomalenej kinetike tráviaceho taktu najmä v geriatrickej praxi. Užívanie plodov upravuje vyprázdňovanie čriev  aj pri riedkej stolici. Vysoký obsah vitamínu C v plodoch sa môže využiť pri hypovitaminóze (skorbut, krvácanie ďasien a pod.). Obsahuje dvojnásobne viac vitamínu C ako citróny a predstavuje tiež dôležitý zdroj provitamínu A. Plody ako zdroj cukru sorbózy sa spracovávajú vo farmaceutickom aj potravinárskom priemysle. Býva súčasťou prípravkov na infúznu liečbu, ktoré sa podávajú pri závažných ochoreniach, pooperačných stavoch, v diabetickej kóme, po úraze a iných život ohrozujúcich stavoch. V potravinárstve sa plody spracovávajú na lekváry, džúsy, kompóty, šťavy, mušty a iné.  Denná dávka plodov je 1,5 g. Zápar sa pripravuje z 1 kávovej lyžičky na šálku vody, užíva sa 1 lyžica 3-krát denne. Ak chceme pripraviť macerát za studena použijeme 1,5 g plodov na 2 poháre vody, maceruje sa 8 – 10 hodín, užíva sa po dúškoch v priebehu dňa. Sirup sa pripravuje sa zo šťavy čerstvých plodov, ktoré sa povaria s polovičným množstvom cukru, užíva sa po kávových lyžičkách 3- až 5-krát denne.  V terapeutických dávkach neboli zaznamenané žiadne nežiaduce účinky. Pri užití väčšieho množstva čerstvých plodov dráždi kyselina parasorbínová sliznice žalúdka a čriev a tým vyvoláva zápal, vracanie, hnačky až poškodenie obličiek. Sušením a varom sa však táto kyselina rozkladá. Nie sú známe žiadne interakcie s chemickými liekmi, ani kontraindikácie.

Home Archív Všetky čísla 2011 4/2011 Jarabina vtáčia pre zdravie