Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Liečivé rastliny 2014

Morinda citrusolistá (Morinda citrifolia)

Konzumácia šťavy z plodov morindy sa zo zdravotných dôvodov stáva svetobým bestsellerom, ktorý je vedecky podložený 14-timi klinickými štúdiami. Ešte v roku 1995 musel ten, kto chcel piť šťavu na posilnenie imunitného systému odcestovať na Tahiti, odtrhnúť ovocie zo stromu a dať na slnko. Keď zmäklo, po jeho otvorení si človek musel zapchať nos kvôli nesmiernemu zápachu. Horká šťava sa musela nejako extrahovať a urobiť si ju pitnou. Avšak v uplynulých  rokoch sa vypilo mnoho tejto šťavy, ktorá je tak kvalitne skombinovaná s inými potravinani, že chutí aj malým deťom a jej spotreba stále stúpa.

Morinda citrusolistá – Morinda citrifolia, čeľaď marenovitých – Rubiaceae sa ľudovo nazýva v oblasti výskytu aj noni, indiánska moruša (Indian mulberry). Je to drevina - malý neopadavý strom alebo ker, vysoký asi 5 – 6 m. Jeho konáriky vyrastajú z hrubších konárov v ostrom uhle. Listy sú nápadné – hrubé, veľké, oválne lesklé, tmavozelené, dlhé asi 20 m. Majú krátku stopku a hlboké žily. Biele rúrkovité kvety s guľovitými hlavičkami sú veľké asi 2,5 cm a majú 5 - 7 korunných lupienkov veľkých asi 1 cm. Plody (kôstkovice) sú oválne, vypuklé, bradavičnaté, podobné chlebovníkovým. Sú belavo-žltej a zelenej farby s nepríjemným zápachom. Môžu dorásť do veľkosti niekoľkých centimetrov.

Morinda citrifolia rastie v Ázii, Austrálii a na Tichomorských ostrovoch, kde sa v súčasnosti aj pestuje, najmä v Polynézii v Oceánii, v strednej časti Tichého oceánu po oboch stranách rovníka. Stromy rastú v kaňonoch a v priepastiach na vetrom chránenej strane ostrovov najmä v celej francúzskej Polynézii, kde je najkvalitnejšia pôda pre pestovanie tejto plodiny. Domorodci plody oberajú a  dopravujú ich na Tahiti, kde sa ďalej  spracúvajú.

Plod morindy citrusolistej má vzhľad podobný zelenému zemiaku. Má prenikavý pach a silnú chuť. Samotní domorodci na Tahiti preto šťavu nemajú radi, radšej pijú z plodov vyrobený liečivý prípravok.

Plody morindy pomohli prežiť domorodcom v ťažkých časoch. Kôru a korene používajú na farbenie. Listy, plody a kôru oddávna pokladali za liečivé a u miestnych šamanov je ich použitie ako medikamentov na poprednom mieste. Plody sa užívali pri tuberkulóze a rôznych zdravotných ťažkostiach.

Šťavu z morindy pijú ako liečivú domorodci v Polynézii, Číne, Indii a iných už viac ako 2 000 rokov a pravdepodobne ju už niekoľko storočí používajú pri liečení rôznych ochorení.

Plody obsahujú alkaloidový prekurzor – proxeronín. Ak sa jeho šťava užije na lačný žalúdok, mení sa na xeronín, ktorý má vraj nešpecifický vplyv na nešpecifické bielkoviny. Zistili sa aj jeho antibakteriálne účinky. Obsahuje tiež vitamíny, minerálne látky: vápnik, draslík, horčík, sodík, železo, zinok, chróm, všetky esenciálne aminokyseliny, mastné kyseliny, vláknina, fytosteroly, antioxidanty a veľmi dôležitá látka proxeronín. Je prírodným zdrojom mangánu.

Toxicita sa nezistila, u pacientov s poruchou funkcie obličiek sa však zaznamenala hyperkalinémia – zvýšenie draslíka v krvi po užití asi 30 g šťavy z plodov morindy. V prieskume sa zistilo, že plody ho obsahujú značné množstvo (56,3 ± 2,5 mg/l). Táto skutočnosť sa skúma ako skrytý potenciál využitia šťavy pri hypokalinémii (Müller, Ba a kol., 2 000). Oficiálna medicína však nenavrhla pre plody žiadne jeho konkrétne farmakologické využitie (nepodarilo sa extrahovať a chemicky napodobiť účinné látky).

Noni neobsahuje žiadne jedovaté látky, nemá vedľajšie účinky, a keď, tak malé a rýchlo pominuteľné (v 5 % prípadov mierne vyrážky, ktoré miznú do 72 h po prerušení konzumácie). Je vhodná pre každého vrátane detí, tehotných i dojčiacich matiek, starých ľudí a pod. je aj v súlade s ostatnými doplnkami stravy a liekmi, v mnohých prípadoch zvyšuje ich účinnosť a často znižuje ich škodlivé účinky.

Japonskí výskumníci objavili v noni novú zložku – damnakantal, obranný prvok proti niektorým druhom rakovinných procesov. Účinnosť potvrdili zatiaľ iba in vitro (v petriho miske, nie v organizme).

Dr. Heinicke (biochemik a objaviteľ xeronínu) si všimol, že mnohí užívatelia noni prestali fajčiť, hoci sa o to mnohokrát márne pokúšali, mnohým sa podarilo zbaviť závislosti od alkoholu a niektorých drog.

Správa uverejnená v októbri 2010, v časopise Oncology uvádza, že noni má imunomodulačné, antioxidačné a protinádorové vlastnosti.

Štúdia zverejnená v roku 2011 v medzinárodnom časopise Annals of Biological Sciences, ukázala, že Noni džús pôsobí aj antibakteriálne proti: Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma penetrans a Mycoplasma fermentans.

Dr. Neil Solomon, MD Ph.D (autor publikácie Noni Juice The Tropical Fruit with 101 Medicinal Uses) skúmal vedecké dôkazy a štúdie plodov noni. Zistil, že sa dajú používať ako liečivý prostriedok. Strávil mnoho času skúmaním prípadových štúdií a správ od lekárov a ďalších odborníkov, analyzoval správy z klinických štúdií. Tiež sa zhováral s viac ako 50 lekármi a ďalšími zdravotníkmi a tí mu poskytli súhrnné údaje. Spolu predstavovali vzorku viac ako 10 000 ľudí, ktorí používajú alebo používali noni. Dospel k záveru, že viac ako 78 % z viac ako 10 000 užívateľov noni uviedlo, že im pomohlo nejakým spôsobom, vrátane boja s rakovinou, srdcovými ochoreniami, zažívacími poruchami, diabetes, autoimunitnými ochoreniami, mŕtvicou, problémami s nadváhou, problémami s kožnou a vlasmi.

Prínosy noni pre zdravie:

Výskumy ukazujú, že noni stimuluje imunitný systém, reguluje bunkové funkcie a regeneráciu poškodených buniek (regeneruje DNA bielych krviniek). Skutočnosť, že noni pôsobí na základné štruktúry buniek, môže vysvetľovať, prečo je prospešné pre široký rad zdravotných problémov. Dr. Richard Dicks, lekár z New Jersey, hovorí: „Noni šetrí naše telo tým, že nám dodáva živiny, ktoré potrebujeme.”
V skutočnosti  má noni viac ako sto aplikácií.

Je neoceniteľná ako liečivá rastlina pri:

  • obnove DNA bielych krviniek,
  • alergii,
  • autoimunitných chorobách (roztrúsená skleróza, Crohnova choroba),
  • bolesti hlavy, zubov, chrbta,
  • nadváhe a obezite,
  • cukrovke,
  • depresii, zmene nálady, fóbiách rôzneho druhu, nespavosti,
  • migréne,
  • chorobách obličiek a močových ciest,
  • chronickom únavovom syndróme,
  • vírusových, bakteriálnych, plesňových infekciách,
  • nádoroch,
  • poruche spánku, zraku, činnosti hypofýzy, trávenia,
  • kožných ochoreniach, chorobách tráviaceho traktu,
  • všetkých zápalových stavoch,
  • zvyšuje telesnú energiu - zmierňuje bolesť,
  • znižuje nepriaznivé účinky po chemoterapii a ožarovaní,
  • regeneruje cievny systém,
  • pôsobí ako antihistaminikum,
  • pomáha telu produkovať melatonín a serotonín, pomáha regulovať spánok, teplotu,
  • inhibuje pro-rakovinové procesy a zastavuje rast rakovinových nádorov.

Najlepšie výsledky sa dosiahli pri dávkovaní:

3-krát denne po 20 ml nalačno 30 min. pred jedením alebo hodinu po jedení, užívať noni nepretržite bez vynechania dávky počas minimálne 3 - 6 mesiacov.

Ak spomínané množstvo neprináša pozitívny výsledok, dávky treba zvýšiť každé 3 dni o jednu polievkovú lyžicu, kým nepocítime pozitívne zmeny (polievkové lyžice nesmú byť kovové !).

Nápoj sa konzumuje buď samostatne, prípadne s akoukoľvek ovocnou šťavou, a pomaly sa popíja. Otvorený nápoj možno držať 6 – 12 mesiacov, najlepšie v chladničke. Ide o čistú ovocnú šťavu Morinda citrifolia - 89%, dochutenú 11 % bobuľami červeného ovocia, ako sú čučoriedky, ostružiny a hrozno.