Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Exotické plody na vianočnom stole

Oblátky, med, orechy, kapustnica, majonézový šalát, pečený kapor, vianočné koláče plné klinčekov a škorice, toto sú tradičné dobroty, ktoré ponúka štedrovečerný stôl. Je tu však ešte niečo iné, čo môžeme na stole nájsť. Nie je to, samozrejme, pravidlo, ale u nás nesmie na vianočnom stole chýbať plný tanier najrôznejšieho ovocia. Paradoxom zostáva, že mnohé z týchto plodov na vianočnom stole sú exotické.

Citrusy (rod Citrus ? citrónovník/citrus ? Rutaceae) predstavujú širokú rodinu najrôznejších členov z čeľade Rutaceae. Vianoce bez pomarančov (Citrus aurantium) a mandaríniek (Citrus reticulata) si asi ani nevieme predstaviť. Patria sem tiež citróny (Citrus limon), grapefruity (Citrus paradisi), či pomelo (Citrus maxima). Tieto plody sú bohaté na flavonoidy, fenolové kyseliny, vitamíny, minerály. Pôsobia antioxidačne, protizápalovo, spevňujú cievy, podporujú imunitu.

Pozor: ak ste milovníkmi grapefruitovej šťavy a užívate lieky, treba v tomto prípade brať do úvahy možnú interakciu. Grapefruitová šťava je známy inhibítor pečeňových enzýmov a môže ovplyvniť účinok niektorých liekov (statíny, diklofenak, metronidazol a i.), preto práve v tomto prípade platí viac ako zvyčajne, pravidlo „všetko s mierou“. Denný príjem grapefruitovej šťavy by nemal presiahnuť 600 ? 800 ml.

Banánovník (rod Musa ? banánovník/banánovník ? Musaceae) je typickým plodom tropických a subtropických oblastí. V týchto krajinách je často zdrojom obživy pre domorodcov. Stromy môžu byť vysoké 2 až 10 m. Plody sú bohaté na škrob, vlákninu, draslík, horčík, fosfor a niektoré vitamíny. V tradičných medicínach majú plody, listy i stonky uplatnenie v liečbe dyzentérie, hnačky a tráviacich ťažkostí.

Kivi – Kiwi (rod Actinidia ? aktinídia/aktinídie ? Actinidiaceae) pre toto ovocie sú potrebné teplo, vysoká vzdušná vlhkosť a dlhé vegetačné obdobie, čo klimaticky spĺňa subtropické pásmo. Niektoré druhy je však možné pestovať aj u nás, ale za špecifických podmienok, najčastejšie v skleníkoch. Ovocie je bohaté najmä na vitamín C a odporúča sa konzumovať v zimnom období ako prevencia chrípky a prechladnutia.

Mango (Mangifera indica ? mangovník indický/mangovník indický ? Anacardiaceae), už ako jeho latinský názov napovedá, je pôvodom z Indie. Tento strom dorastá do výšky 12 až 30 m, avšak existujú aj nižšie odrody. Pre svoj rast vyžaduje vyššiu teplotu (27 – 30 °C). Plody sú veľmi obľúbené pre svoju broskyňovo-ananásovú chuť. Sú veľké 5 až 20 cm a vážia od 250 do 700 g. Mango má vysokú výživovú hodnotu a pre organizmus prináša aj zdravotné benefity. Prítomné enzýmy podporujú trávenie a prečisťujú črevá. Plody sú bohaté na vitamíny (A, C, B) minerály (Ca, Mg, P, Fe, K), vlákninu, aminokyseliny a fenolové látky s antioxidačným účinkom. V tradičnej medicíne niektorých arabských krajín sa listy a kôra mangovníka používali proti hnačke, pri popáleninách, keďže kôra mangovníka obsahuje až do 20 % trieslovín. Plody sa používali na posilnenie ciev a zastavenie krvácania a šťava z opečených plodov na liečbu suchého kašľa. Plody by sa nemali skladovať dlhšie ako 2 týždne v chladničke a pri teplote nižšej ako 10 °C. Akonáhle sa na plodoch vyskytnú tmavé škvrny, nemali by sa ďalej konzumovať.

Kivano ? Kiwano (Cucumis metuliferus ? uhorka africká/africká okurka ? Cucurbitaceae), v iných krajinách známe aj ako rohatý melón. Tvarom i chuťou pripomína prezretú uhorku. Ide o plazivú tekvicovitú rastlinu s oranžovými ostnatými plodmi, ktorej domovom je Afrika. Prvotná horko-kyslastá chuť naozaj nie je veľmi lákavá, a tak sa tento plod odporúča najmä ako dekorácia. Ak však prekonáte nepríjemnú chuť, môžete si jedným plodom doplniť až 40 % denného príjmu vitamínu C. Okrem vitamínu C, obsahuje najmä vodu a stopy železa, vápnik a vitamín A. Jeden plod má len 25 kalórii.

Ananás (Ananas comosus ? ananás pestovaný/ananasovník chocholatý ? Bromeliaceae) je ďalšou tropickou plodinou, ktorá u nás zdobí vianočný stôl. Ananásovník je 1 až 2 m vysoká rastlina pôvodom z Južnej Ameriky. Pre rast vyžaduje vyššiu teplotu, v priemere 30 °C. Pestovanie ananásovníka v našich podmienkach je náročnejšie. Sladká šťavnatá dužina je zdrojom proteolytického enzýmu bromelaínu, ktorý podporuje trávenie. Počas varenia a konzervovania sa však enzýmy inaktivujú, preto je najlepšie konzumovať ananás čerstvý.

Physalis (Physalis peruviana ? machovka peruánska/mochyně peruánská ? Solanaceae) patrí medzi ozdobné rastliny, i keď jej plody sú nielen veľmi peknou dekoráciou, ale sú veľmi chutné. Ľuľkovité bobule sú ukryté vo vysušenej sukničke (kvetné obaly). Bobule sú sladkokyslé, bohaté na vitamíny C, sacharidy a minerály. Prítomné sú tiež fenolové látky s antioxidačným a hepatoprotektívnym účinkom.

Papája (Carica papaya ? papája melónová/papája obecná ? Caricaceae) je strom pôvodom z Mexika. Plody papáje majú sladkastú žltočervenú dužinu plnú tmavých semien. Chuťou pripomínajú žltý melón. Sú podobne ako plody ananásu zdrojom enzýmov. Konkrétne obsahuje papaín, proteolytický enzým. Podporuje trávenie a odporúča sa i pri celiakii, či chronickej hnačke. Plody obsahujú vitamíny (C, A, E, K), minerály (K) a vlákninu.

Figy (Ficus carica figovník obyčajný/fíkovník smokvoň ? Moraceae) sú malé hruškovité plody figovníka, rozšíreného v krajinách subtropického pásma. Je však možné pestovať ich i v našich klimatických podmienkach. Najčastejšie sa však dajú kúpiť sušené. Obsahujú veľké množstvo vlákniny, prírodných sacharidov, vitamínov a minerálov (Ca, Cu, Fe, Mg, K). Figy sú jedným z najlepších prírodných laxatív a často sa odporúčajú najmä pri problémoch s chronickou zápchou. Majú zásaditý charakter a pomáhajú udržiavať pH organizmu. V niektorých krajinách sa odporúčajú v liečbe astmy, diabetu, obezity, hypertenzie, nespavosti, pri kožných problémoch a v prevencii nádorových ochorení, čo si však vyžaduje ďalší výskum. Niekde sa uvádzajú aj ako afrodiziakum.

Datle (Phoenix dactylifera – datľovník obyčajný/datlovník pravý ? Arecaceae) sú plody palmy, ktorej domovom sú Egypt a Mezopotámia. Spolu s figami by nemali chýbať na štedrovečernom stole medzi ovocím. Z tejto približne 3 až 7 cm dlhej a 2 až 3 cm širokej kôstkovice sa konzumujú iba mäkké časti (exokarp a mezokarp). Zrelé plody sú červenohnedej farby. Podobne ako figy aj datle obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamíny a minerály. Okrem toho sú prítomné triesloviny a karotenoidy. Väčšie množstvá sa odporúčajú užívať najmä pri tráviacich problémoch (zápcha).

Granátovník (Punica granatum ? granátovník púnsky/marhaník obecný ? Punicaceae) je pôvodom z Iránu. Jeho plody sú známe ako granátové jablká, často sa používajú ako dekorácia, ale dužina sa konzumuje. Kôra obsahuje piperidínové alkaloidy, ktoré majú centrálne stimulačné účinky. Okrem toho sú prítomné flavonoidy, triesloviny, vitamíny a minerály. Šťava obsahuje antokyány, vitamín C, triesloviny a flavonoidy. Pripisuje sa jej silné antioxidačné a protizápalové pôsobenie. Na základe publikovaných vedeckých prác možno granátovník využiť najmä v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, diabetu, artritídy, obezity ale aj nádorových a neurodegeneratívnych ochorení. Denné odporúčané množstvo šťavy sa pohybuje od 50 do 1000 ml.

Karambola (Averrhoa carambola ? egrešovec oblý/ karambola ostrá ? Oxalidaceae) je hviezdicovitý plod s nie veľmi lákavou kyslastou chuťou, preto sa využíva najmä ako dekorácia šalátov, obložených mís a kokteilov. Egrešovec je malý vždyzelený strom pôvodom z juhovýchodnej Ázie, ale bol rozšírený do viacerých krajín v tropickom pásme. Plody sú zdrojom vitamínu C a minerálov. Pridávajú sa do ovocných šalátov, ale aj do slaných jedál, napr. na ryby. Pripravujú sa z nich vína, šťavy, marmelády a džemy.

Kaki ? hurmikaki (Diospyros kaki ? ebenovník rajčiakový/tomel japonský ? Ebenaceae) je plodom ebenovníka. Pôvodom je z Číny, u nás nie je žiadnou novinkou, na náš trh sa dováža už dlhé roky hlavne na jeseň. Toto ovocie tvarom pripomína broskyne, je žltooranžovej farby a pre vysoký obsah sacharidov má veľmi sladkú chuť, niečo medzi sladkou odrodou jablka a marhuľou. Konzumuje sa celý dužinatý plod. Obsahuje tiež protizápalové antokyanidíny a karotenoidy (kryptoxantín a lykopén).

Liči (Litchi chinensis ? dvojslivka čínska/dvouslivák lahodný ? Sapindaceae), toto silne aromatické, sladkasté, šťavnaté ovocie je bežnou plodinou obyvateľov Číny a Vietnamu. Niekedy sa im hovorí i čínske čerešne. V každom dobrom ázijskom bistre Vám liči ponúknu ako dezert. Sú to drobné plody s pevným škrupinovitým oplodím červenej farby. Vo vnútri je biela dužina obaľujúca kôstku. Okrem výbornej chuti v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálov. Ide najmä o vitamín C, A, B2, B1, fosfor, draslík, vápnik a železo. Pre svoje antioxidačné účinky, možno plody odporučiť v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Avokádo (Persea americana ? hruškovec americký/čtveran nejlíbeznější ? Lauraceae) je plodom hruškovca, vždyzeleného stromu dorastajúceho do výšky až 20 m. Jeho domovom sú krajiny Južnej Ameriky. Vďaka nešpecifikovanej maslovej chuti je možné tieto plody kombinovať so slanými i sladkými pokrmami. Plody majú vysokú výživovú hodnotu. Sú bohatým zdrojom nenasýtených 3-omega mastných kyselín a vitamínov. Odporúča sa v prevencii kardiovaskulárnych ochorení i Alzheimerovej choroby. Avokádo obsahuje i karotenoidy, najmä luteín, ktorý znižuje riziko rozvoja makulárnej degenerácie. Pri avokáde však treba brať ohľad na množstvo kalórii, ktoré obsahuje. Napriek tomu ho však odborníci na výživu veľmi odporúčajú.

Viaceré z uvedených plodov obsahujú relatívne vysoké množstvá prírodného vitamínu C (kyselina L-askorbová), ktorý je pre ľudské telo lepšie využiteľnejší.

Už viete, aké ovocie si vyberiete na vianočný stôl?

PharmDr. S. Fialová, PhD.