Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Všetky čísla

Topinambur - bioenergetická kultúra 21. storočia

Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca  prežiť jej v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať omnoho väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami. Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny. Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu. INULÍN  je jedinečný prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 95% fruktózy. Okrem inulínu obsahuje topinambur aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky  železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B a C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny. Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu. Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze.

Uplatnenie topinambura v domácom liečení

Unikátne možnosti topinambura využívali ľudia na liečenie chorôb v praktickom domácom liečiteľstve, pri rôznych ochoreniach aj kozmetických problémoch. Tieto recepty vychádzajú zo základov starých tradícií a postupov ľudového liečiteľstva.

Pri cukrovke, arterioskleróze, hypertónii, trombóze, anémii, nachladnutí, zápche, strese, nedostatku energie, nespavosti, žalúdočnočrevných ochoreniach, chronickom zápale, bolestiach chrbtice a končatín, osteoporóze, reume, artritíde, dne, na detoxikáciu:  Hľuzy topinambura dôkladne umyť, konzumovať v surovom stave, najlepšie so šupkou, bez ochutenia, pred jedením po 50 gramov, 3-krát za deň. Odšťaviť umyté hľuzy topinambura, čerstvú šťavu piť po 50 ml, 2-krát za deň, 10 - 15 minút pred jedlom. 1 polievkovú lyžicu prášku z hľúz topinambura zaliať 2 pohármi vriacej vody, ochladiť, precediť cez gázu a piť 1 pohár, 2k-rát za deň, 15 minút pred jedením. Na tenko narezanú stonku aj s listami – zelenú masu (možno použiť čerstvú alebo sušenú)  z vrchnej časti rastliny zaliať vriacou vodou – 2 polievkové lyžice zelenej masy na 0,5 litra vriacej vody, nechať vylúhovať cez noc. Ráno precediť cez sitko a piť po 0,5 pohára, 4k-rát za deň.

Kvet topinambura (v septembri) čerstvo odtrhnutý alebo vysušený v tieni zaliať vriacou vodou – 1 polievková lyžica kvetov na 0,5 litra vriacej vody, nechať vylúhovať cez noc, precediť cez gázu alebo sitko. Piť po 0,5 pohára, 4krát za deň.

Pri strese, nespavosti, bolestiach chrbtice a končatín, osteoporóze, reume, artritíde, pri kozmetických problémoch – suchá, ochabnutá pokožka, vrásky: Zelenú masu (čerstvú alebo sušenú) zaliať vriacou vodou – 1 diel zelenej masy na 3 diely vody. Vylúhovať cez noc. Precediť cez sito. Vliať do vane 10 litrov  získaného extraktu a doliať teplou vodou – 38 – 40° C. Kúpať sa v tejto kúre 15 – 20 minút, 2-krát za týždeň.

Home Archív Všetky čísla 2009 2/2009 Topinambur - bioenergetická kultúra 21. storočia