Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Protirakovinový potenciál jabĺk

Jablká (rod Malus, čeľaď ružovitých - Rosaceae) – sú bohatým zdrojom biologicky účinných látok výživovej i nevýživovej povahy. Obsahujú v priemere 0,3 g bielkovín, 0,6 g tukov, 11,4 g sacharidov, 2,0 g vlákniny, 0,5 g pektínu, 144 mg draslíka, 7 mg vápnika, 6 mg horčíka, 12 mg fosforu, 12 mg vitamínu C a 0,5 g organických kyselín. K významným zložkám patria aj polyfenoly (priemerne 162 mg v 100 g, z toho prokyanidíny 100 mg , flavonoly 26 mg, deriváty kyseliny škoricovej 21 mg, dihydrochalkóny 9 mg a flavanoly 6 mg). V čerstvej jablkovej šťave sa v priemere nachádza 62 mg polyfenolov, v komerčných výrobkoch okolo 30 mg v 100 ml.

Priaznivé účinky pravidelnej konzumácie jabĺk a produktov z nich (šťavy, výťažky, pektíny) na zdravie sa potvrdili v početných experimentoch i v humánnych pozorovaniach. Benefity u ľudí sa uvádzajú najmä v súvislosti s redukciou výskytu srdcovo-cievnych chorôb, astmy, cukrovky, obezity, ale aj rakoviny. Na zvieracích modeloch s experimentálne vyvolanými nádormi poskytoval denný príjem 48 mg polyfenolov alebo 82 mg jablkového pektínu na kg hmotnosti počas 7 — 32 týždňov až 54 % ochranu pred rakovinou. V prieskumoch na dobrovoľníkoch ohrozených rakovinou redukovala denná dávka aspoň 47 g jabĺk riziko rakoviny až o 60 % na rozdiel od skupiny, ktorá jablká vôbec nekonzumovala.

Závery epidemiologických štúdií z rôznych častí sveta potvrdzujú, že ak sú jablká zastúpené v každodennom jedálničku človeka, môžu vo výraznej miere znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, čriev a obličiek.

Planta Medica, 74, 13 ,2008, 1608 — 1624

PharmDr. Ľ. Farkaš

Home Archív Všetky čísla 2011 5/2011 Protirakovinový potenciál jabĺk