Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Kyselina elagová – prírodné zdroje a zdravotný význam (protizápalové, protinádorové účinky)

Najbohatším prírodným zdrojom kyseliny elagovej patriacej po chemickej stránke medzi fenolové kyseliny, je predovšetkým bobuľovité ovocie. V najvyššej koncentrácii ju obsahujú maliny, jahody, hrozno, brusnice, z ďalších druhov vlašské orechy a granátové jablká. Jej obsah v jednotlivých častiach ovocia výrazne kolíše (napr. v malinách je v zrnkách až 87,5% , zatiaľ čo v dužine len okolo 12%.). Aj technologické postupy do konečných produktov majú za následok jej značnú redukciu ? v malinách a jahodách už aj uchovávanie pri teplote -20 oC spôsobuje  úbytok až o 40 %.

V organizme je kyselina elagová metabolizovaná pôsobením bakteriálnej črevnej mikroflóry v tenkom čreve. Spolu s metabolitmi sa následne koncentruje predovšetkým v pľúcnom tkanive a v pečeni. Z organizmu sa vylučuje močom a stolicou.

Výskumy potvrdzujú, že kyselina elagová má významné antioxidačné, protinádorové, antimutagénne vlastnosti a vykazuje aj protizápalové pôsobenie. Protirakovinové účinky sa pripisujú predovšetkým schopnosti preventívne eliminovať tzv. voľné radikály a inaktivovať kancerogény...

Zo zahraničnej tlače

PharmDr. Ľ. Farkaš

Kyselina elagová – prírodné zdroje a zdravotný význam

(ukážka)

Home Archív Liečivé rastliny 2013 Liečivé rastliny 1/2013 Kyselina elagová – prírodné zdroje a zdravotný význam (protizápalové, protinádorové účinky)