Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Ruža pre zdravie

RUŽA ŠÍPOVÁ (Růže šípová) – Rosa canina, č. Rosaceae

Ruža tvorí bohato vetvený ker. Konáre sú pokryté mnohými tvrdými a pichľavými tŕňmi. Listy sú nepárnoperovito zložené s prílistkami zrastenými so stopkou. Jednotlivé listy sú vajcovité s pílkovitým okrajom. Na vrcholoch stoniek sú na konároch jednotlivo uložené ružové kvety. Koruna i kalich sú päťpočetné s veľkým množstvom tyčiniek. Plody sú chlpaté mäsité nažky svetlo červenej farby. Samotné šípky sú nepravé plody. Pod tenkou vrstvou dužiny tohto plodu je veľké množstvo nápadne chlpatých jadierok, nažiek. Predmetom zberu je plod (Cynosbati fructus). Celé plody sú oválne až vajcovité, vo vnútri mäsité s obsahom mnohých tvrdých obojstranne končistých nažiek, uložených v drobno štetinatých chĺpkoch. Usušené sú oranžovočervené bez pachu a jemnej kyslastej chuti.  Obsahujú kyselinu askorbovú, dehydroaskorbovú a nikotínovú, z vitamínov sa tu ešte nachádzajú vitamíny B2, B1, P a K. Ďalej triesloviny, pektíny, flavonoidy, značné množstvo červeného a žltého farbiva – karotenoidy, sacharidy a silicu. Vitamíny obsiahnuté v plodoch významne pôsobia pri oxidačno-redukčných procesoch v organizme, zlepšujú rezorpciu železa v tráviacom trakte a spolu s flavonoidmi ovplyvňujú správnu funkciu kapilár. Ostatné zložky zvyšujú účinok kyseliny askorbovej, a preto je vitamín C omnoho účinnejší v prírodnej forme ako syntetický alebo izolovaný substrát. Triesloviny majú sťahujúci účinok, ktorý sa využíva v terapii ochorení tráviaceho traktu, najmä hnačiek. Silica potencuje antibakteriálne pôsobenie. Celkovo pôsobí na organizmus tonizujúco u všetkých vekových skupín. Ordinuje sa najmä pri stavoch spôsobených nedostatkom vitamínu C (krvácanie z ďasien, anorexia, únava), pri chrípke a infekčných ochoreniach, zápaloch ústnej dutiny a hltana, pri chorobách tráviaceho systému s hnačkami, poruchách pečeňového metabolizmu, v terapii ochorení močových orgánov a pri cholestáze, tiež pri liečbe dekubitov, anémie a ďalších ochoreniach. Býva súčasťou čajových zmesí proti jarnej únave. Na prípravu záparu sa používa 1 až 2 g plodov na pohár vody, užíva sa niekoľkokrát denne. Ak chceme pripraviť odvar použijeme 2 čajové lyžičky rozdrvených plodov a varíme 30 minút, potom sa vylúhuje 15 minút a ihneď sa pije.

Užívanie vysokých dávok vitamínu C vo forme fytofarmák s obsahom šípok nemá nežiaduce účinky, na rozdiel od syntetického vitamínu C, kde sa vyššie dávky môžu prejaviť lokálnym dráždením slizníc až tvorbou urátových a cystínových konkrementov v močových cestách. Nie sú známe žiadne interakcie s chemickými liekmi, ani kontrain­di­kácie.