Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Liečivé rastliny 2014

Nové vedecké poznatky o dávkovaní a užívaní vitamínov

Nové vedecké poznatky o dávkovaní a užívaní vitamínov

Vitamíny predstavujú organickú zložku potravy, ktorá je nevyhnutná pre život, rast a chod organizmu. Sú pre organizmus nenahraditeľné a zohrávajú v ňom rozmanité funkcie. Zapájajú sa ako medzistupeň, kofaktory alebo koenzýmy, do celej škály procesov látkovej premeny. Okrem toho sú niektoré vitamíny známe svojimi antioxidačnými účinkami, čím zabraňujú hromadeniu voľných kyslíkových radikálov. Vitamíny aktivujú vnútrobunkové receptory, vedú k expresii génov a pôsobia ako mediátory a regulátory bunkového rastu a diferenciácie. Sú dôležité aj pre telesné funkcie, výstavbu nových tkanív a sú schopné posilňovať a obnovovať imunitný systém. Organizmus si ich sám nedokáže syntetizovať alebo ich syntetizuje v nedostatočnom množstve, preto je nevyhnutný ich príjem v potrave.

Už naši predkovia v staroveku tušili, že konzumácia istých druhov potravín a divokých rastlín uľahčuje liečenie rôznych chorôb, bráni ich vzniku či pomáha pri zraneniach. Keď v prvej polovici 20. storočia vedci začali objavovať jednotlivé vitamíny, hovorilo sa o konci množstva chorôb. Vyzeralo to ako ideálna situácia. Pôvodný postoj k týmto látkam bol, že takéto doplnky prirodzenej stravy sú užitočné a potrebné, a predsa nemôžu škodiť. Nové výskumy však naznačujú, že s vitamínmi to môže byť oveľa komplikovanejšie. Vitamíny rozpustné v tukoch sú typické pomalým metabolizmom, čím dochádza k ich ukladaniu v tukových tkanivách. Pri dlhodobom a nadmernom užívaní vzniká riziko predávkovania. Ďalšie vitamínové výživové doplnky u ľudí zrejme vôbec nezlepšujú výsledky ani zdravotný stav.

Potrebná dávka vitamínov sa líši v závislosti od veku, pohlavia, rýchlosti metabolizmu, životného štýlu, ako aj od momentálneho stavu organizmu. Pri normálnych podmienkach bežná, vyvážená potrava obsahuje dostatočné množstvo vitamínov. No sú obdobia života, keď je potrebné ich dopĺňať aj nad rámec bežnej výživy. Ich „rovnovážna bilancia“ môže byť narušená napríklad pri neprimerane nízkej spotrebe potravín, vrodených metabolických poruchách, excentrických diétach, pri malabsorpcii, pri užívaní niektorých liečiv, taktiež pri zvýšených nárokoch organizmu (v období rastu, pri zvýšenej fyzickej aktivite a podobne), počas gravidity a dojčenia. Indikáciou na užívanie vitamínov môžu byť aj akútne infekčné, vírusové a bakteriálne ochorenia.

Otázkou zostáva: Ako si vybrať ten správny vitamín? Cieľom užívania vitamínov a multivitamínov je doplniť biologickú hodnotu stravy. O optimálnom množstve vo výživovom doplnku hovorí referenčná výživová hodnota (RVH), ktorá sa zaviedla namiesto odporúčanej dennej dávky (ODD) z dôvodu nielen zabezpečiť dostatočný príjem základných živín, ale aj ochrany pred ich nadmernou spotrebou. Užívanie multivitamínových doplnkov sa zvlášť odporúča v prípade akútneho doplnenia vitamínov, keďže mnohé z nich sa vo svojich funkciách dopĺňajú. Taktiež sa oceňuje prítomnosť ďalších látok, napr. baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú známe tým, že napomáhajú vstrebávaniu provitamínov a vitamínov a podporujú syntézu niektorých z nich. Rozhodujúcim faktorom pri ich výbere by mali byť najmä: obsah a kvalita účinných látok, forma doplnku, ktorá uľahčí ich dostupnosť a efektívny účinok. V každom prípade si treba dávať pozor na bezpečnosť takýchto látok.

Home Archív Liečivé rastliny 2014 Liečivé rastliny 6/2014 Nové vedecké poznatky o dávkovaní a užívaní vitamínov