Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Acerola – významný zdroj vitamínu C a antioxidantov

Acerola (Malphighia glabra L., Malphigiaceae) je divo rastúci ker či stromček pôvodom z oblasti Karibiku, Strednej Ameriky a v Amazónii, dorastá až do výšky 5 m. V súčasnosti sa však už pestuje aj v iných krajinách (India) a priemyselne spracované produkty z plodov našli využitie po celom svete. Pomenovanie acerola dostala rastlina od Španielov, keď im pripomínala vtedy v Európe pestovanú azarolu (Crataegus azarolus, Rosaceae). Objavili ju v 16. storočí na jednom z ostrovov v Antilách. Uvádza sa niekedy aj pod názvom barbadoská čerešňa.

V ľudovej medicíne Brazílie sa čerstvá šťava vylisovaná z plodov používa ako krvácanie zastavujúci a srdcovú činnosť posilňujúci liek, pri chudokrvnosti, cukrovke, reume tiež pri tuberkulóze, aplikuje sa aj pri rôznych kožných chorobách.

Acerole sa z hľadiska výživy dlho nepripisoval príliš veľký význam. Počiatky vedeckého záujmu o ňu sa datujú od skončenia 2. svetovej vojny, keď začal celosvetový prieskum prírodných zdrojov vitamínu C. V plodoch vtedy vedci objavili prekvapivo vysoký obsah vitamínu C - až 1700 mg v 100 g, čo 50-násobne prevyšuje obsah v citrónoch. Z ďalších látok majú významné zastúpenie antokyaníny (sfarbenie plodov), ďalej flavonoly, karotinoidy (alfa a betakarotén, luteín, neoxantín,violaxantín, beta kryptoxantín a ďalšie). Z fenolových zložiek je to kyselina chlorogénová, epikatechín, epigalokatechíngalát, prokyanidín a rutín. Uvádza sa aj menší obsah vitamínu A, z vitamínov skupiny B tiamín, riboflavín a niacín.

Z minerálov sa tu nachádzajú draslík, vápnik, horčík, fosfor, zinok a železo.

 

Home Archív Liečivé rastliny 2015 Liečivé rastliny 2/2015 Acerola – významný zdroj vitamínu C a antioxidantov