Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Časopis Liečivé rastliny 2017

Avokádo (aj) proti obezite?

Nadváha či obezita sa v súčasnosti považuje za relatívne ťažko liečiteľný chorobný stav. Celosvetové štatistiky uvádzajú, že ide o najrozšírenejšiu chorobu so závážnymi zdravotnými následkami a tiež s nezanedbateľnými ekonomickými dopadmi v priemyselne rozvinutých, ale aj v tzv. rozvojových krajinách. Podľa prevažujúcich názorov v odborných kruhoch ochorenie závisí od viacerých faktorov, ktoré sú často v úzkom vzťahu k poruchám metabolizmu krvných tukov.

Avokádo - botanicky hruškovec americký – persea nejmilejší (Persea americana ,Mill., syn. Persea gratissima Gaertn.), je večne zelený strom, známy aj pod pomenovaním maslová alebo krokodília hruška (názov pochádza od španielskych dobyvateľov). Domovinou druhu je stredná Amerika (Mexiko, Guatemala). Patrí do čeľade vavrínovitých (Lauraceae). Pre výnimočné vlastnosti plodov, lahodnú chuť a všestranné využitie v gastronómii už v minulosti na americkom kontinente slúžili ako náhrada mäsa.

Do Európy sa avokádo dostalo zásluhou Španielov z Mexika v 16. storočí . Od 18. storočia sa pestuje. najväčšími producentmi sú USA, Mexiko, oblasť Karibiku, Brazília, Indonézia, Izrael a Južná Afrika.

Avokádo v porovnaní s iným ovocím obsahuje veľmi málo vody. Biologicky najdôležitejšie obsahové zložky plodov sú flavonoidy (rutín, kvercetín, luteolín), fenolové kyseliny (elagová, galová, vanilínová), fytosteroly (beta-sitosterol, stigmasterol).Tuky (až 20%) s vysokou hodnotou zastupuje kyselina olejová (kľúčová súčasť stredomorskej stravy, v mnohých epidemiologických štúdiách spájaná s podstatne nižším výskytom najmä srdcovo-cievnych chorôb). Spolu s banánom patrí k najbohatším ovocným druhom na vitamíny E a B6. Z minerálov obsahuje výnimočné množstvo draslíka a veľmi dobre vstrebateľné nehémové železo. Ďalej sú to karotenoidy (beta-karotén a beta-kryptoxantín). Bielkoviny (až 2% hmotnosti) obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny.

V tradičnej medicíne Južnej Ameriky sa avokádo uplatňuje najmä pri liečbe hnačky, gastritíde (zápal žalúdka), žalúdočných vredoch, tiež pri rôznych poruchách tráviaceho ústrojenstva. Zaujímavosťou je, že napriek vysokej energetickej hodnote/100g = 674 kJ/ sa plody používajú aj na redukciu hmotnosti.  Lokálne je pre vysoký obsah oleja avokádo vhodné na ošetrovanie suchej pokožky, kožnú alergiu a/alebo ekzém. Odporúča sa aj pri zápale kĺbov.

Indický výskumný tím v novšej, 14 týždňov trvajúcej experimentálnej štúdii testoval efektivitu vodno-alkoholového extraktu avokáda na patologické hodnoty krvných tukov a obezitu vyvolané vysoko tukovou stravou.

(Ukážka)