Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Ovocie a zelenina v našej súčasnej výžive

Brokolica je nedocenená zelenina v našom jedálničku. Donedávna sa u nás takmer nepestovala,  v súčasnosti sa už postupne dostáva do zeleninových záhrad. Svoje miesto tu má právom. V porovnaní so svojim botanickým príbuzným karfiolom má vyšší obsah vápnika, železa, karotínu a hlavne vitamínu C. Obsah vitamínu C je vyšší ako v citrusových plodoch!

Brokolica – kel špargľový (Brassica oleracea L. var. botrytis ) patrí do čeľade hlúbovej zeleniny (Brassicaceae – kapustovité) spolu s karfiolom, kapustou, kalerábom, kelom a ďalšími. Pôvod má v Stredomorí, menovite na Apeninskom polostrove, odkiaľ sa rozšírila do ďalších krajín. Dnes je v mnohých krajinách, najmä západnej Európy, obľúbenou a populárnou zeleninou. Brokolica sa podobá karfiolu. U nás je na trhu najčastejšia výhonková forma brokolice. Vytvára súkvetie vo forme dužinatej zelenej ružice, menej pevnej ako karfiol. Po zrezaní vrcholovej ružice sa na rastline tvoria menšie ružice z bočných listov. Pretože stonky sú jemné aj v pokročilejšom štádiu rastu, ružice sa režú s 10 − 15 cm stonkou vhodnou na konzumáciu. V období zberu by puky nemali byť rozvinuté do žltých kvetov!

Z obsahových látok sú z hľadiska výživy významné najmä niektoré vitamíny, minerálne látky a vláknina. Brokolica obsahuje veľa draslíka − v priemere 464 mg/100 g a vápnika 105 mg/100 g. Priemerný obsah železa je na úrovni 1,3 mg/100 g. Z vitamínov je najvýznamnejší vysoký obsah vitamínu C – 114 mg/100 g a pomerne vysoký je aj obsah karotínu – 1,9 mg/100 g. Je tiež dobrým zdrojom potravinovej vlákniny, pri jej priemernom obsahu 3 g/100 g a okrem toho obsahuje aj 1,46 g/100 g nestráviteľnej celulózy.

Z biologicky účinných zložiek treba spomenúť obsah flavonoidov: kvercetín (3,2 mg/100 g) a kempferol (6,16 mg/100 g). Flavonoidy tvoria veľkú skupinu prírodných antioxidačných látok, ktoré zohrávajú významnú úlohu v prevencii vzniku rôznych ochorení. Sú to rastlinné pigmenty žltej, oranžovej, či červenej farby a podľa chemickej štruktúry sa delia do viacerých skupín. Kvercetín a kempferol patria medzi flavonoly. Najznámejším účinkom flavonoidov je ich antioxidačné pôsobenie, teda schopnosť eliminovať voľné radikály. Ich nadmerné množstvo v organizme má veľmi škodlivé účinky, keďže odoberajú elektróny zo základných zložiek živých systémov – z bielkovín, lipidov a nukleových kyselín, čím ich poškodzujú.

Okrem toho sa brokolica radí medzi potraviny s protirakovinovým pôsobením. V ostatných rokoch prebieha v SAV výskum v oblasti ľudských nádorových buniek...

Ing. B. Krkošková, CSc.

 

Home Archív Liečivé rastliny 2017 Liečivé rastliny 2/2017 Ovocie a zelenina v našej súčasnej výžive