Extrakt z francúzskej prímorskej borovice v liečbe zvýšeného vnútroočného tlaku

Pozitívne účinky kôry borovice prímorskej (borovice přímořská, Pinus pinaster Ait, syn. Pinus maritima Lamk., non L., Pinaceae) boli známe už v 16. storočí. Jej domovinou sú svahy Stredomoria od Portugalska cez Francúzsko, Taliansko až po severnú Afriku. Borovica prímorská je vždyzelený strom dosahujúci výšku až 30 m a šírku 10 m. Charakterizuje ho popraskaná červenohnedá kôra a vždyzelené ihlicovité listy vyrastajúce v pároch, 15 - 25 cm dlhé. 

Kôra borovice obsahuje kondenzované prokyanidíny, monoméry flavonoidov (katechín, epikatechín, taxifolín), fenolové kyseliny (kávovú, ferulovú), sacharidy, makroprvky draslík, vápnik a železo, v stopách zinok, meď a mangán. Známa je hlavná obsahová látka pyknogenol - extrakt z kôry, ktorý sa v súčasnosti považuje za jeden z najúčinnejších antioxidantov. Pycnogenol® je aj názov ochrannej známky spoločnosti Horphag Research, ktorá je výhradným svetovým dodávateľom a originálnym vývojárom štandardizovaného prírodného extraktu z kôry borovice prímorskej.

Mnohí výskumníci a vedci zoširoka študovali a preskúmali extrakt za posledných 40 rokov, publikovali množstvo štúdií a článkov, ktoré preukázali jeho pozitívne účinky pre zdravie. Zistilo sa, že pôsobí preventívne proti vzniku krvných zrazenín, pomáha pri prevencii a terapii kŕčových žíl, predpokladá sa aj priaznivý účinok pri hemoroidoch. Rredukuje riziko vzniku kardiovaskulárnych a niektorých rakovinových ochorení, podporuje imunitný systém, ochraňuje DNA pred poškodením. Čiastočne znižuje zvýšenú hladinu glukózy v krvi, ochraňuje bunky kože pred UV žiarením. Pyknogenol zlepšuje hojenie rán, plodnosť a kvalitu spermií, u astmatikov zlepšuje funkciu pľúc, podporuje lipolýzu a znižuje ukladanie tukov v tukovom tkanive. Redukuje prejavy starnutia organizmu, urýchľuje proces zotavenia sa po fyzickej námahe, pomáha predchádzať hyperaktivite, zvyšuje účinnosť vitamínu C a iných antioxidantov.

Výskum však objavil niekoľko ďalších výhod pyknogenolu: antioxidanty v ňom obsiahnuté majú schopnosť znižovať pečeňovú fibrózu a steatózu na zvieracích modeloch, pomáha tiež znižovať hladinu histamínu. Nedávne výskumy tiež zistili, že pyknogenol pomáha zvýšiť produkciu oxidu dusnatého v cievnych bunkách endotelu, ktoré lemujú tepny a udržujú ich tak otvorené a uvoľnené, takže obmedzujú zhlukovanie krvných dostičiek a tvorbu trombu (dôležité pre udržanie zdravého krvného tlaku a cirkulácie). Poruchy funkcie endotelu sa považujú za faktory prispievajúce tiež k vývoju alebo progresii glaukómu. Silný účinok má aj proti voľným radikálom kyslíka a dusíka. Podporuje mikrocirkuláciu, ktorá je rozhodujúca pre zdravie zraku, môže pomôcť normalizovať zvýšený vnútroočný tlak.

V roku 1987 vedci objavili, že väčšina buniek ľudského organizmu produkuje oxid dusnatý (NO). Uskutočňuje to pomocou enzýmu nazývaného NO-syntáza, organizmus a každá bunka obsahujúca NO-syntázu si musí citlivo regulovať množstvo produkovaného NO, pretože jeho nadprodukcia má škodlivé účinky na úrovni bunky, aj celého organizmu.

Porovnávacia štúdia schopnosti Pycnogenolu® pohlcovať voľné radikály ukázala, že je aktívnejší ako extrakt zo zeleného čaju, ginka, aj niektorých druhov ovocia a zeleniny.

Pyknogenol pomáha chrániť oči

Oko je významným orgánom ľudského organizmu, predstavuje veľmi zložitý systém, ktorého jednotlivé časti musia pracovať v dokonalej súhre. V oku sa vytvára tlak, keď doň vnikne viac kvapaliny bohatej na kyslík a dusík, než sa z neho odvedie. V dôsledku toho sa poškodzujú citlivé zrakové nervy, čo vedie k rozmazaniu periférneho videnia. Niekoľko klinických štúdií preukázalo, že pyknogenol zlepšuje cievny systém očí.

Glaukóm a zvýšený vnútroočný tlak

Glaukóm (zelený zákal) zahŕňa ochorenia očí, ktoré spravidla v dôsledku zvýšeného vnútroočného tlaku poškodzujú zrakový nerv a pri nedostatočnej liečbe môžu viesť k výpadku zorného poľa a k oslepnutiu. Glaukóm predstavuje riziko pre každého a v každom veku. Na toto ochorenie neexistuje žiadny liek. Dokonca sa aj pri štandardnej liečbe môže zvýšiť tlak vo vnútri oka alebo môže dôjsť k rozvoju glaukómu, ktorý často končí progresívnou a nezvratnou stratou zraku. Niektorí pacienti s glaukómom však majú normálny vnútroočný tlak, takže ide aj o iné príčiny jeho vzniku, napr. cievne ochorenia, okrem príliš vysokého aj príliš nízky krvný tlak. Ochoreniu je možné vo väčšine prípadov zabrániť, ak sa zmeny súvisiace s glaukómom identifikujú včas a pacientovi sa poskytne správna liečba.

Štúdia publikovaná v časopise Molecular Vision  opisuje, ako kombinácia extraktov borovicovej kôry a čučoriedky zvýšila prietok krvi v centrálnej retinálnej, oftalmickej a zadnej ciliárnej artérii pacientov trpiacich na glaukóm. Zlepšenie cirkulácie je pravdepodobne hlavným prínosom Pycnogenolu® pre zdravie. Početné štúdie zistili, že extrakt z borovicovej kôry môže zlepšiť prietok krvi v rôznych podmienkach, od chronickej žilovej insuficiencie (kŕčové žily) až po erektilnú dysfunkciu a aj kognitívne poruchy v dôsledku veku spôsobené nedostatočným prietokom krvi do mozgu. 

Klinicky sa tiež študovala zmes Pycnogenolu® a špeciálneho výťažku z čučoriedky Mirtogenol® a preukázala sa ich účinnosť pre zrak a zdravie očí. Mirtogenol® môže pomôcť predchádzať retinopatii posilnením kapilár v sietnici. V ďalšej štúdii sa zistilo, že tento doplnok môže dokonca zastaviť progresiu straty zraku u ľudí s diabetickou retinopatiou.

Mirtogenol® sa skúmal aj u ľudí s mierne zvýšeným vnútroočným tlakom. V obidvoch štúdiách bol výťažok účinný pri znižovaní očného tlaku a tiež pri zvyšovaní prietoku krvi v očiach. Použité dávky sa pohybovali od 20 do 240 mg denne.

Ako uviedol V. Ferrari (generálny riaditeľ Horphag Research Ltd) a D. Giavini (generálny riaditeľ Indena SpA), pri iných degeneratívnych ochoreniach oka (katarakta, vekom podmienená makulárna degenerácia a retinopatia) sú vhodné preventívne opatrenia týkajúce sa výživy. Ale spojenie medzi výživou a glaukómom bolo doteraz chýbajúcim článkom. Tento objav je prelomom v použití nutraceutík pre zdravie oka.

Odporúčané dávkovanie na prevenciu a pri ľahších prípadoch srdcovo-cievnej nedostatočnosti je 25 - 50 mg perorálne, pri ťažších stavoch 100 - 150 mg denne počas jedného mesiaca. V klinických štúdiách sa podávali dávky až 360 mg denne aj 8 týždňov. Kvôli zníženiu intolerancie tráviaceho traktu sa odporúča užívať v priebehu jedenia alebo po jedení.

Mnohé ochorenia si vyžadujú dlhodobejšiu liečbu, ale prírodné výťažky na rozdiel od chemických liečiv nespôsobujú problémy s pečeňou, môžu podporiť zdravie zraku a majú priaznivý vplyv na celý ogranizmus. 

(Použitá literatúra dostupná v redakcii)

Redakcia