Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Liečivé rastliny v prevencii a doplnkovej liečbe porúch metabolizmu lipidov a cukrov

V súčasnosti má mnoho ľudí problém so zvýšenou hladinou cholesterolu a cukru v krvi. V tomto článku si predstavíme liečivé rastliny, ktoré nám môžu pomôcť pri regulácii lipidov a cukrov a nájdeme ich v každej kuchyni a domácnosti.

Cesnak kuchynský – česnek kuchyňský (Allium sativum, Liliaceae) je známa rastlina s obľubou používaná v kuchyni. Dodáva pripravovaným pokrmom špecifickú chuť, má však aj liečivé účinky. Jeho obsahovými látkami sú alliín, ktorý sa metabolizuje na allicín a spôsobuje charakteristickú vôňu cesnaku. Ďalej obsahuje silicu, aminokyseliny, flavonoidy, steroidy, antokyány a vitamíny.

Cesnak sa používa hlavne pri doplnkovej terapii zvýšenej hladiny cholesterolu, kedy interaguje s enzýmom prítomným počas biosyntézy cholesterolu. Ďalšími významnými účinkami cesnaku sú antihypertenzívny, antibakteriálny (mnohokrát ho nazývajú prírodným antibiotikom), antivirotický, antifungálny a antioxidačný účinok. Denná terapeutická dávka predstavuje zhruba 2 až 3 strúčiky cesnaku denne, môže sa užívať vnútorne aj vo forme prášku, tabliet alebo kapsúl. Veľkým „kozmetickým“ nežiaducim účinkom cesnaku je jeho charakteristická vôňa, preto v dnešnej dobe existujú prípravky, ktoré sú jej zbavené.

Artičoka zeleninová – artyčok zeleninový (Cynara scolymus, Asteraceae). Rastlina s výrazne horkou chuťou, vzhľadom pripomínajúcim bodliak. Obsahuje polyfenoly (cynarín, kyselina chlorogénová), flavonoidy (cynarozid, skolymozid), seskviterpénové laktóny (zodpovedné za horkú chuť), polysacharidy, slizy, tuky, saponíny.

Výluhy z artičoky podporujú tvorbu a vylučovanie žlče. Znižujú hladinu cholesterolu tým, že spomaľujú jeho biosyntézu v pečeni. Majú aj antioxidačný účinok, vďaka ktorému sa tiež využíva ako hepatoprotektívum. V súčasnosti sa rôzne štúdie venujú aj možnosti zníženia hladiny glukózy v krvi. Dennú dávku predstavuje v priemere 5 – 10 g drogy, používajú sa hlavne kvetné lôžka s dolnými zdužnatenými listeňmi zákrovu, majú sa zbierať krátko pred rozkvitnutím.

Kurkuma pravá – kurkuma dlouhá (Curcuma longa, Zingiberaceae).

Mgr. A. Kuczmannová

Home Archív Liečivé rastliny 2013 Liečivé rastliny 4/2013 Liečivé rastliny v prevencii a doplnkovej liečbe porúch metabolizmu lipidov a cukrov