Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Komunitné záhrady. Šaláty - zdroj vitamínov v jeseni

Jeseň nemusí byť len obdobím, kedy zbierame zvyšky letnej úrody. Môžeme ju vyplniť plnohodnotnou záhradkárskou činnosťou, podobnou jarnej aktivite. Využijeme v pôde naakumulované teplo, teplé, i keď kratšie dni postačujúce na dopestovanie chutnej vitamínovej zeleninovej biomasy na obohatenie nášho jedálnička. Využiť na to môžeme aj v uvoľnené záhony po zbere letnej zeleniny v komunitnej záhrade, ale tiež na balkóne a terase. Jestvuje viacero efektívnych spôsobov ako skrátený vegetačný jesenný čas využiť na pestovanie, napríklad:

  • môžeme uvoľnenú pôdu po letnej zelenine využiť na zelené hnojenie alebo budeme pestovať jesennú zeleninu,
  • máme k dispozícii ešte 2 – 2,5 mesiaca vhodné klimatické podmienky na pestovanie vybraných druhov zeleniny, pretože pôda je ešte stále dobre prehriata, denná teplota, okrem teplomilnej najmä plodonosnej zeleniny je primeraná, len nočná teplota je nižšia a na začiatku septembra zvyčajne hrozia 1 – 2 dni aj prímrazky na čo sa musíme pripraviť,
  • vysejeme, vysadíme už teraz zeleninu odolnú voči zime pre neskoro jesenný, či zimný alebo skorý jarný zber,
  • začneme pestovať zeleninu s krátkou vegetáciou, ktorá znáša, potrebuje alebo toleruje svetelný režim kratších jesenných dní,
  • využime prázdne pareniská na pestovanie zeleniny, ktorú treba ešte nechať dorásť po príchode chladných dní v uzavretom parenisku,
  • využijeme medziriadky pri dorastajúcej letnej zelenine na súčasné pestovanie zeleniny jesennej.

Zelenina vhodná na jesenné pestovanie

Máme k dispozícii širokú škálu zeleniny, ktorú môžeme pestovať aj na jeseň. Vlastnosti niektorých druhov umožnia ich krátkodobé pestovanie alebo sa môžu dopestovať v parenisku. Mnohé druhy s dlhšou vegetáciou môžeme využiť aj na dopestovanie listových semenáčikov. Vhodnú zeleninu môžeme rozdeliť podľa dĺžky vegetácie a odolnosti voči zime na:

  • zeleninu s neskorým jesenným, zimným alebo jarným dozrievaním:

 dozrievajúca neskoro na jeseň na voľných hriadkach (odolná proti mrazíkom) alebo “dobiehajúca” v pareniskách: šalotka, čínska a pekinská kapusta, niektoré šaláty,

zelenina na zimný zber z voľných hriadkov (mrazuvzdorná) alebo z chránených parenísk , prípadne  po založení v piesku z pivníc: cibuľa zimná, valeriána poľná, zimný špenát,

vhodná pre skorý jarný zber: cibuľa zimná, cesnak kuchynský, valeriána poľná, šalát zimný, špenát zimný,

  • s krátkou vegetáciou, typicky jesenná zelenina: rôzne druhy šalátov, reďkovka, okrúhlica, špenát, valeriána poľná, čakanka štrbáková a kučeravá, pekinská a čínska kapusta, kôpor, trebuľka, koriander, žerucha,
  • zelenina vhodná pre tzv. „baby leaf“(zvaná tiež listové semenáče) zber v mladom, nedozretom stave: rôzne druhy šalátov, prakticky všetky druhy bežných kapustovitých zelenín ,ale aj pekinská a čínska kapusta, horčica, roketa, červená repa, mangold, reďkovka, okrúhlica, farebné hlávkové čakanky, červená čakanka Radicchio rosso, špenát, valeriána poľná, kôpor, trebuľka, koriander, žerucha, fenikel, kapucínka, púpava.

Vhodné kombinácie pestovanej zeleniny

Ak chceme dosiahnuť nielen dobrú úrodu zeleniny, ale aj jej zdravý a vitálny rast, čo je podmienkou dobrej úrody, mali by sme použiť dôležitý biologický intenzifikačný faktor, t.j. pestovať vedľa seba alebo po sebe len rastliny, ktoré sa dobre znášajú, ktoré sú si takpovediac sympatické. Platia tu nasledujúce základné princípy postupu osevu využívané aj pri tzv. zmiešaných kultúrach pestovania.

Ing. J. Pížl

(ukážka)

Home Archív Liečivé rastliny 2015 Liečivé rastliny 4/2015 Komunitné záhrady. Šaláty - zdroj vitamínov v jeseni